SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A tetoválás múlandó, az allergia örök: a henna veszélyei

Családinet [cikkei] - 2013-07-22
A legtöbb strandon, üzletsoron, a turisták által látogatott helyek közelében egyre-másra bukkannak fel az ideiglenes tetoválásokat készítő művészek. Az alkotásokat fiatalok, idősebbek is szívesen viselik, nem árt azonban az óvatosság, a fekete színt biztosító adalékanyag allergiát okozhat.
A tetoválás múlandó, az allergia örök: a henna veszélyei

Henna a természetben

A henna a Lawsonia inermis növény levelének szárított, por formában elterjedt, rendkívül népszerű festékanyaga. Természetes vöröses-barna színét a növény levelében jelen lévő festékanyag a 2-hydroxy-1,4-naphthoquinone (lawsone) adja. A festékanyag a bőrben, hajszálban, körömben lévő keratinnal érintkezve vörös elszíneződést okoz, emiatt is nevezik vörös hennának. A természetes vörös henna biztonsággal használható, csak nagyon ritkán okoz allergiás reakciót.

A fekete haj- és szempillafestékre is ügyeljen!

A fekete henna a természetes vörös festékanyagon kívül azonban már PPD-t (p-phenylenediamine) is tartalmaz, mely a sötét szín kialakulásáért felelős. A fekete hennát főleg hajfestésre, szempillafestésre vagy átmeneti fekete henna tetoválásra használják. A PPD alkotóelem nagyon gyakran, körülbelül 2,5%-ban okoz allergiás tünetet – figyelmeztet dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A fekete henna festék alkalmazásának helyén az arra érzékeny egyéneknél 1-3 nap múlva jelentkeznek viszkető, vörös hólyagcsák. Ha első alkalommal próbálunk henna tetoválást, akkor 1-2 hét múlva a mintázat helyén duzzanat, vörös kiütések, ekcéma jelentkezhet. Mivel a PPD a tartós hajfestékekben is előfordulhat, így gyakran jelentkezik allergia a tartós hajfestékekre is. A hajfestékek, szempillafestékek az arcon, fejbőrön súlyos allergiás tüneteket okoznak, ritkán életveszélyes fulladás, arc- szemhéj-duzzanat, légzési nehezítettség is felléphet.

Használat előtt végezzen bőrpróbát!



A PPD-allergia az úgynevezett rátevéses bőrpróbával (epicutan teszt) vizsgálható. Amennyiben fekete hajfestéket, szempillafestéket vagy fekete henna tetoválást szeretnénk, minden esetben javasolt előzetesen bőrpróba végzése. A bőrpróbát úgy végezhetjük, hogy az adott festékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére, vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le. A következő 3 napban figyeljük, hogy a teszt helyén vörös kiütés, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik-e. Amennyiben lehetőség van rá úgy a természetes henna is hasonló bőrpróbával tesztelhető, mely általában negatív eredményt ad.

A végleges tetoválás sem jelent garanciát

A vörös henna nagyon ritkán okoz problémát, így viszonylag biztonsággal használható. Ha korábban készíttettünk már – ideiglenes, vagy tartós - tetoválást, akkor a kérdés az, hogy a korábbi tartós tetoválás vagy tartós hajfesték tartalmazott-e PPD-t, valamint hogy a PPD-re kialakult-e allergiás érzékenység. Amennyiben a PPD-re érzékeny egyén használ ismételten fekete hennát, úgy biztosan jelentkezik ismételten allergiás ekcéma, súlyos esetben akár anaphylaxia is felléphet. Emiatt nagyon fontos a különböző festékanyagok összetételének pontos ismerete.

www.allergiakozpont.hu
Kép: africa, freedigitalphotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja