SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Halvásárlási kisokos: erre figyeljünk az üzletben

Családinet [cikkei] - 2015-04-01
Ellenőrizzük a jég mennyiségét a csomagoláson!

Halas ételt tenne le a családja asztalára? Jól teszi, hiszen a halak a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket és számos vitamint is tartalmaznak. Emellett a halas ételek könnyen emészthetőek, nem fenyegetik a vonalainkat és még finomak is. Ugyanakkor vásárláskor az ár mellett egyéb szempontok szerint is érdemes ellenőrizni a termékeket, hogy biztosan a legjobb fogásokat adjuk szeretteinknek - szakértő segít a tájékozódásban.
Halvásárlási kisokos: erre figyeljünk az üzletben

Mélyfagyasztott import halak esetében a filére felvisznek egy úgynevezett glazúrjég réteget, vagyis jégpáncélt, amely megakadályozza a halhús oxidációját. „Ez egy teljesen ártalmatlan anyag, óvja a terméket a megromlástól. A glazúrjég mértéke 5-10% lehet, ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson. A jég növeli a termék nettó súlyát, vagyis ha 10%-nál magasabb ez az érték, akkor félő, hogy kevesebb halat és több jeget kapunk a pénzünkért” – magyarázta Dr. Szathmári László, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (MAHAL) igazgatója.

Fontos ellenőrizni a termék lejárati dátumát is: három hónapnál tovább nem szabad a halat fagyasztott állapotban tartani. „A lejárati időt mindenképpen nézzük meg mielőtt a kasszához vonulunk. Azt javaslom, hogy elsősorban halboltban, halpiacon válasszunk halat, mert ezeken a helyeken jó minőségű halakat árulnak. A hazai termékeket is fagyasztják, de érdemesebb frissen, akár filézett formában megvásárolni ezeket. Otthon könnyedén bepanírozhatjuk, vagy más módon is elkészíthetjük a szeleteket. Aki pedig tengeri halra vágyik, nyugodtan vásárolhat ilyen termékeket is, de a csomagolást ellenőrizze” – mondta Dr. Szathmári László.

A MAHAL több vizsgálatot is végzett, hogy kiderítsék, melyik halfaj ár-érték aránya a legkedvezőbb. A hazai fajták között a busán, a pontyon és a Magyarországon tenyésztett afrikai harcsát végezték el a kísérletet. Mikróhullámú sütőben felengedték a halfajokat, megmérték a hús mennyiségét jég nélkül, majd következett a párolás légkeveréses sütőben, végül pedig lapon megsütötték őket. A fogyasztói árat összevetették a súlyveszteséggel, és megállapították: a fagyasztott termékek közül a busa éri meg a legjobban, majd az afrikai harcsa és a ponty következett - ezeknél a legkisebb a veszteség.

Az afrikai harcsát nemcsak a jó ár-érték aránya miatt kedvelik. Mivel hazai tenyésztésű halról van szó, mindig frissen kerül a pultokra, és nagyon ízletes fogások készülhetnek belőle, például „házi halrudacskát”  is süthetünk, amely garantáltan gyermekeink kedvence lesz. Az afrikai harcsafilét csíkokra vágjuk, besózzuk, hagyományos módon panírozzuk, majd 180 °C fokos olajban kisütjük. A panírt ropogósabbá tehetjük japán panko morzsával, a halhúst pedig ízesíthetjük fokhagymás sóval is.

A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finomabbnál finomabb halas fogásokért és elkészítési praktikákért látogasson a www.kapjra.hu oldalra.

Indexfotó: en.wikipedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja