SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lisztérzékenység: mekkora a baj?

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-03-06
Néha nem is tudja a szülő, hogy mi a baj. Miután felismertük a lisztérzékenységet, fontos megfelelően kezelni, a gyerek közérzete, és a komolyabb betegségek megelőzése érdekében is.
Lisztérzékenység: mekkora a baj?

A lisztérzékenység néhány gabonafajtában található glutén iránti túlérzékenységet jelenti, ilyenek a búza, az árpa, a rozs, a zab. Korábban gyermekbetegségnek tartották, de mára már kiderült, hogy bármely életkorban előfordulhat.

Hogyan ismerheted fel?
Ha a családban volt már hasonló betegség, érdemes odafigyelni, mert a hajlam öröklődhet. Ezeken kívül a környezeti ártalmak és különböző immunológiai folyamatok eredményeként is kialakulhat a lisztérzékenység. Ha vérszegény a gyerek, és ennek nincs egyértelmű más oka, érdemes vérvizsgálattal ellenőrizni. Bár ez végleges eredményt nem ad, de így megállapítható, hogy szükség van-e más, komolyabb vizsgálatra. Más, jellemző tünete a gyakori hasmenés, a lisztes ételek elfogyasztása utáni hasfájás. A lisztérzékeny gyerekek izomzata nem fejlődik megfelelően.

Vedd komolyan!
A szakemberek szerint a diagnózis felállítása után nincs "más" dolga a betegnek vagy szülőjének, mint a helyes diétát követni. Amennyiben azonban nem tartják be az étrendet, súlyos következményei lehetnek: mivel a bélnyálkahártya megsérül, a vitamint és a vasat a szervezet nehezen tudja felszívni. Igen nagy az esély az egyéb ételallergia, cukorbetegség és bőrbetegségek kialakulásának, sőt, súlyosabb esetben pszichés betegségek, rosszindulatú nyirokdaganat, csontritkulás, felnőtt korban meddőség is kialakulhat. A javasolt diéta betartásával a korai tünetek megszűnnek, és bár ez egy teljes életmódváltozást hoz magával, hidd el, meg lehet oldani, hogy ne kelljen mindig kétfélét főzni.

Gluténmentes élelmiszerek
Az állam némiképp támogatja a beteg gyermekek felnevelését, de a lisztérzékenyek étkezése sokkal többe kerül, mint azt sokan hinnék. A válogatott élelmiszerekből, steril körülmények között készülő termékek ára sokszorosa a “normál" társaikénál. A helyesen összeállított étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem. Az étrend lényege, hogy helyettesíteni kell a nem fogyasztható gabonaféléket más növényi alapanyagokkal (kukorica, rizs, sárgaborsó, szójaliszt, illetve kukorica- és burgonyakeményítő).

Soha nem fog a betegség elmúlni, viszont, ha a diétát betartjátok, a bélcsatorna nyálkahártya-felszíne teljesen helyreáll, és a tünetek el is múlnak. A diétához az alapanyagokat a termékek glutén-tartalma alapján kell kiválogatnod. Minden esetben nézd meg a terméken található feliratot, és ha nem kielégítő vagy nem tartalmaz elég informácót, inkább keress másik élelmiszert.

A tiltólista:
- Búza, árpa, rozs és az ezekből készült bármely termék
- A húsipari termékek között sokban az állományjavítók tartalmazhatnak glutént
- Mirelit sültkrumpli
- Zöld alma (bevonata glutént tartalmaz)


- A levesporok, leveskockák, mártások, ételízesítők, fűszerkeverékek, fűszerkrémek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú
- A holland sajtok nagy része
- Instant kakaó és kávé, malátából készült pótkávé
- Sütőpor
- Bár a gyerekeknek nem kérdés, de jobb, ha tudod, hogy a gabonából erjesztett italok és a fogyókúrás italporok (nagy része) is tartalmaznak glutént.

Hogyan ismered fel a glutén-mentes élelmiszereket?
A termékek címkéjén mindenképp szerepelnie kell(ene) az összetételről szóló információknak. A lisztérzékenyek a következő jelzéssel ellátottakat vehetik meg:
- gluténmentes
- gliadinmentes
- lisztérzékenyek és coeliakiások is fogyaszthatják
- vagy ha az áthúzott búzakalász piktogrammot találod rajta

Mit szabad enni?
A kukorica-, rizs-, sárgaborsó- vagy szójaliszt-tartalmú élelmiszerekkel pórolhatod mindazt, amit ki kell hagyni. Tojás és tejtermékek jöhetnek, zöldség és gyümölcs is (kivéve a zöldalma), a húsok közül lehetőleg a sovány, amit a nyers húsból otthon készítesz el. Ma már a speciális, ételallergiásoknak nyitott boltok polcain és a bioboltokban számos kenyérféléből, süteményből, kekszből, tésztából válogathatsz, vagy megismerheted a különféle sütemény és kenyérporokat, amelyeket otthon is bármikor elkészíthetsz.

Süss hát néha az egész családnak olyat, amit mindnyájan elfogyaszthattok! A te elfogadásod (vagy elkeseredésed, ellenállásod) nagyban befolyásolni fogja a gyerek betegségéhez való hozzáállását. Próbáld meg nem annyira tragikusan felfogni. A helyzet az, hogy a diétát így is, úgy is be kell tartani, akkor hát miért ne fognátok fel kísérletezésnek, és lehetőségnek a reformtáplálkozásra?

Forrás: www.nana.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja