SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendhagyó rendelő egészségeseknek

www.pszichologusok.hu szakértői [cikkei] - 2005-05-25
A pszichológusok általában törekszenek arra, hogy rendelőjüket minél kellemesebbé tegyék. Azért van erre szükség, mert akik hozzájuk fordulnak, könnyebben megnyílnak az otthonos környezetben. Ezt a gondolatot vitte végig következetesen Dr. Baktay Zelka, lapunk szakértője. Számára egyszerűen az otthon a rendelő...
Rendhagyó rendelő egészségeseknek

- Valamilyen szinten mindenki ért a pszichológiához, akárcsak a futballhoz és a világpolitikához. Minél ridegebb a környezet, annál inkább sémákba merevednek azok, akik pszichológushoz fordulnak. Ezért mi úgy fogadjuk őket, mintha a szomszéd szaladna át hozzánk. Ha éppen ebédelünk, asztalhoz invitáljuk vendégeinket, ha sétálni indulunk, megkérjük, tartsanak velünk, ha a kertben, a gyepen hűsölünk, ott is jó beszélgetni.

- A kliensek is jöhetnek családostul?

- Ha a problémájuk úgy kívánja, kifejezetten kérjük ezt. Az elhízással, horkolással vagy párkapcsolati problémákkal küzdők élethelyzetét igazán úgy tudjuk feltárni, ha a társukkal jönnek. Egészen természetes, hogy a családi, nevelési problémákhoz lehetőség szerint minden érintettet várunk.

- Nem borítják fel családi békéjüket a betegek?

- Olyan egészséges emberekkel foglalkozunk, mint mi magunk. Sőt, annyiban kivételesek, amennyiben idejében felismerik, hogy célszerű hozzánk fordulni. Akiknek már "elmérgesedett a sebe", azokat máshová irányítjuk. Férjem is szakmabéli, nagyon élvezzük, amikor együtt keressük a megoldásokat. Gyerekeink jelenléte pedig olyan derűs alaphangulatot ad, amelyben könnyű megtalálni a saját erőforrásokat.

- Mit ért saját erőforrásokon?

- Módszerünk lényege, hogy problémája megoldását mindenki saját maga találhatja meg. Úgy segítünk, akár a bába. Megkeressük mi mindenben jó az a személy, pár vagy család, aki hozzánk fordul, azután ezekről a sikeres területekről indulva fordulunk a probléma felé.

- Baráti kapcsolatok is kialakulnak?

- Általában elég néhány találkozás. Mivel pedig azok, akik elégedetten távoznak, úgy érzik, maguknak köszönhetik a megoldást, könnyen elszakadnak tőlünk. Ez így is van rendjén.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja