SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Ingyenes tüdőkapacitás-mérés országszerte a Légzésfunkciós Világnapon

Családinet [cikkei] - 2010-10-14
Felkérjük Budapest, Gödöllő, Nyíregyháza, Szekszárd és az ország többi településének lakóit, hogy új, egészséges életet leheljenek a tüdejükbe.
Ingyenes tüdőkapacitás-mérés országszerte a Légzésfunkciós Világnapon

Október 14-én, az első Légzésfunkciós Világnapon a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a tüdőgondozói hálózat és számos civil szervezet, köztük a Légúti Betegek Országos Egyesülete ingyenes légzésfunkciós vizsgálatokra hívja a lakosságot országszerte. A légzésfunkciós szűréseken résztvevő egészségügyi dolgozók ingyen megmérik az érdeklődők tüdőkapacitását, és ha gyanús eltérést észlelnek, akkor további vizsgálatok elvégzését javasolhatják. 

Minden évben az elhalálozott személyek hét százaléka megelőzhető tüdőbetegségekben veszíti életét a Földön. Ezek a betegségek Magyarországon is a leggyakoribb haláloknak számítanak. Hazánkban a tüdőrák a legnagyobb halálozással járó daganatos betegség és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) is az első öt halálok között szerepel. Sok millió emberre hosszantartó fájdalmakkal teli öregkor várhat olyan betegségek miatt, mint például az asztma, a tüdőrák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség, amelyek könnyen kezelhetők lennének, ha azokat időben, pl. a légzésfunkciós teszttel felismernénk.

A Légzésfunkciós Világnap a 2010 a tüdő éve kampány keretében világszerte megrendezendő események egyike, amely során az Európai és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, valamint a civileket és betegeket tömörítő Európai Tüdőalapítvány és a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE) a tüdőbetegségek és szűrővizsgálatok fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.  

A tüdőtérfogat mérés 5 perce alatt a világban 150 ember hal meg megelőzhető tüdőbetegségek miatt. „A tüdőbetegségek a következő évtizedben a harmadik leggyakoribb halálokozó tényezővé válnak. Reméljük, hogy az ingyenes tüdőtérfogat-mérés hozzájárul ahhoz, hogy a magyar emberek is új életet lehelhessenek tüdejükbe és egészségesen őrizhessék meg tüdejüket, megelőzve a lassú és fájdalmas halált” - mondja Váci Sándor, a Légúti Betegek Országos Egyesületének elnöke.


„A tüdő egészségét semmibe vevők, a dohányzók és a tüdőbetegségeknek kitett személyek nagyobb eséllyel élik hátralévő életüket fájdalmak között, legyengülve. A Légzésfunkciós Világnap arról szól, hogy mindenkinek megmutassuk, hogy milyen egyszerűen ellenőrizhetik egészségüket - a pár perces, egyszerű és fájdalommentes tüdőtérfogat-méréssel” - mondja Marc Decramer professzor, a European Respiratory Society (Európai Tüdőgyógyász Társaság) elnöke.

„A tüdőtérfogat-mérés a tüdő „zöld-kártya” vizsgálata - a legtöbb esetben semmilyen problémát sem tár fel, de fontossága felbecsülhetetlen a potenciális halálos betegségek időbeli felismerésében” - mondta Monica Fletcher, a European Lung Foundation (Európai Tüdőalapítvány) elnöke.  

 
A Légzésfunkciós Világnap európai és helyi, Önhöz legközelebbi eseményeit lásd a következő weboldalakon:
www.yearofthelung.org/wsd-events
www.tudogyogyasz.hu
www.tudobeteg.hu 
 
Légzésfunkciós vizsgálat - alapvizsgálat a tüdőgyógyászatban:
Ahogy a vérnyomásmérés egy egyszerű, de mégis hatékony szűrési módszert jelent a kardiovaszkuláris betegségek vonatkozásában, ugyanúgy a légzésfunkciós vizsgálat is gyorsan, egyszerűen és fájdalommentesen segít számos tüdőbetegség korai felismerésében. 
 
Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE)
2010-ben alakult civil szervezet, amelynek célja a légúti betegek érdekeinek országos és nemzetközi képviselete, a betegségük okozta társadalmi esélyegyenlőtlenség megszűntetése. A LEBE lehetőségeihez mérten elősegíti a légúti betegségek megelőzésére irányuló törekvéseket, és támogatja, hogy a légúti betegek és családjuk a lehető legjobb minőségű, legteljesebb életet élhessék. 
A LEBE küzd az egészségre ártalmas környezeti szennyeződések ellen, főleg a dohányzás visszaszorításáért és a környezeti dohányfüst-ártalom megszüntetéséért. A LEBE együttműködik a légúti betegek érdekeit képviselő többi szervezettel a közös célok elérésének elősegítése céljából. A LEBE információs portálja, a www.tudobeteg.hu évek óta az egyik leglátogatottabb, speciálisan a légúti betegségekkel foglalkozó internetes portál.
 
Az ERS ismertetése
A European Respiratory Society (ERS) -  célja, hogy a tüdővel kapcsolatban növelje az egészségtudatosságot, próbálja javítani a megelőzést és a légzéssel kapcsolatos betegségek kezelését és menedzselését. Az ERS több mint 100 országból származó 10 000 tagja tudományos és oktató eseményeket szervez, oktatási anyagokat biztosít a távoktatások és szemináriumok keretében, illetve jelentős orvosi szakfolyóiratokat jelenít meg.  www.ersnet.org.
 
Az ELF ismertetése
A European Lung Foundation (Európai Tüdőalapítvány) a European Respiratory Society (ERS - Európai Tüdőgyógyász Társaság) szócsöve; célja az ERS legfrissebb tudományos adatainak közvetítése a páciensek, a köz, a média és a politikusok felé egész Európában. www.european-lung-foundation.org 
 
A tüdő éve
Az International Respiratory Societies (FIRS - Nemzetközi Légzési és Tüdőgyógyász Szövetségek) fóruma által  megszervezett „A tüdő éve” kampány célja, hogy növeljük az emberek tudatosságát tüdejük egészségének megóvása érdekében, közösségi eseményeket kezdeményezzünk az egész világban, és támogassuk azon egyszerű, klinikai és fejlett kutató beruházásokat, amelyek segítenek a világ tüdőbetegségeinek leküzdésében. www.yearofthelung.org 
 
Forrás: Egyensúly Alapítvány

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Áltanálos iskola és Vörösmarty neve helytelenül - két csúnya baki egy lenti iskola névtábláján

Áltanálos iskola és Vörösmarty neve helytelenül - két csúnya baki egy lenti iskola névtábláján

Az iskola igazgatója azt írta, ők is észlelték a problémát és jelezték a gyártó felé, aki azonban nem teljesítette a javítást határidőre.
A szerkesztő ajánlja