SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kevés szülő ismeri a gyermekkori diabétesz jeleit

Családinet [cikkei] - 2014-12-10
A cukorbetegek száma évről-évre nő, ezt azonban nem feltétlenül követi a betegség korai jobb felismerése. Az Egyesült Királyság területén készült felmérés szerint, a szülők mindössze 14%-a képes beazonosítani a betegség tüneteit.
Kevés szülő ismeri a gyermekkori diabétesz jeleit

A betegség típusai

Az 1-es típusú, vagy korábbi nevén fiatalkori diabétesz néven ismert betegség lényege, hogy a hasnyálmirigy nem képes a szervezetbe jutó cukor lebontásához elegendő inzulint termelni – ismertette a betegség kialakulását dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. A vércukorszint normalizálásához a betegnek élethosszig tartó inzulinkezelésre van szüksége, és az étkezésben is ügyelnie kell a szénhidrát fogyasztás korlátozására.

A betegség másik típusát korábban időskori cukorbetegség néven ismerhettük, mára azonban megemelkedett a betegek száma a fiatalok körében is, így a 2-es típusú diabétesz elnevezést használjuk inkább. Az emelkedés oka szorosan összefügg az életmód, a szokások megváltozásával: a mozgásszegény életmóddal és a túlzott szénhidrátfogyasztással.

Világszerte növekvő betegszám

Az életkori határok elmosódása mellett a másik aggasztó tényező, a betegek számának folyamatos emelkedése. Az Egyesült Államokban a 9 évesnél fiatalabb gyermekek körében az évenként diagnosztizált új 1-es típusú diabétesz 21%-kal nőtt 2001 és 2009 között, míg a 10-19 éves korosztálynál  30,5%-kal emelkedett az évenként újonnan felismert 2-es típusú diabéteszes betegek száma, a The Journal of the American Medical Association folyóiratban korábban megjelent adatok szerint.

A kutatási eredmények alapján Európában is drasztikusan emelkedik a cukorbeteg gyermekek száma. A Magyar Diabétesz Társaság közlése szerint, Magyarországon az 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben.

A kevés információ súlyos következménye



Riasztó képet fest az Egyesült Királyságban élő szülők tájékozottságáról a Diabetes UK által készített felmérés. Adataik szerint, 2012-ben a szülők mindössze 9%-a ismerte fel az 1-es típusú diabétesz négy fő tünetét. A helyzet valamelyest javult, egy frissebb felmérésük alapján napjainkban ez az arány már 14%, de még ez is messze elmarad a kívánatos aránytól. A fel nem ismert, kezeletlen betegség, különösen az 1-es típusú diabétesz esetén akár végezetes is lehet – figyelmeztet dr. Bibok György. „Ha a szervezetben hosszabb ideje nincs elegendő inzulin, akkor nem tudja a működéséhez szükséges glükózt felhasználni. Ennek következtében más energiaforrásból, pl. szabad zsírsavakból próbál energiához jutni. Ez a folyamat azonban alternatív anyagcsere utak aktiválódását eredményezi, keton testek képződésével jár, amely a diabeteses ketoacidosis (DKA) nevű, életveszélyes állapot kialakulásához vezethet.”

Az életmentő négy "T"

A súlyos szövődmények megelőzésének, a diabétesz mielőbbi felismerésének érdekében a Diabetes UK 2012-ben indította el „4 Ts”, vagyis „a négy T” néven világméretű kampányát. A program sikerességét igazolja, hogy a kampány ideje alatt Ausztráliában 64 %-kal kevesebbszer fordult elő, hogy  az 1-es típusú diabéteszt olyan gyerekeknél diagnosztizálták, akik már súlyos DKA tünetekkel érkeztek kórházba. A szülők tehát a tájékoztató kampány hatására felismerték a tüneteket, idejében orvoshoz fordultak, így a szükséges gyógykezelést megkezdhették a gyerekek.

Figyeljen a tünetekre!

Az angolul négy T-vel kezdődő tünetek a következők:

  1. Toilet, vagyis a gyermek a szokásosnál többször használja a mosdót, csecsemőknél gyakoribb pelenkaváltás szükséges, vagy a korábban szobatiszta gyermeknek újból gondot okoz a vizelet visszatartása, éjszakai ágybavizelés jelentkezik.
  2. Thirsty, vagyis szomjúság: a gyerek a korábbinál több folyadékot fogyaszt, de mégsem tudja csillapítani a szomjúságát.
  3. Tired, vagyis fáradtság, kimerültség.
  4. Thinner, súlyvesztés is az 1-es típusú diabétesz gyakori tünete.

A 2-es típusú cukorbetegség nem okoz ennyire tipikus tüneteket, ezért is fordulhat elő, hogy a diagnózisra gyakran csak a szövődmények megjelenésekor kerül sor. Mielőbbi felismeréshez fontos a vércukorszintet rendszeresen ellenőriztetni, akkor is, ha nincsen egyéb panaszunk, de a rizikó tényezők jelen vannak. Napjainkban egyszerű specifikus kérdőív és vércukorvizsgálat alapján könnyen kiszűrhetők a cukorbetegségre hajlamos, nagykockázatú betegek.

Forrás: www.endokrinkozpont.hu

Fotó: TriggerHappyDave / Foter / CC BY

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja