A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A méhnyakrák és a HPV szűrés

Gaba Medical Center orvosai - 2009-03-19
Új módszer a méhnyakrák megelőzésére már fiatal korban!
A méhnyakrák és a HPV szűrés


Megelőzhető-e a méhnyakrák?
 

A sejtek mértéktelen szaporodását a köznyelvben rákos sejtburjánzásnak, rákos megbetegedésnek nevezik. Az orvostudomány ennek okát régen kutatja és az elmúlt évtizedek kutatásainak eredményeképpen kb. 10 vírusról bizonyították be, hogy a testben daganatos sejtburjánzást képes előidézni. Egyik ilyen vírus a humán papilloma vírus (HPV).

Ezek a vírusok jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodnak. A vírus, ha hosszú idegig szaporodik a sejtekben, először felszínes hámelváltozást hoz létre, mely nőgyógyászati vizsgálatkor a méhszáj megtekintésével (colposcopos vizsgálattal), cytológiai és szövettani vizsgálattal, valamint a HPV vírus DNS-ének kimutatásával igazolható.

A HPV a szexuális úton átvihető vírusok közé tartozik, mint pl: a herpesz, a hepatitis B, a HIV vírus. Szerepét bizonyították a férfiak pénisz daganatainak több mint felében, a végbél és a szájüregi daganatok jelentős részében. A férfiak (szexuális partnerek) szerepe így jelentős a vírus átvitelében és az újrafertőzésben.

A víruscsaládnak igen sok típusa van, melyeknek nem mindegyike okoz daganatos elváltozást. A "nem rákkeltő" HPV típusok szemölcsöket okoznak a bőrben, (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken (condyloma). Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, nehezen gyógyíthatóak és gyakran visszatérnek.

A szexuális életet élő nők egyes statisztikák szerint kb. 80%-ban fertőződnek meg a HPV-vel, de ezek a főleg a méhszájon lévő fertőzések gyakran tünetmentesek maradnak és az esetek 80%-ban beavatkozás nélkül is legyőzi a szervezet a vírust.

A statisztikák szerint a nők általában 16-24 éves kor között fertőződnek meg a vírussal. Mivel a vírus spontán remissziója meglehetősen gyakori, ezért a 35 év fölötti életkorban a nőknek mintegy 1-2%-ában mutatható ki a vírus. A tünetmentes fertőzések után a szervezetben védettség alakul ki.Mivel szexuális úton terjedő betegségről van szó, így a védekezés lehetőségei is hasonlóak az egyéb szexuális úton terjedő betegségekéhez.
Védekezni lehet óvszer használatával, a szexuális partnerhez történő hűséggel, megfelelő higiénével, és a legújabb kutatások eredményeképpen vakcinációval is. Jelenleg kétféle HPV elleni védőoltás van forgalomban. Az egyik a HPV kettő, a másik a HPV négy különböző vírusa ellen véd.

Ezen védőoltások alkalmazása a szexuális élet megkezdése előtt a legoptimálisabb, mivel ekkor még a szervezet nem találkozott a vírussal. Ennek megfelelően ajánlható a 9-16 év közötti fiúknak és lányoknak.
Szexuális életet élő idősebb hölgyek az oltással kapcsolatban kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

A védőoltás a HPV okozta megbetegedéseknek egy fontos eszköze, de nem helyettesíti a rendszeres ön- és orvosi ellenőrzést.


Dr Zámbó László
Szülész-nőgyógyász szakorvos
Gaba Medical Center

www.gabamedical.hu 

Kép: NHS Employers / Flickr.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja