A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szívünk Napja 2010 - Ha legyőzi tanácstalanságát és tudatosan cselekszik, életet menthet!

Családinet - 2010-10-01
A hirtelen szívhalál nem válogat. Bárkivel, bármikor, bárhol bekövetkezhet. A mentők megérkezéséig folytatott küzdelem, a szakszerű segítségnyújtás életmentő lehet.
Szívünk Napja 2010 - Ha legyőzi tanácstalanságát és tudatosan cselekszik, életet menthet!

Többek között ez is témája volt a múlt hétvégén a Magyar Kardiológusok Társasága /MKT/ és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány /MNSZA/ által megrendezett Szívünk Napjának. A rossz idő ellenére sokan figyeltek fel a Társaság által indított kezdeményezésre és igyekeztek megbarátkozni a tettrekészség gondolatával, az újraélesztés technikájának elsajátításával. 

A MKT célja, egy országos társadalmi mozgalom kialakítása, amelynek segítségével a lakosság széles rétegei részesülnek elsősegély-nyújtási alapismeretekben, ezáltal szükség esetén a laikusok is el tudják kezdeni az újraélesztést a mentő megérkezése előtt, így járulva hozzá a hirtelen szívhalál kockázatának csökkentéséhez.

Ha azt halljuk, hogy valaki hirtelen szívhalál következtében veszíti életét, akkor rögtön a sportolók jutnak az eszünkbe, ennek ellenére a hirtelen szívhalál, sajnos, bárhol, bárkivel, bármikor megtörténhet, előzmények vagy figyelmeztető jelek nélkül.  

Magyarországon minden órában három embernek áll meg hirtelen a szíve. Ilyenkor a szív pumpáló teljesítménye megszűnik, így az agy és maga a szívizomzat is vérellátás nélkül marad. A beteg összeesik, nincs pulzusa és légzése. Újraélesztéssel mechanikusan fenn lehet tartani a beteg keringését - ezáltal a szív és az agy oxigénellátását - és így az életét megmenteni.
Ahogy azt Merkely Béla, az MKT elnöke is hangsúlyozta a rendezvényen: "nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen az újraélesztés alapvető technikájával (30 mellkasi nyomás - 2 befúvás). Nem szabad elfelejteni, hogy a hirtelen szívhalál esetében azonnali cselekvésre van szükség, hiszen a segítség nélkül eltelt minden perc tizedével csökkenti a beteg életesélyeit.  Az ötödik perc után pedig, sajnos, elkezdődik az agykárosodás. Minden nap 70 hirtelen szívleállás történik országszerte, ebből, csak Budapesten naponta 8 olyan eset van, amikor meg lehetne menteni a beteg életét, ha lenne, aki elkezdi az újraélesztést" - tette hozzá az elnök.  

A Magyar Kardiológusok Társasága a rendezvényen felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára is. A vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére, a vércukorszint 6 mmol/l-es és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értékére kell törekedni a  szív- és érrendszeri tünetektől és kockázati tényezőktől mentes egyéneknél. 
Dr Tóth Kálmán az MKT főtitkára  szerint: "Ha mindenki igyekezne beépíteni az étrendjébe néhány alapvető lépést (naponta minél nagyobb arányban fogyasztani rostdús gyümölcsöt, növényi eredetű ételeket és a sószegény táplálkozást előnyben részesíteni) igen sokat tenne a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.
Az egészséges táplálkozás mellett azonban - tette hozzá a főtitkár - a dohányzás elhagyása szintén sarkalatos pont a  megelőzés tekintetében, hiszen a nikotin élvezete járul hozzá az agyvérzéshez minden 5. betegnél. Bármilyen idős korban sikerül is abbahagyni a dohányzást, annak jelentős élettani előnyei vannak; nemcsak a tüdőkapacitás javul rövid időn belül, de a szív- és érrendszeri mutatók is. Aki idejében leteszi a cigarettát, annak életkilátásai nem lesznek rosszabbak a soha nem dohányzókénál.
Különösen ügyelnie kell a helyes életmódra azoknak, akik családjában egy bizonyos kor - nők esetében 65 év, férfiaknál 55 év - előtt szív- és érrendszeri haláleset fordult elő valamelyik családtagnál, ugyanis a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásában a genetikai tényezők is jelentős szerepet játszanak".

Nem szabad megfeledkeznünk a mozgás jótékony hatásáról sem. Merkely professzor szerint az egészséges életmóddal - napi fél óra mozgással, ami lehet intenzív séta is -  becslések szerint ötödére lehetne csökkenteni a szívbetegek számát, az infarktusok 80%-át pedig el lehetne kerülni.

Ezeket a szempontokat tartja szem előtt az MKT által életre hívott RizikóRiadó program is, amellyel szintén megismerkedhettek a rendezvény látogatói. A program célja egy komplex gondozási háló kialakítása, melyet az orvos és az ápoló szaktudása sző a beteg köré, támogatva ezzel az egészségesebb évekhez vezető lépések megtételében. A gondozás során a tudatos beteg felismeri, hogy magas vérnyomásának kezelésében együttműködve a szakemberrel jelentősen csökkentheti szív- és érrendszeri kockázatát (a szívinfarktus vagy agyvérzés bekövetkeztének esélyét).

A Szívünk Napján került sor az Év esélynövelő Nővére díj átadására is. A Magyar Kardiológusok Társasága a kitüntetés keretében azt a 3 szakápolót díjazta, akik a betegek szavazatai alapján a leghatékonyabban segítették a magas vérnyomással élők gondozását.

A Szívünk Napja rendezvény legfontosabb konzekvenciája ugyanakkor, hogy a betegeknek részt kell vállalniuk egészségük alakításában, realizálniuk, hogy egészségükért, jövőjükért ők is felelősek, annak aktív részesei, legfontosabb döntéshozói. 

Forrás:www.diamondagency.hu
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja