SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Immunterápia: alapítványi támogatással az allergia ellen

Családinet [cikkei] - 2011-06-06
A "Tégy a parlagfű ellen!" Közhasznú Alapítvány és az önkormányzatok összefogásának köszönhetően, az előző évben az allergiás betegek több megyében is kedvezményesen vehettek igénybe immunterápiás kezelést. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján végzett terápia során, a résztvevők már az első évben jelentős javulásról számoltak be.
Immunterápia: alapítványi támogatással az allergia ellen

Miért épp az immunterápia?

Az immunterápia ma az egyetlen oki terápia, amely nem csak a tüneteket szünteti meg, de képes hozzászoktatni a beteget ahhoz az allergénhez, – például a parlagfű pollen jelenlétéhez - amely korábban panaszokat okozott. A 3-5 éves terápia alatt teljes tünetmentesség érhető el. Emellett az immunterápiának fontos szerepe van annak megelőzésében is, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg és segítségével kivédhető a súlyosabb szövődmény, például az asztma kialakulása is – mondta el dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont főorvosa, a program szakmai koordinátora. Az allergológusok már jó ideje felismerték a kezelés fontosságát. 2008-ban megalakult a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) Immunterápiás szekciója is, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy az immunterápiát alkalmazó orvosok egymással tapasztalataikat megoszthassák, illetve a kezelés iránt érdeklődők a terápiát megismerhessék. A finanszírozási kérdés azonban továbbra is megoldatlan maradt.

Hiányzó anyagi támogatás

Az immunterápiás készítmények alkalmazása hazánkban méltatlanul háttérbe szorult. A 2009-es évben a környező országokban, Csehországban és Szlovákiában 30-40 ezer kezelést végeztek, Németországban pedig a terápiában részesülők száma meghaladta az 500 ezret. Hazánk jelentősen elmarad az európai átlagtól, 2009-ben mindössze 150 allergiás beteg esetében került sor immunterápiás kezelésre. A különbség részben a finanszírozási eltérésekből adódik, az Országos Egészségpénztár ugyanis – szemben az európai gyakorlattal – 2005. óta semmilyen támogatást nem nyújt a terápiához. Az Unióban - országonként eltérő mértékben - 50-100 százalék között mozog a támogatás mértéke. Mindössze két országban nincs semmilyen állami hozzájárulás: Romániában, valamint Magyarországon.

Esély az allergiamentes életre


Parlagfű allergiások esetében az immunterápiás kezelés költsége szezononként körülbelül 50 ezer forint. Ezt az összeget hazánkban sajnos nem mindenki tudja megfizetni. A „Tégy a parlagfű ellen!” Közhasznú Alapítvány és az önkormányzatok összefogásának eredményeképpen azonban a 2010-es év tavaszától kezdődően nyolc helyszínen, összesen 300 beteg részesülhetett támogatott kezelésben. Sajnos ez a támogatás nem juthat el az országban minden érintetthez, hiszen az Alapítvány, illetve az együttműködő önkormányzatok pénzügyi lehetőségei is korlátozottak. Megnyugtató megoldást tehát az jelentene, ha az Egészségpénztár ismét hozzájárulna a terápia költségeihez.

Jelentős javulás, már az első évben

Gyermekek körében végzett vizsgálat szerint az immunterápia már az első évben az allergiás tünetek jelentős javulását eredményezte. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika B részlegének osztályvezető főorvosa a MAKIT kongresszusán ismertette tapasztalatait. Dr. Bittera István elmondta, az immunterápiás kezelésben résztvevő 17 parlagfű allergiás gyermek esetében a szénanátha jellegzetes tünetei lényegesen javultak. A legkedvezőbb változást az orrdugulás jelentős csökkenése, illetve megszűnése jelentette. A 7 és 18 év közötti gyermekek 2010 májusában kezdték a kezelést. A vizsgált időszakban (2010. augusztus közepétől szeptember közepéig) a parlagfű pollen koncentrációja a szénanáthás tüneteket biztosan provokáló szint felett volt. A betegek ennek ellenére állapotuk javulásáról számoltak be. A nagyobbak önállóan, a kisebbek szülői segítséggel, 4 fokozatú skálán értékelték tüneteik súlyosságát. Az adatok összegzése azt mutatja, hogy az alkalmazott sublinguális immunterápia (SLIT) hatására, a már említett orrdugulás terén tapasztalt jelentős javulás mellett a betegek gyógyszer fogyasztása is csökkent ebben az időszakban. Számokban kifejezve azt mondhatjuk, hogy az immunterápiás kezelés hatására enyhülő tünetek miatt, az antihisztamin készítményekből 40 százalékkal, a szteroid tartalmú orrspray-k esetében pedig 20 százalékkal használtak kevesebbet a vizsgált 4 hetes periódusban, mint az immunterápiás kezelésben nem részesülő parlagfű allergiás gyerekek.

Van, ami számokban nem mérhető

Az immunterápiás kezelés hatására tehát a betegek állapotában olyan jelentős mértékű javulás következett be, hogy az egyéb allergiaellenes gyógyszerekre fordított kiadásaik is csökkentek. Az allergiás tünetek enyhülése azonban sokszor pénzben nem mérhető javulást is eredményez a családok életében. A gyermekek orvosi kivizsgálása, esetleg otthoni ápolása rendszerint az egyik szülő munkából való kiesésével jár együtt – magyarázza dr. Bittera István. Az allergiával járó orrfolyás, orrdugulás miatt gyakran a betegek éjszakai alvása sem pihentető. Az immunterápiás kezelésben részesülő, épp az iskolakezdés heteiben járó gyermekek szellemi és fizikai teljesítőképességük javulásáról számoltak be. A terápia segítségével, a korábbi évekkel összehasonlítva, jelentősen jobb életminőséget értek el.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja