A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pszichológia a testi bajok ellenszere

Családinet - 2012-09-24
A hétvégén 50 ország, mintegy hétszáz kutatójának részvételével, Budapesten került megrendezésre a XII. Magatartástudományi Világkongresszus. A szakmai esemény középpontjában a krónikus betegségek hátterében álló lelki tényezők, a lelkiállapot és az immunrendszer működésének kapcsolata állt.
A pszichológia a testi bajok ellenszere

A magatartástudomány - a holisztikus szemlélet jegyében - a betegségek kialakulásában és gyógyításában kiemelt jelentőséget tulajdonít a lelki, társadalmi folyamatoknak. A nem megfelelő viselkedési mintákból fakadó helytelen életmód és káros szenvedélyek döntő szerepet játszanak a napjainkban népbetegségnek számító szív-és érrendszeri elváltozások és diabétesz megjelenésében is.

A kongresszus tematikájában kiemelt hangsúlyt kapott a magatartásterápia szerepe, a stresszel való megküzdés jelentősége a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében. Bemutatásra került egy svéd felmérés is, mely kimutatta, hogy a szívinfarktuson átesett résztvevők körében a kognitív viselkedésterápia és a hagyományos gyógykezelés együttes alkalmazása jelentős mértékben csökkentette az újbóli akut infarktusok kialakulásának kockázatát.

Az esemény kapcsán hazai vonatkozású, szakmai sikerről is beszámolhatunk. Az International Society of Behavioral Medicine – a világ magatartás-tudósait összegyűjtő nemzetközi társaság – 2014–16 közti időszak elnökének választották dr. Stauder Adrienne-t, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docensét.

Bővebb információ: www.icbm2012.com

Kép forrása: piqs.de

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja