SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A napozás veszélyei

Családinet [cikkei] - 2011-08-05
A napozás az egyik kedvenc nyári időtöltésünk annak ellenére, hogy számos veszélyt is tartogat számunkra. Szerencsére egyre többen figyelnek arra, hogy megelőzzék a napégést, ezáltal csökkentve a bőrrák kialakulásának esélyét. A közismert veszélyek mellett azonban fontos tisztában lennünk a kevésbé elterjedt kockázatokkal is!
A napozás veszélyei

Óvatosabbnak kell lennünk például akkor is, ha a napon eltöltött órák után bőrünk viszket, ég, kivörösödik, apró kiütések, esetleg hólyagok jelennek meg rajtunk. A legtöbben ilyenkor azonnal „napallergiát” diagnosztizálunk magunkon - tévesen. A napfény okozta bőrbetegségekben a tünetek belső, máskor külső tényező vagy genetikai ártalom folytán kórosan fényérzékennyé vált bőrön fejlődnek ki. A fényérzékenység kialakulását tekintve lehet toxikus vagy allergiás. A betegség kialakulásáról és kezeléséről Dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza tájékoztat bennünket.

„Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy az UV-sugarak nem csak napozás közben, hanem szinte minden pillanatban érnek bennünket. Épp ezért nem elegendő csak akkor bekenni a testünket, amikor a napon fekszünk. Fokozottan figyelnünk kell bőrünk reakcióira, ugyanis panaszaink évekig is visszatérhetnek, ha egyszer fényérzékennyé váltunk”- mondta a doktornő.

A toxikus fényérzékenység

A toxikus fénykiütés mindenkin kialakulhat, a nap/UV fény és a fényérzékenyítő faktor hatására, érthető tehát, hogy sokkal gyakoribb, mint az allergiás típusú fényérzékenység. A tünetek leggyakrabban a napégéshez hasonlítanak. A napnak kitett területeken bőrünk megduzzad, éles szélű bőrpír, esetleg csalánkiütés vagy hólyagok alakulnak ki rajta, akár már rövid napfürdő után is. A tünetek sok esetben napokig, ritkán hetekig megmaradhatnak. A vöröses, élesen elhatárolható gyulladást az UVA- és UVB sugarak, valamint a fényérzékenységre hajlamosító anyagok együttesen okozzák. Ilyen anyagokat tartalmaznak egyes növények és zöldségfélék, mint például a krizantém, az őszirózsa, a dália, a napraforgó, a petrezselyem, a sárgarépa, a paszternák, a zeller, az ánizs, az édeskömény vagy a különböző citrusfélék. Fénykiütések keletkezhetnek továbbá a bergamottolajat tartalmazó parfümöktől is. Cukorbetegség kezelésére felírt tabletták, egyes nyugtatók, vizelethajtók, különböző gyulladásgátlók vagy szívritmust szabályozó gyógyszerek szedése szintén ehhez a típusú bőrreakcióhoz vezethet. A tünetek hűsítő és gyulladást csökkentő krémmel enyhíthetők. A betegség az esetek többségében barna, szürkésbarna pigmentációt hátrahagyva gyógyul.

Az allergiás eredetű fényérzékenység



Az allergiás eredetű fényérzékenység a napfény, illetve különféle vegyszerek, kozmetikumok, valamint egyes belsőleg vagy külsőleg alkalmazott gyógyszerek (ún. fotoallergének) együttes hatására kialakuló - immunológiai reakción alapuló - megbetegedés. Ilyen külsőleg alkalmazott szerek lehetnek a fertőtlenítők, a pipereszappanok, a fényvédő krémek és a parfümök. A szájon át szedett tabletták közül a fenotiazint tartalmazó nyugtatók, antimikróbás szerek közül például a szulfonamidok, kinolonok, valamint egyes helyileg alkalmazott nem-szteroid gyulladáscsökkentők, gombaölők, antiviralis szerek jelenthetnek veszélyt.

A tünetek az ekzemához hasonlíthatók és elsősorban a szisztémásan alkalmazott gyógyszerek esetén a kiütések testünkön diffúzabban helyezkednek el. A gyulladás heveny, viszkető érzéssel jár, olykor nedvedzik. Későbbiekben a tünetek esetenként csupán a napfény hatására is megjelenhetnek és krónikus ekzema képében hosszú ideig fennállhatnak. Ilyenkor a viszkető érzés erősen fokozódik, bőrünk megvastagszik és hámlani kezd. A gyógyulást a fényvédelem és a kiütéseket okozó gyógyszerek lehetőség szerinti elhagyása segítheti elő. A viszketés mérséklésére antihisztaminok, az akut tünetek csökkentésére helyi kortikosteroid készítmények javasoltak.

„Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha tüneteink a fenti kezelések hatására sem csökkennek vagy múlnak el, mert a fényérzékenység súlyosabb következményekhez is vezethet”- tette hozzá Dr. Fáy Andrea.

Forrás: www.morpho.hu

Fotó: Vox Efx: torso 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja