SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekek mentettek életet Csillebércen

Családinet [cikkei] - 2009-04-22
A magyarok elsősegély-ismeretei bőven az európai átlag alatt vannak, egyes becslések szerint a lakosság kevesebb, mint 1%-a lenne képes a szakszerű segítségnyújtásra. Az Országos Mentőszolgálat, a Házipatika.com és a sanofi-aventis/Chinoin szeretné elérni, hogy a következő generáció esetében az elsősegély-ismeret az alapműveltség részét képezze, ezért idén hatodik alkalommal rendezte meg az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt. A döntőbe került csapatok "élesben" bizonyították rátermettségüket: egy-egy csapatnak több mint húsz "sérültet" kellett ellátnia, köztük Tóth Verát, Tóth Gabit és a Rippel Fivéreket.
Gyerekek mentettek életet Csillebércen

2008-ban Magyarországon több mint 18 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, melynek következtében közel 25 ezer ember szenvedett súlyos illetve könnyebb sérüléseket - áll a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában. Elsősegélyre azonban nem csak ilyen esetekben van szükség: becslések szerint hazánkban minden hetedik percben hirtelen megáll valakinek a szíve, aki ha a mentő kiérkezéséig szakszerű segítséget kap, nagy eséllyel megmenthető lenne. Legtöbbször azonban sajnos ez elmarad, ugyanis a magyarok kevesebb, mint 1 százaléka képes elsősegélyt nyújtani.

Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Országos Elsősegély-ismereti Verseny célja, hogy a következő generációnál már természetes legyen az alapvető elsősegélynyújtás technikáinak ismerete. A verseny írásbeli fordulóján legjobban szerepelt általános- és középiskolásokból álló 30 csapatnak azonban nem csak azt kellett bizonyítani most szombaton a csillebérci gyakorlópályán, hogy elméletben ismerik a szükséges lépéseket, de "valódi" sérülteket kellett ellátniuk. "Annak érdekében, hogy a gyerekek valóban átérezzék a helyzet súlyosságát, a bajba jutott sérülteket közel kétszáz kisminkelt, művérrel bekent imitátor játssza el. A csapatoknak bizonyítaniuk kell, hogy tudják mi a teendő égési sérülés, nyílt törés vagy akár hirtelen szívhalál esetén is." - mondta Marsi Zoltán, a verseny főszervezője.


Az Országos Mentőszolgálat szervezésében létrejött megmérettetésen idén Tóth Vera és Tóth Gabi is a "sérültek" között volt, sőt a Rippel Fivéreket is el kellett látniuk a versengő csapatoknak. "A "sérüléseinket" ellátó fiatalok nagy magabiztossággal végezték a dolgukat. Megnyugtató, hogy igazi baj esetén is vannak, akik tudnak segíteni - szükség esetén akár rajtam vagy a testvéremen is. A verseny keretében mi is megtanultunk szívmasszázst alkalmazni. Remélem a való életben nem kerülök olyan szituációba, amikor használnom kell az itt tanultakat, de ha szükség lenne rá, ma már tudom mi a teendő, ha a környezetemben valakinek hirtelen megáll a szíve." - nyilatkozta Tóth Vera a verseny forgatagában.

"Szeretnénk elérni, hogy a mai 10-18 évesek esetében az elsősegély-nyújtási technikák ismerete az alapműveltség részét képezze. Tekintettel arra, hogy szervezett formában egyedül a jogosítvány megszerzése folyamán tanulunk ilyet, a verseny remek lehetőséget kínál arra, hogy a tinédzserek tudását játékos és izgalmas formában fejlesszük. Ezenfelül, bízunk abban, hogy a gyerekek lelkesedése a szülőkre is átragad és ők is szükségét érzik majd elsősegély-ismereteik felfrissítésének, bővítésének." - indokolta Rózsa Iván, a sanofi-aventis/Chinoin külső kommunikációs vezetője, hogy a vállalat miért támogatja kezdetektől a verseny megszervezését. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja