SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

Családinet [cikkei] - 2012-03-21
Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Terheli a szervezetet, tartós fennállása pedig súlyos szövődményekhez vezethet. Egy egyszerű vérvizsgálat segít felismerni, hogy adott időpontban zajlik-e gyulladás, jelen van-e góc a szervezetben, és a szervezet kezelésre adott válasza is nyomon követhetővé válik. A CRP-szint méréséről és csökkentésének lehetőségeiről dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa beszélt.
Gyulladás a szervezetben? Ellenőriztesse a CRP-szintjét!

Mi az a CRP-szint?

A CRP-szint (C-reaktív protein) vérvétel útján, a vérszérumból mutatható ki, normál szintje esetén akut vagy krónikus gyulladás szinte kizárható. A CRP-fehérje gyulladás esetén minden esetben termelődik a májban és segíti a szervezet nagy falósejtjeinek (egy, az immunrendszerünkhöz tartozó fehérvérsejt típusnak) munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. Éppen ezért ha gyulladás van a szervezetben, igen gyorsan akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet a szintje, és ugyanilyen gyorsan csökken is, ha a gyulladás megszűnik. (Normál tartomány a nőkben: kevesebb, mint 4,6 mg/l, férfiakban: kevesebb, mint 5,2 mg/l. Az ettől való eltérést a különböző laborokban használt tesztek magyarázzák, mindig az adott labor referenciaértékei irányadók.) A vizsgálat egyik nagy előnye, hogy a CRP-szint sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál a gyulladásra és emiatt gyorsabban is jelzi azt, mint például a vérsüllyedés vagy a fehérvérsejtszám. Az emelkedett érték mindenféle gyulladásra jellemző lehet, akár külső tényezők okozták (például vírusok, baktériumok, gombák), akár ún. rendszerbetegségről (reumatoid arthritis stb.) van szó. Ezen kívül daganatok is okozhatnak CRP-szint emelkedést. Tehát az eredmény igényel további, kiegészítő vizsgálatokat is, de a klinikum egészét, tüneteket figyelembe véve alapvető segítség a panaszok eredetének tisztázásában.

A vizsgálat nagy érzékenységű formája (high sensitive CRP vagy hs-CRP-t) főként a szívbetegségek kockázatát képes jelezni. Akiknél a hs-CRP értéke tartósan a normál tartomány felső határán van, azoknál 1,5-4-szerese a szívinfarktus kockázata, mint azoknál az embereknél, akiknek a CRP értéke a normál tartomány alsó határán van.
Koleszterint-csökkentővel a CRP-szint is csökkenthető

A 2008-as Amerikai Kardiológus Kongresszus egyik tanulmánya szerint a koleszterint-csökkentő gyógyszerek egy csoportja, a sztatinok képesek csökkenteni többek közt a CRP-szintet is. A kutatásba bevont 18.000 egészséges ember egy része sztatint kapott, míg más részük placebót. A koleszterincsökkentő szer a placebo-hoz képest lényegesen csökkentette az LDL /-50%/ és CRP /-37%/ értékeket is és ezzel együtt az összes halálos és nem halálos érrendszeri események száma is 44%-kal lett kevesebb, azokban is, akik koleszterin értéke megfelelő volt. Az ilyen irányú kutatások egyre inkább valószínűsítik, hogy a hs-CRP-t akár rutinszerűen fogják vizsgálni egészséges embereknél is, és ha emelkedett érték születik, a többi kardiovascularis rizikófaktor figyelembevételével becsült, komplex rizikó számítását követően megfontolandó a sztatin adása, még akkor is, ha az LDL-koleszterin szint normális.  


Döntőek az életmód elemei is

Egyre nagyobb teret kap a holisztikus szemléletű cardiovascularis megelőzés, mely az összes szívérrendszeri rizikó felmérésével személyre szabott kockázatbecslést és életmód változtatást, kezelési stratégiát jelent.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a rendszeres mozgás jelentősen csökkenti a triglicerid (vérzsír) szint mellett a CRP-szintet is. Mindkét nemnél igaz az, hogy minél magasabb az edzettségi szint, annál alacsonyabb a CRP. Ugyanilyen összefüggés figyelhető meg a testtömeg-index-szel kapcsolatban: mindenképpen érdemes 26 alá csökkenteni az úgynevezett BMI-t, normál értékre a haskörfogatot, mely önálló rizikófaktornak minősül. Ezeket a célokat leghatékonyabban személyre szabott életmód-programokkal lehet megvalósítani. - ismerteti dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa. - Az életmódprogramok keretén belül hatékonyabb a dohányzásról való leszokás, egészséges táplálkozás elsajátítása (omega-3 zsírsavak bevitele stb.) illetve a visszafogott alkoholfogyasztás elérése, melyek feltétlenül szükségesek a szívérrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: canonier: Bitte husten 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja