SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha csíp, ha éget, ha fáj, ha viszket...

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon) [cikkei] - 2010-07-29
A nőtársadalom nagy része élete során találkozik valamilyen eredetű hüvelyi, vagy kismedencei gyulladással. Annak a bizonyos "nagy rész"-nek pedig egy része rendszeresen küzd ezzel a problémával.
Ha csíp, ha éget, ha fáj, ha viszket...

Egy kis biológia...

A hüvely köti össze a méhet a külvilággal, és éppen ezért igen fontos védelmi szerepet tölt be egy nő életében. A hüvely - ugyanúgy, mint a bélrendszer - falát nyálkahártya borítja, aminek felszínét állati keményítőt - glikogént - tartalmazó vastag sejtréteg fedi. Női anatómiaEnnek a leváló sejtjei a hüvelyváladékba jutnak, és a mélyebben lévő réteg sejtjeinek osztódása pótolja őket. A levált sejteket a hüvelyben rendesen előforduló baktériumok - laktobacillusok - lebontják, és az ekkor képződő tejsav megakadályozza a kórokozó baktériumok és gombák megtelepedését a hüvely falán. Sajnos azonban ez a védelmi réteg igen könnyen megsérül, és a nők nagy többsége (talán mindenki, életében legalább egyszer) megtapasztalja a hüvelyi gyulladás kellemetlen tüneteit és következményeit. A nők egy - nem is csekély - része pedig folyamatosan szenved valamilyen hüvelyi problémával.

Gyulladásban...

A hüvelyi gyulladás a hüvelyi váladék elszíneződésével, hüvelyi ingerlődéssel (viszkető, csípő érzés) és kivörösödéssel jár. Vannak olyan tényezők, amik nagy mértékben emelik a fertőzésre való hajlamot/lehetőséget, ilyen pl., ha valaki antibiotikumot szed. Az antibiotikum nem csak a bélrendszerben öli meg a jótékony baktériumokat, hanem a hüvelyben is, ezáltal szabad utat teremt a gombák, leginkább a Candida fajok előtt. A gombák aztán megcsinálják az utat a többi kórokozónak is. A másik hajlamosító tényező a fogamzásgátló tabletta szedése, mert a hormonális változás megváltoztatja a hüvelyben uralkodó savas pH-t. Ugyanilyen hormonális változások miatt a változókorban lévő nők is "veszélyeztetett" korosztály.

Sokszor életmódunkkal, mindennapi szokásaink apró változtatásával is sokat tehetünk a fertőzések kikerülésére. Ilyenek pl.:

  • ha nem eszünk túl sok szénhidrátot, főleg édességeket, csokoládét, stb.
  • ha nem eszünk élesztős dolgokat sem (kenyér, sör, penészes sajtok)
  • ha pamut alsóneműt hordunk, és kerüljük a nejlonharisnyát (nagyanyáink is combfixben csábítottak... J )
  • ha nem használunk illatosított WC-papírt vagy betétet, és intim spray-t
  • ha nem végzünk túl gyakran, indokolatlanul hüvelyöblítést
  • ha nyáron nem hagyjuk magunkon sokáig a vizes fürdőruhát
  • ha fürdéskor alaposan szárazra töröljük az intim területeket is

És még sorolhatnám ezeket az apróságokat... Azonban íme még egy fontos dolog.
A hüvely gombás vagy egyéb eredetű fertőzéséhez nagyban hozzájárul a belek fertőzöttsége, mivel anatómiailag közel van egymáshoz a két nyílás. Ha a hüvely flórája felborul, biztos, hogy a belek flórája sincs rendben, tehát egyidejűleg kell foglalkozni a két területtel, ha 100%-os, tartós eredményt szeretnénk elérni, nem csak néhány napos, hetes tünetmentességet.

Sárkány ellen sárkányfű...

Az alábbiakban néhány "házi", gyógynövényes praktikát olvashatsz majd az intim területek gyulladásának kezelésére.


GyógynövényekAmennyiben folyamatosan hüvelyi fertőzéssel küzdesz, és a gyógyszertári hagyományos készítmények nem akarnak hatni már, vagy épp a "lórúgás" gyógyszerekből nem kérsz többet - amikből csak egyetlen kapszulát kell bevenni... - akkor az alábbi módszereket alkalmazhatod. Talán nem lesz olyan hirtelen, gyors hatása, de biztosan kíméletesebb a testedhez, mint a „hagyományos” módszerek.

Amikor jön az alhasi, hüvelyi diszkomfort érzet (viszketés, fájdalom, stb.), akkor biztos, hogy valamik elszaporodtak Benned, amiket grapefruitmag kivonattal, vagy ezüst cseppekkel ki tudsz irtani. Én a vendégeimnek az alábbiakat szoktam javasolni kipróbálásra:

Az irrigátort félig meg kell tölteni vízzel, majd 25 csepp grapefruitmag kivonatot beletenni, és ezzel öblögetni a hüvelyt. A grapefruitmag kivonat helyettesíthető ezüst cseppekkel, vagy teafaolajjal (megfelelő módon hígítva) más adagolásban, de minden esetben terapeuta határozza meg, hogy melyiket alkalmazd, „önhatalmúlag” sose kísérletezz!

Bármelyik is hozzon eredményt, egy dolgot nagyon fontos mellette betartani: amikor hüvelyöblítést végzünk, este egy probiotikus hüvelykúpot kell felhelyezni, hogy a jótékony baktériumokat visszapótoljuk. Tapasztalataim - és a vendégek visszajelzése - szerint erre egy gyártmány a legalkalmasabb...

A tünetek enyhítésére ki lehet próbálni a különböző aromaterápiás vagy gyógynövényes fürdőket. A gyógynövények közül hatásos lehet pl. a diólevél, apróbojtorján, levendula, cickafarkfű, kamilla. Az illóolajak közül a teafaolaj, levendulaolaj, fenyőolaj, citromfű olaj, szegfűszeg olaj.

Ha már a fürdőnél tartunk... azoknál, akik gyakran szenvednek nőgyógyászati betegségekben (akár vérzési rendellenességekben), hasznos lehet a törzsfürdő alkalmazása is. Ennek lényege röviden, hogy bele kell ülni egy kád/lavór hideg vízbe, ami kb. köldökig ellep minket. Mielőtt még bárki feljajdulna, elborzadna, gyorsan leírom, hogy a lábakat ezzel szemben egy lavór meleg/forró vízbe kell rakni, így a lábból érkező vér felmelegíti a veséket, tehát nem fog az illető felfázni. Ezt már sokan kipróbálták, és senki nem fázott fel közben. A módszer pontos leírását kérheted e-mailben.

A módszer lényege, hogy elindítja azokat a mérgeket, salakanyagokat, amik a kismedencében megrekedtek.

És egy másik... sokadik... fontos dolog: amint azt már fentebb említettem, ha a hüvely normál flórája sérült, akkor biztos, hogy a bélrendszeré sem O.K., tehát azzal is feltétlenül foglalkozni kell. Ez jelenthet egy egyszerű béltisztítást, probiotikus visszapótlással, vagy egy komolyabb diétát is. Azt, hogy mire van szükség, mindenképpen szakember döntse el!

 

Kép: Africa Studio / shutterstock

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)


Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)
Természetgyógyász - fitoterapeuta

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/416-76-62
Skype: putzlivi
Honlap: http://www.smaragdhaz.hu
Blog: www.holisztikusgyogyulas.blogspot.com
www.ortomolekularis-medicina.blogspot.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja