SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekbalesetek - A fulladás 2. rész

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-05-13
Mit tegyünk vízbefulladás, vagy betegségek okozta fulladás esetén?
Gyermekbalesetek - A fulladás 2. rész

Teendők vízbe fulladás esetén

A vízbefúlás nem csak nyílt vízben vagy medencékben fenyegeti a gyerekeket, de akár a fürdőkádban is előfordulhat, ugyanis ha a gyermek feje víz alá kerül, az első reakció gyerekeknél – a felnőttekkel szemben -  a sírás, amihez mélyen beszívja a levegőt, ezzel együtt pedig a vizet is, amely a tüdőbe jut. Egy csecsemő akár néhány centis vízbe is belefulladhat, ezért nagyon fontos, hogy csecsemőt és kisgyermeket soha ne hagyjunk egyedül a fürdőszobában. Ha mégis megtörtént a baleset, vegyük ki a gyereket a vízből. Ha eszméleténél van, vigasztaljuk és nyugtassuk meg. Tartsuk melegen és hívjuk fel az ügyeletet, vagy a háziorvost, és kérjünk tanácsot.  Fontos lehet, hogy a gyereket orvos lássa,  mert a tüdőbe került víz később tüdőgyulladást okozhat.

Amennyiben eszméletlen a gyerek, ellenőrizzük, hogy lélegzik-e. Ha van légzése, fektessük stabil oldalfekvésbe, takarjuk be és hívjunk mentőt. Ha nincs légzése, tisztítsuk ki a száját és kezdjük meg a mesterséges lélegeztetést. Hívassunk mentőt és folytassuk a lélegeztetést addig, amíg a mentők meg nem érkeznek, vagy meg nem indul a spontán légzés.

A stabil oldalfekvés az elsősegély legfontosabb műfogása, és azért fontos ismerni, mert biztosítani lehet vele az eszméletlen sérült  szabad légzését, megakadályozhatjuk nyelve hátra csúszását, valamint azt, hogy vér, váladék vagy hányadék elzárja a légutakat.
Így végezzük: Először a hátán fekvő sérült hozzánk közelebb eső kezét derékszögben behajlítjuk. Majd távolabbi kezének tenyerét arcához helyezzük. Távolabbi lábát térdénél felemeljük, majd magunk felé fordítjuk. Ezt a fej hátra szegése követi, amely a szabad légutakat biztosítja. Végül felső lábának behajlításával stabilizáljuk.

Betegségek okozta fulladás

A légúti eredetű fulladásokkal kapcsolatosan külön ki kell emelni a kisgyermekek speciális helyzetét. Immunrendszerük még nem teljesen érett, kevésbé tudnak reagálni bizonyos behatásokra, például fertőzésekre. Légútjaik átmérője piciny, és hajlamos a vizenyő – ödéma – képződésére. Ezért könnyen létrejöhet nehézlégzés, fulladás. Ennek okán sokszor még egy kis, ártalmatlannak hitt vírus- vagy bakteriális fertőzés is ijesztő tüneteket produkálhat: ugató köhögést, nyálcsorgást, húzó belégzési hangot; mindezt a betegség egyéb velejárói – láz, kiütés – mellett.

A kisgyermekeket – akár fertőzés, akár félrenyelés okozza panaszaikat – fontos mielőbb kórházba, szakrendelőbe szállítani (sürgős esetben mentővel, mert akkor már a szállítás során is szakemberek tudnak segíteni rajtuk.). Sajnos vannak visszatérő fulladásos rohamok, mint a tüdőasztmánál, illetve a kruppnál. Ilyen esetekben egy gyakorlott szülő – aki ismeri csemetéjét és a betegség természetes lefolyását is – „szimpla” esetben elláthatja gyermekét. Beadhatja az előírt szereket, kúpokat, spray-t alkalmazhat, kitárhatja az ablakot, hogy friss levegőt engedjen be, s megnyugtatja rémült, beteg gyermekét.

Ha azt látjuk, hogy valaki fulladozik, először is figyeljük meg az adott körülményeket – helyzet, életkor, pillanatnyi tevékenység, betegség, gyógyszerszedés –, ezután mielőbb összegezzük a tényeket, és hozzunk döntést, ami akár életet is menthet!

1. rész
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja