SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az energiaitalokról

Imre Etelka [cikkei] - 2011-06-30
Az energiaitalok, melyeknek már számos fajtája van, az utóbbi néhány év piaci termékei. Manapság szinte minden boltban beszerezhetők ezek az adott esetben bizony nem teljesen veszélytelen üdítőitalok. Próbáljuk meg most tisztázni, hogy mi is valójában az energiaital, miért lett ilyen népszerű és milyen hatással van a szervezetünkre.
Az energiaitalokról

Már maga az elnevezés is elgondolkodtató: energiaital, nyilván plusz energiát, vagyis valami jót juttat a szervezetbe, emiatt aztán előszeretettel fogyasztják azok, akik a sportteljesítményüket akarják fokozni, vagy egy-egy edzésen a maximumot szeretnék nyújtani!

Helytálló ez a nézet? Mi van az energiaitalokban?

Főként cukor és koffein, ezek mellett pedig egyéb legális stimulálóanyagok, mint például ephedrine, taurin, guarana és ginseng. Az energiaitalok dobozonként mintegy 80-250 milligramm koffeint tartalmaznak, nagyjából annyit, mint egy nagy bögre erős kávé.

A gyártók előszeretettel állítják, hogy az energiaitalok a magas koffein és taurin tartalom révén növelik a koncentrációs készséget, fokozzák az éberséget, növelik a fizikai teljesítményt. Ezek az állítások korlátozott számú tudományos kísérleteken alapulnak, a negatívumokról azonban kevés az információnk. Nézzük hát meg külön-külön az összetevőket és azok hatásait!

Koffein: mindannyian tudjuk, hogy élénkítő hatású pszichoaktív drog. Elsősorban kávé formájában fogyasztjuk napi rendszerességgel, bár megtalálható egyéb termékekben, gyógyszerekben és az üdítőitalok egy részében is. Jó hát, ha minél többet tudunk egészségünkre gyakorolt hatásáról, melyet előszeretettel vizsgálnak a kutatók.  Az élelemmel, vagy gyógyszerrel szervezetünkbe bevitt koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik. Serkenti az agyi vérellátottságot és az emésztőrendszerünk működését, élénkíti a hangulatunkat, fokozza az állóképességünket.

A koffein az energiaitalok legaktívabb összetevője. Kiemelendő egészségügyi hatása, hogy növeli a vérnyomást, emeli a pulzusszámot, nagy dózisban idegességhez, ingerlékenységhez, álmatlansághoz vezet. Nagy mennyiségű, több évtizedig tartó fogyasztása különböző keringési megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet a szervezet stresszhormon szintjének emelkedése kapcsán.

Jó, ha tudjuk, hogy a koffeinfogyasztás mindenkinél más hatást válthat ki. Mértéktelen fogyasztása csontritkulást okoz, ebből a szempontból a menopauzán átesett nők különösen veszélyeztetettek.  A túlzott koffeinfogyasztás növelheti a meddőség kockázatát, egyes kutatások szerint pedig vetélést okozhat.

Jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a kávén kívül még más termékek is tartalmaznak koffeint, így könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható még a teában, csokiban, a különböző energia-és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, valamint többféle üdítőitalban is.

Taurin: egy normál metabolit, melynek élettani hatása még csak részben ismert. Szerepet játszik a membránokon keresztüli kalcium-áramlás szabályozásában, egyes szövetek normális működésében, az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását, ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Tartós terhelésre csökken az izmok taurintartalma, ennek valószínűleg része van az izomgörcs kialakulásában. A taurin rendelkezik méregtelenítő és antioxidáns hatással is.

Guarana: Dél-Amerikában őshonos cserjeféle, a magját a kávéhoz hasonlóan élénkítőszerként fogyasztják. Hatóanyaga a guaranine. Hatása hasonló, de elhúzódóbb, mint a koffeiné. Nagyon kevés információt tudunk még erről az anyagról, fogyasztása csak kellő óvatossággal ajánlott!

Az energiaitalok összetevői önmagukban nem tűnnek veszélyesnek, viszont az összetevők kombinációi veszélyesek lehetnek. A bennük levő stimuláló anyagok növelik a vérnyomást, a pulzusszámot, megakadályozzák az elálmosodást. Ezek a hatások nagyon károsak is lehetnek különösen sportolás közben fogyasztva, hiszen az egyes alkotórészek vízelvonó hatással rendelkeznek, így a sporttevékenységet végző test kiszáradhat a fizikai megterhelés közben.


Különösen veszélyes az energiaitalok fogyasztása alkohollal keverve! Alkohol hatására csökken a veszélyérzet, a mértéktartás kontrollja, fokozott kiszáradás fenyeget, nagymértékű másnapossággal számolhat, aki túlzásokba esik!

Mivel minden energiaital sok cukrot és kalóriát tartalmaz, túlzott fogyasztása egyéb negatív hatása mellet még elhízáshoz is vezethet. Gondoljon erre mindenki, különösen azok, akik csak az íze miatt fogyasztják, mert kétségtelen tény, hogy csábítóan jóízűek!

Gondolkodjunk el!

Ha nehezen ébredünk, vagy állandóan fáradtnak érezzük magunkat, talán az életmódunkon kellene változtatni, és nem feltétlenül az energiaitalokhoz, illetve más stimulálószerekhez nyúlni! Szervezetünknek természetes módon kellene aktívnak és frissnek lennie!

Néhány tipp ennek eléréséhez:

  • együnk naponta többször legalább négyszer-ötször, keveset, vegyesen, változatosan és ne hagyjuk ki a reggelit semmiképpen!
     
  • igyunk kellő mennyiségű folyadékot lehetőleg vizet, legalább napi 2-2,5 litert!
     
  • fogyasszunk kevesebb édességet, ezzel kivédhetőek a durva vércukoringadozások, melyek szintén kimerültségérzéshez vezetnek.
     
  • mozogjunk: a mozgás a legjobb módszere a keringés és az anyagcsere karbantartásának!
     
  • aludjunk eleget: mindig fáradt, aki nem alussza ki a szervezetének megfelelő mennyiséget!

Ne feledjük: az energiaitalok reklámjai mindig nagy szavakkal és ígéretekkel kecsegtetnek bennünket! Némelyik azt mondja, hogy növeli az energiát és az éberséget, mások extra tápanyagokat emlegetnek, és van, amelyik azt állítja, hogy növeli a teljesítő és koncentrációképességet. Ha okosan a reklám mögé nézünk, és tudatos vásárlóként beleolvasunk a tápanyaglistába, észrevehetjük, hogy egy nagy adag cukrot kapunk koffeinnel körítve, jó drágán.

Ne higgyünk a reklámoknak! Teljesen mindegy, hogy mi van a címkére írva! Egyetlen energiaital sem képes jobb formába hozni bennünket. Nincs, ami helyettesítse a kemény edzést, az egészséges életmódot, vagy a pihenést. Ne higgyük el, hogy szükségünk van valami extra dologra, ami jobbá tesz minket!

Akkor most fogyasszuk, vagy ne fogyasszuk ezeket a termékeket?

A válasz ugyanaz, mint mindenre: természetesen fogyaszthatóak, de mértékkel! Néha-néha egy energiaital rendben van, ugyanúgy, mint más egyéb, nem kifejezetten egészségesnek tartott étel, ital. Azok viszont, akik mértéktelenül élnek, naponta 3-4 energiaitalt fogyasztanak, egészséges táplálkozás helyett reklámfogásokkal favorizált ételeket, italokat tömnek magukba, már rég leléptek az egészséges életmód útjáról.

A legjobb módszer ahhoz, hogy elegendő energiánk legyen a teendőink elvégzéséhez, ha kiegyensúlyozottan étkezünk és a napi életvitelünk is ilyen elvek szerint alakított.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja