SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Irritábilis bél szindróma és ételintolerancia

Családinet [cikkei] - 2010-03-03
A titokzatos hastáji tünetek okait a legtöbb esetben nem sikerül azonosítani. Az irritábilis bél szindrómától szenvedő betegek diagnózisként sokszor kénytelenek az idiopátiás, vagyis ismeretlen eredetű jelzőt elfogadni, pedig a megfelelő táplálkozás sokat javíthat állapotukon.
Irritábilis bél szindróma és ételintolerancia

Három betű, sok panasz

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy olyan rendellenesség, amely miatt a bélcsatorna nem látja el megfelelően a feladatát, de emögött nincs semmilyen szervi eltérés. A jellemző tünetek közé éppúgy tartozhat a görcsös hasi fájdalom és a puffadás, mint a székletürítési nehézség: a hasmenés és a székrekedés akár egyazon betegnél is felváltva jelentkezhet. Mivel ilyen körülmények közt szinte természetes, hogy nem szívódnak fel rendesen a tápanyagok, az érintettek jelentősen lefogyhatnak és az immunrendszerük is legyengül. A panaszok minden ötödik embernél jelentkezhetnek, a 35 év alatti nőknél jellemzően gyakrabban.

Egy alig ismert ok: ételintolerancia

Az IBS hátterében álló okokat nehéz meghatározni. Mivel a panaszokat szervi eltérés nem kíséri, ezért az esetek többségében a túlzott mértékű stresszt, a szorongást, mozgásszegény életmódot és egészségtelen étkezést teszik felelőssé a tünetek megjelenéséért. Az elmúlt években végzett több kutatás is igazolta azonban, hogy a panaszokat ételintolerancia is okozhatja és a megfelelő ételek kizárásával megszüntethetők, de legalábbis csökkenthetők a tünetek. - hívja fel a figyelmet dr. Babai László, prevenciós szakértő.

Diéta: mit ne együnk?



Az IBS-es betegek gyakran különböző diétákkal kísérleteznek, mert feltételezik, hogy tüneteiket valamely élelmiszer fogyasztása okozza. Javulást azonban csak akkor várhatunk, ha pontosan ismerjük, mely ételeket kell kerülnünk. Erre nyújt megoldást az ételintolerancia-teszt. Az ételallergia és ételintolerancia fogalma gyakran keveredik a köztudatban. A két diagnózis közt alapvető különbség, hogy az ételallergia vizsgálata során IgE ellenanyag mérés történik, az immunmediált ételintolerancia pedig az IgG szint mérésével határozható meg. Utóbbi esetében a kérdéses ételekkel szemben a szervezet reakciójának egyik alapja, hogy ellene védekezve ellenanyagot - IgG típusút - termel. Ezen ellenanyag szintjének laboratóriumi, vagy gyorstesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn az immunmodulált ételintolerancia.

Nem csak stressz-betegség

Az IBS leggyakoribb kiváltó okaként tartják számon, mégsem tehető felelőssé önmagában a tünetek megjelenéséért. A betegek hiába próbálkoznak a stressz csökkentésével és sajátítanak el különböző technikákat kezelésére, ha a probléma forrása valójában a táplálkozásukban keresendő. Angliai orvosok 150 beteg részvételével végezték el az IgG alapú diéta eredményességének a vizsgálatát. A résztvevők egy része 3 hónapon keresztül elhagyott minden élelmiszert, amely a mérések szerint IgG antitest termelést eredményezett. A diétát tartó csoport nagy részénél a tünetek jelentősen enyhültek, majd ismét visszatértek, amint fogyasztani kezdtek a kérdéses élelmiszerekből.

www.allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja