SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Influenza elleni házi praktikák 3 lépésben

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon) [cikkei] - 2011-01-21
Az alábbiakban olyan egyszerű, mondhatni filléres tippeket olvashatsz, amelyekkel felkészülhetsz a beígért influenzajárványra. Jobb esetben megelőzheted a betegségeket, rosszabb esetben (ha mégis elkaptad...) gyorsíthatod a gyógyulási folyamatot.
Influenza elleni házi praktikák 3 lépésben

A „három lépésben” arra utal, hogy 3 csoportra különítettem ezeket a fortélyokat:

  1. Gyógynövények
  2. Gyógytáplálékok
  3. Aromaterápia

A három csoport tagjaiban az a közös, hogy mindegyik fertőtlenítő, vírusellenes, baktériumellenes (némelyik parazitaellenes is), gyulladáscsökkentő hatású, sokuk köptető is. Megelőzéshez és kiegészítő kezeléshez egyaránt javasolt, hogy minden nap, minden csoportból, rendszeresen alkalmazz legalább egy „tagot”.

1. Gyógynövények
A gyógynövények közül kiemelném a kasvirágot és a citromfüvet mint elsőrendű vírusellenes növényeket. Mindkét növény olyan hatóanyagokkal bír, melyek kifejezetten a vírusok szaporodó enzimeit képesek elpusztítani. A kasvirágot (echinaceát) általában alkoholos oldatként szokták alkalmazni, de gyermekek számára inkább a teát javasolom. A gyógynövények közül talán a citromfüvet a legkönnyebb a gyerekekkel megitatni, mivel kellemes citromos íze van. A növény vírusölő hatásán kívül nyugtató is, tehát ne lepődj meg, ha a gyermeked kevésbé lesz pörgős.

Amennyiben kialakul a betegség és láz is szerepel a tünetek között, akkor jó szolgálatot tehet a fűzfakéreg főzete (szalicilátokra érzékeny emberek ne fogyasszák!), valamint a hársfa és a bodza keverékéből készített forrázat. Ha megiszol egy bögrényi ilyen teát, utána szigorúan ágyba kell bújnod, legalább 1-2 órára, de inkább többre, és jól be kell takaróznod. A hársfa és a bodza ugyanis izzasztó hatásúak, így csillapítják a lázadat. Nagyon fontos, hogy ne felejts el átöltözni, az átizzadt ruhákat levenni, lecserélni, különben csúnyán ráfázhatsz az alapbetegségre. Még egy dologra figyelni kell a hársfa esetében: a szívserkentő hatására, vagyis a fogyasztás után kissé (egyeseknél nagyon…) megpörgeti a szívet. Ezért is a fogyasztása egy hétnél tovább nem is javasolt. Ha ennyi idő alatt nem értél el eredményt vele, akkor nem ez a növény a megfelelő számodra.

Köhögés (pláne hurutos köhögésnél) köptetőként használhatod a kakukkfű forrázatát, de készíthetsz magadnak kakukkfű tinktúrát is az alábbi módon: egy kis üvegcsét (1dl-es, pl. gyógyszertári alkoholos üveg) félig megtöltesz szárított kakukkfűvel, majd felöntöd valamilyen legalább 40%-os alkohollal. Édesanyám pálinkát használ hozzá, én a férjem whisky készletét szoktam megcsapolni. (Mielőtt még bárki is azt hinné, hogy nagy Dallasos életet élünk, a férjem tanár, és egy időben rengeteg whiskyt kapott a tanítványaitól év végén, viszont nem szereti, így nem fogy. Szerencsére mostanában inkább borokat kap… ) Miután felöntötted az üvegcsét, gondosan zárd le, és rázogasd össze, hogy a száraz és a nedves rész elegyedjen, majd tedd egy sötét, és viszonylag hűvös helyre (konyhaszekrénybe pl., ahova nem süt a nap). Két hétig érleld, közben minden nap 2x rázogasd össze. Két hét elteltével leszűrheted, és kész is a kakukkfű tinktúra. Ebből köhögés esetén 3-4 x 1 mokkáskanálnyit el lehet fogyasztani. Ha autóval közlekedsz, akkor inkább ne ezt a módszert alkalmazd… Igyál inkább hársfa-kakukkfű teakeverék forrázatot! A kakukkfű tinktúra egyébként az emésztésre is jótékonyan hat, és a parazitáktól is segít megszabadulni.

2. Gyógytáplálékok
Ide tartoznak a különböző hagymafélék, az erős paprika, a citrusfélék, a gyömbér.
A hagymafélék főleg magas illóolaj-tartalmuknak köszönhetően tudnak pozitív hatást kifejteni a meghűlés, influenza, eldugult orr esetén. Ha teheted, minden nap fogyassz valamilyen hagymafélét nyersen. Ha pl. összedobsz egy kis salátát estére, nyomj rá egy gerezd fokhagymát, vagy a joghurtos öntetbe tegyél 2-3 gerezdet (A kakukkfűhöz hasonlóan a fokhagymának is féregűző tulajdonsága is van)! Ugyanígy rányomhatod a spagettire, vagy sült húsra… a lényeg, hogy nyers legyen! A lila hagymát is bátran és rendszeresen használd salátába, esetleg egy kis kacsazsíros pirítóshoz is elfogyaszthatsz egy fejet… Köptetőként leginkább a vöröshagymát alkalmazták nagyanyáink.

A hagymák illóolaja (és az erős paprika kapszaicin tartalma) feloldja a sűrű, letapadt nyálkát az orrmelléküregekben, ezzel segítik elő a váladék távozását és így a gyógyulást.
Ugyanilyen hatással bírhat a gyömbér is, csípős, pikáns ízének köszönhetően.

A gyömbérből kellemes téli italt készíthetsz az alábbi módon:
Egy poharat félig megtöltesz szűretlen almalével, majd felöntöd forró vízzel. Teszel bele 2 tk. mézet, vagy nádmelaszt, és belereszelsz 1-2 dkg gyömbért a reszelő legkisebb fokán, hogy jó pépes legyen. Ezt összekevered, és már kész is a frissítő, fertőtlenítő ital.

3. Aromaterápia
Ez a kifejezés az illóolajak terápiás felhasználását jelenti. Elsősorban külső használatra írok ötleteket. Az illóolajak belső alkalmazásánál mindig gondosan és körültekintően kell eljárni, sose kezdj bele egyedül! Kérd ki terapeuta segítségét! Nagyon fontos az is, hogy milyen illóolajat használsz: keresd azokat a termékeket, amelyek 100%-os tisztaságú olajat ígérnek. Ezt a tényt szigorúan ellenőrzik, tehát, ha egy olajra nincs ráírva, hogy 100%-os tisztaságú természetes olaj, akkor azt ne vedd meg! Elárulom, hogy 300-500 Ft-ért nem lehet ilyeneket kapni.

A témához kapcsolódóan az alábbi illóolajok jöhetnek szóba: fenyő, eukaliptusz, borsmenta, levendula, teafa. A fenyőt elsősorban a levegő fertőtlenítésére szokták javasolni (fenyőerdőben a legalacsonyabb az 1 légköbméterre jutó mikroorganizmusok száma…), ezt társíthatod az eukaliptusszal (pl. légtértisztítóhoz, vagy egyszerűen párologtató mécsesbe adagolva). Amennyiben csak felnőttek tartózkodnak a légtérben, a borsmentát is hozzákeverheted a fenyőhöz és az eukaliptuszhoz. Erre nagyon figyelj oda, mert 7 év alatti gyermekeknél a borsmenta béníthatja a légzőközpontot, tehát pont ellentétes hatást, fulladást eredményezhet.

A fent felsorolt illóolajokkal inhalálhatsz is, és készíthetsz aromaterápiás fürdőt is. Mindkét esetben arra kell figyelned, hogy az illóolajokat ne csak úgy, magukban öntsd a vízhez, hanem előzőleg oldd fel egy kanál meleg tejben!

Köhögés csillapítására készíthetsz balzsamot. Valamilyen zsíros alapú krémbe, vagy egyszerű házi zsírba keverd bele az illóolajokat, majd kend a mellkasra, nyakra és a hátra. Ezt követően jól bugyoláld be a torkodat, és az érintett testrészeket! Én ilyen esetben a teafaolajból, levendulából és eukaliptuszból szoktam cseppenteni 2-2 cseppet egy adag krémbe. Hatásos kiegészítőként indiai citromfüvet is lehet adagolni hozzá. Itt is figyelj arra, hogy ha a gyermeked számára készíted a balzsamot, a borsmentát kerüld!

Ezekkel az egyszerű praktikákkal nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy megelőzd a téli nyavalyákat magadnál és szeretteidnél. Amennyiben mégis elkapsz valamilyen betegséget, mindenképpen fordulj orvoshoz, vagy gyógynövényes szakemberhez, aki személyre szabott terápiát állít fel! Ne kísérletezz magadtól!

Kép: silviarita / pixabay

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)


Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)
Természetgyógyász - fitoterapeuta

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/416-76-62
Skype: putzlivi
Honlap: http://www.smaragdhaz.hu
Blog: www.holisztikusgyogyulas.blogspot.com
www.ortomolekularis-medicina.blogspot.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja