SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megkezdődött a pollenszezon

Dr. Kaszó Beáta [cikkei] - 2009-03-24
Itt a tavasz, nyílnak a barkás növények, s egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor az arra érzékeny emberekben megjelennek az allergiás nátha tünetei.
Megkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orr- és torokviszketés. Sokaknál szemtünetek is jelentkeznek: szemviszketés, könnyezés, szemvörösödés. A pollenallergiások 20-30 %-ában pedig az alsó légutak is érintettek. A tünetek száraz köhögés, sípoló, ziháló, nehezített légzés, mellkasi nyomásérzés formájában jelentkeznek. Ez a betegség az asztma.

Az allergia az immunrendszer helytelen működése következtében kialakuló reakció.
Környezetünkben megtalálható, egyébként ártalmatlan anyagokra (allergiát okozó anyagok/allergének) az immunredszer fokozottan reagál.
Az allergénnel való találkozáskor a szervezet ellenanyagokat (antitesteket) termel. Ezek IgE tipusú specifikus ellenanyagok. Amikor a szervezet ismételten találkozik az allergénnel, kialakul az allergiás reakció. Az allergén kapcsolódik az ellenanyaghoz, s ennek hatására az allergiás beteg bizonyos sejtjeiből olyan anyagok (pl. hisztamin) szabadulnak fel, melyek tüneteket okoznak.

Allergiás tüneteket többnyire a szélbeporzású növények virágpora okoz. Magyarországon az allergiát okozó növények közül legkorábban a mogyoró virágzik. Ezt követi az éger, nyár, nyír, kőris, platán szezonja. A fő bűnbak a nyárfa, ami februártól áprilisig virágzik. Májusban, ill. júniusban megjelennek a magszőrök, melyek mechanikailag ingerlik a nyálkahártyát, illetve az erősen allergén fűpollenek hozzájuk tapadhatnak, és ez allergiás tüneteket válthat ki. Maga a nyárfapollen alig okoz allergiát.
A fűfélék (csomós ebír, csenkesz, vadsóska, komócsin- és perjefélék) szezonja április végétől július végéig tart. Ugyanebben az időszakban virágoznak a gabonafélék is, melyek szintén okozhatnak allergiát.
A következő allergiát okozó növénycsoport a gyomoké (parlagfű, fekete üröm, libatop, lándzsás útifű, aranyvessző, csalán) . Ezek közül kettő kiemelkedően agresszív: a hazánkban nagyon elterjedt fekete üröm és a parlagfű. Szezonjuk is egybeesik: július közepétől az első fagyokig virágzanak.

A pollenallergia bármely életkorban jelentkezhet. Gyakran előfordul, hogy az első évben nyár végén, ősz elején kezdődnek a tünetek, a következő évben viszont már a tavaszi-nyári szezonban is meggyötrik a beteget.
Ha allergiás tünetek jelentkeznek, allergológiai kivizsgálás szükséges, mert a megfelelő kezelés alapfeltétele a kiváltó ok ismerete. Az allergiát okozó allergén kimutatható bőrteszttel vagy vérvizsgálat során, a vérben megjelenő immunglobulinok vizsgálatával.
Bőrteszt során az allergénkivonat kis mennyiségét cseppentjük az alkar belső oldalának bőrére. Ezután a bőrt megkarcoljuk, majd 15 perc múlva megállapítjuk az allergiás tünetek mértékét. Ha a szervezetben az allergénnel szemben ellenanyagok találhatók, az allergén cseppje alatt a bőr vörössé válik, duzzanat keletkezik és viszket. Ez jelzi, hogy a szervezet allergiás az adott anyagra.


Akinél már tisztázott a kiváltó ok, azoknak célszerű figyelemmel kísérni a pollenjelentést, és a korábban már hatásosnak bizonyult kezelést a tünetek várható kezdete előtt két héttel elkezdeni.
A korszerű tüneti terápia hisztamin-felszabadulást csökkentő gyógyszer (antihisztamin), gyulladáscsökkentő orrspray és szemtünetek esetén szemcsepp kombinációja. Ezek a szerek tartós használat esetén sem okoznak mellékhatásokat. Kerülendő a nyálkahártyalohasztó orrcseppek használata, mert huzamos kezelés esetén ezek hozzászokáshoz veszetnek, károsítják a nyálkahártyát, és épp olyan tünetet (orrdugulás) okoznak, mint ami ellen használjuk.

Az allergia egyetlen oki kezelése az immunterápia. Ennek során tisztított, standardizált allergénkivonatot juttatunk a szervezetbe, fokozatosan növekvő adagban, így a beteg szervezete "hozzászokik" az allergénhez, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. Injekció, tabletta vagy csepp formájában adagolható. A kezelés akkor jön szóba, ha az allergia csak néhány allergénnel szemben alakult ki, ha a tünetek néhány éve jelentkeznek, ill. ha a gyógyszeres kezelés nem elég hatékony vagy kellemetlen mellékhatásokat okoz. A szezonális allergiás náthás gyermekek SIT kezelése csökkenti a később kialakuló asztma kockázatát. A kezelés ideje 3-5 év.

Enyhébb tünetek esetén eredményes lehet az akupunktúra és a Rhinolight-fényterápia is.

Csökkenthetők a tünetek rendszeres fiziológiás sóoldatos orröblítéssel, s az allergének lehetőség szerinti kerülésével. Az allergiás beteg naponta többször mossa meg arcát bő vízzel, s a lehető legkevesebbet legyen lakáson kívül! Lehetőleg ne végezzen mezőgazdasági munkát, illetve a szabadban használjon maszkot a pollenek kiszűrésére! Hazaérkezéskor zuhanyozzon, mosson hajat, cseréljen ruhát! Használjon pollenszűrős légkondícionálót, légtisztító készüléket! Ne használjon ventilátort! A mosott ruhát ne a szabadban szárítsa! Hajnalban vagy késő este szellőztessen! Nyaralásra válasszon pollenmentes helyet! Autóban csukott ablakkal utazzon! Ne motorozzon!

A pollenek lehetőség szerinti kerülésével, s a megfelelően megválasztott kezeléssel a betegek jelentős részénél tünetmentesség érhető el.

Dr. Kaszó Beáta
allergológus, gyermektüdőgyógyász

Dr. Kaszó Beáta


Dr. Kaszó Beáta
Allergológus és gyermek-tüdőgyógyász

Allergológus és klinikai immunológus
gyermektüdőgyógyász
csecsemő- és gyermekgyógyász


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/992-21-51
Honlap: http://www.allergiadoktor.com/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja