SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fáj a térde? - Fájdalomcsillapítás hiarulonsavval

Családinet [cikkei] - 2012-03-22
Rengeteg ember megtapasztalta már a térdfájdalmat, amelynek egyik leggyakoribb oka az ízületek kopása, vagyis az osteoarthritis. A visszafordíthatatlan jelenséggel járó fájdalmat ma már a szépészetből ismert hiarulonsavval is hatékonyan lehet enyhíteni - mondja dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa.
Fáj a térde? - Fájdalomcsillapítás hiarulonsavval

Miért éppen a térd?

Fiatalabbak esetében a térdfájás jellemzően sérülés vagy nyálkatömlő-gyulladás következménye, amely általában sportolás vagy más fizikai igénybevétel kapcsán alakul ki. A 40 éves kor felett jelentkező fájdalom oka leggyakrabban az ízületek kopása, elhasználódása, vagyis az osteoarthritis, más néven degenerativ arthritis.  Ez a probléma az ízületi porcok állapotromlásának végső és fájdalmas eredménye. Ez a porc ugyanis "bélésként" működik a csontok között, tehát ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely fájdalomérző idegvégződésekkel bőven ellátott terület. Bár mindenkinél előfordulhat, az osteoarthritis mégis azoknál alakul ki korábban, akik régebben atletizáltak, és fiatalabb korukban térdsérülést szenvedtek. A korai tünetek közé tartozik a fájdalom, és a reggeli vagy fizikai megterhelést követően jelentkező merevség, ami általában egy órán belül oldódik.

A porc sejtjei folyamatosan fogynak

Az ízületben az ízületi vagy ún. üvegporc (hyalinporc) a sejtjei gyakorlatilag képtelenek az osztódásra. A tudomány jelen állása mellett, tömege akkor éri el a maximumát, amikor befejeződik a növekedése. Innentől kezdve már csak csökkenni tud. Bár a reklámok azt sugallják, hogy a porcerősítő szerek (például a glükozamin és a kondroitin-szulfat) képesek porcot képezni, valójában az a szerepük, hogy a meglevő porcsejteket erősítsék - ami valóban nagyon fontos. Ugyanakkor további osztódásra nem tudják bírni őket. Tehát ha beindult a porckopás folyamata, az életmódváltás mindenféleképpen szükséges, hiszen a testsúly normalizálása, a megfelelő mozgásprogram és a tablettás kezelések is befolyásolják a porc állapotát. Ezen kívül egyrészt meg kell óvni a maradék állományt, másrészt hatékonyan kell csillapítani a kialakult fájdalmat.


A hiarulonsav „megolajozza” az ízületet

A hialuronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely „keni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Ha tehát hialuronsavas ízületi szert juttatunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék viszkozitását (belső súrlódását), tehát elősegíti a csúszást. Olyan hatás érhető el vele, mint amikor az autóban olajat cserélnek. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Az orvos az oszteoartrózis által érintett nagyízületbe, főként a térdbe vagy a csípőbe fecskendezi ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását.

- Mindkét térdízület injekciózása ambulánsan történik, a kezelés után nem kell különösebb tehermentesítés sem. A kúra 1-3 darab, hetente elosztva beadott injekciót tartalmaz. A hatás fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét. - ismerteti dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa. - Az egyéb eljárásokkal eredménytelenül kezelt enyhe és középsúlyos ízületi kopásoknál érjük el a legjobb eredményt. A súlyos térdízületi, illetve súlyos ízületi kopásoknál ez a kezelés szerényebb eredménnyel jár, mégis gyakran fél évig jelentős javulást hozhat. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a porcpótló injekció sem minden esetben képes észrevehető javulást eredményezni. Kifejezett kopás esetén általában már csak műtéti megoldás - csípőprotézis-, illetve térdprotézis beültetés - ad megfelelő eredményt.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó: hollister: P A R

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja