A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan élhetünk tovább 5 évvel?

Családinet - 2010-10-04
Hazánkban a várható életkor 10 évvel marad el a nyugati átlagtól. A WHO legfrissebb felmérése szerint Magyarország Európa egyik legegészségtelenebb országa. Sokkoló kijelentések, amelyek ellen minél előbb tennünk kell. Ezzel a céllal született meg az Élj Tovább 5 Évvel! program, egy olyan társadalmi szerepvállalás, mely a megelőzésre szeretné irányítani a figyelmet. A megoldásokról dr. Babai László, a program ötletgazdája beszélt.
Hogyan élhetünk tovább 5 évvel?

Drámai adatok:

 • A magas vérnyomással élő emberek életkilátása 50 éves korban 5 évvel rövidebb, mint a normális vérnyomással bíró társaiké. (forrás:Hypertension. 2005;46:280-286)
 • 50 éves cukorbeteg férfiak 7,5 évvel, nők 8,2 évvel élnek rövidebb ideig, mint nem cukorbeteg társaik. (forrás: Arch Intern Med. 2007 Jun 11;167(11):1145-51.)
 • 18-39 év közötti férfiaknál az emelkedett koleszterinszint 3,8-8,7 évvel rövidíti meg az életet. (forrás: JAMA. 2000 Jul 19;284(3):311-8.)
 • Közepes elhízás (BMI 30-35 között) 3 évvel, erős elhízás (BMI 40-50 között) 10 évvel rövidíti meg az életet. (forrás: Lancet. 2009 Mar 28;373(9669):1083-96.)
 • A magas vérnyomás, a dohányzás és a magas koleszterinszint együttes megléte
  10 évvel csökkenti az 50 éves férfiak életkilátását. (forrás: BMJ. 2009;339:b5099.)

Hazánkban a halálozások 50 százalékáért szív- és érrendszeri okok tehetőek felelőssé, úgy, mint a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívinfarktus. Az elhízás is óriási tehertétel, óránként hét ember hal meg Magyarországon az ennek következtében kialakult betegségekben. A mozgás hiánya döntő faktor az élet minőségének és az egészségnek a romlásában is. Szerepe van a mozgásszervi megbetegedések, a magas vérnyomás, egyéb szervi betegségek, sőt a depresszió kialakulásában is. 

Amikor kipattant az Élj Tovább 5 Évvel! program ötlete, még csak projekt szinten gondolkoztunk, de áttekintve a magyar emberek egészségi állapotát, az általános „fittségi indexet”, arra gondoltuk, nem engedhetjük el a projekt kezét, sőt, kiszélesítjük, és a megfelelő háttérrel, melyet az Oxygen Medical és a támogatóink nyújtanak, egy országos felhívást szeretnénk eljuttatni mindenkihez: Mérj! Mozogj! Élj tovább 5 évvel!


Mit tehetünk?

 • Változtassunk a szemléletünkön!
  Be kell látnunk, hogy a mozgás nem úri passzió, hanem az egészségmegőrzés egyik legfontosabb alapja. Ha elfogadjuk, hogy a magunkra fordított idő nem pazarlás, hanem befektetés, könnyebb lesz beépítenünk a sportot a mindennapjainkba. 
   
 • Szánjunk heti 150 percet az egészségünkre!
  Az egészség hosszú távú megőrzésének alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás.
  Megdöbbentő, hogy míg a nyugat-európai országokban a lakosság 40 %-a mozog heti rendszerességgel, Magyarországon ez az arány mindössze 23 %, sőt a lakosság több mint fele soha nem sportol. A mozgáshiány jelenleg Magyarországon évente kb. 400 milliárd Ft veszteséget eredményez. Holott a rendszeres mozgás csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, a vérnyomást, a testtömeg-indexet, és a stressz. Ugyanakkor segít megelőzni a vastagbél-, prosztata-, tüdő- és emlőrákot, valamint a csontritkulást, pihentetőbb alvást biztosít. Hetente már 150 perc kardiomozgás, három alkalomra osztva már elegendő ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk, fittebbnek és bizonyítottan javuljon az egészségünk, és legalább 5 évvel hosszabb, minőségi életet élhessünk. 
   
 • Vegyünk részt szűréseken!
  Az Élj Tovább 5 Évvel! program által kidolgozott fittségi felmérés gyors képet ad a legfontosabb belgyógyászati értékekről, a kockázatokról, és a testi állapotról A mérés részei a vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint mérés, a BMI, a testzsír-százalék, az izomtömeg és a fittségi index megállapítása. A program célja, hogy ezzel a gyors és egyszerű felméréssel a résztvevőknél egyénileg hívhassa fel a figyelmet a megelőzés és az egészségmegőrzés jelentőségére. 
 
Forrás: www.oxygenmedical.hu
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja