SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fogyókúrás Tévhitek

Magócsiné Kis Krisztina [cikkei] - 2008-09-02
Bemutatjuk a leggyakoribb, fogyókúrák körüli tévhiteket.
Fogyókúrás Tévhitek

1. számú HIEDELEM: a fogyókúrás diéták csak egy meghatározott időhöz vannak kötve.

VÁLASZ: Ha egy jól megtervezett, egészséges étrenddel sikerült elérned ideális súlyod, akkor bizony az még a fogyókúra után is alkalmazható, sőt alkalmazni kell. Hiszen tartós súlymegtartás csakis életmódváltással hozható létre.

2. számú HIEDELEM: számolnom kell a kalóriákat

VÁLASZ: A napi ajánlott kalória mennyiség kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függ. A szervezetünknek szüksége van egy bizonyos kalóriamennyiségre ahhoz, hogy napi működését fenntartsa. Ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, a tárolt zsír elég, hogy pótolja a hiányt, ez pedig fogyást eredményez. Természetesen az egészséges étrend és a testmozgás kombinációja a legjobb fogyókúra.
Tehát, a túl sok kalóriabevitel az elhízáshoz, a túl kevés pedig betegségekhez vezet. De nem egyszerűen a kalória mennyisége fontos csak, hanem annak összetétele is (pl. fehérjére is nagy szükségünk van, nélküle nincs élet, de egy teljesen hústalan étrend is vezethet egyeseknél egészségi gondokhoz).
A napi kalóriaszükségletünk betartásának fontos szerepe van az eredményes fogyókúrában.
Ha fogyni szeretnénk, javasolt a napi kalória szükségletünknél 500 kalóriával kevesebbet fogyasztani, illetve egy alacsony kalóriabevitel mellett egészséges és tápláló étkezést biztosítanunk.

3. számú HIEDELEM: A bevitt kalóriák csökkentése éhséget okoz, és lelassítja a fogyást.

VÁLASZ: Ez így, ilyen formában nem igaz, mivel az anyagcsere az összes elégetett energiamennyiség (kalória) maximum 15%-áig tud alkalmazkodni. Viszont, ha nagyon kevés kalóriát fogyasztunk el, az izomtömegünk elvesztését eredményezi, ami lelassítja az anyagcserét.

4. számú HIEDELEM: Leghatékonyabb módja a fogyásnak, ha koplalsz, vagy ha csökkented az ételadagok mennyiségét.

VÁLASZ: Ha koplalsz, az biztos, hogy gyors eredményt hoz, annak viszont a kétségtelen következménye, hogy gyorsabban visszahízod a kilókat, mint ahogyan leadtad, és így elkerülhetetlen a jo-jo effektus. Nem is beszélve arról, hogy minden körülmények között, így a fogyókúra alatt is szüksége van a szervezetnek a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokra, amit az alacsony energiatartalmú étrend nem biztosít számunkra. Ha ezekben hiányt szenvedünk, akkor kialakulhatnak hiánytünetek és betegségek. Egyébként, szakemberek felügyelete ajánlott az 1000 kcal körüli étrend alkalmazásának ideje alatt.
Ha a szokásos ételeidből kevesebbet eszel, akkor is csak ideiglenes a súlycsökkenésed, és ismételten létrejön a jo-jo effektus.
Ha hosszantartó eredményt szeretnél elérni, akkor az ételek típusát is meg kell változtatni, egy színesebb ízvilágú étrendet kell kialakítani.

5. számú HIEDELEM: Ha kihagyok néhány étkezést, vagyis kevesebb alkalommal eszem a nap folyamán, akkor eredményesebben fogyok

VÁLASZ: Ez egy nagyon rossz megoldás. Így aztán garantált a hízókúra, és jóval nehezebb is megszabadulni a kilóktól. Ha egyszer vagy kétszer eszel naponta, az anyagcseréd lelassul, és így bizony hirtelen éhségrohamok törhetnek rád, ami azt eredményezi, hogy többet eszel, mint amennyit te szerettél volna.
Ajánlom inkább, hogy több alkalommal egyél, de kevesebb mennyiségeket, ami felgyorsítja az anyagcserét, és ezáltal energiához jutsz, amely a kedély állapotodon is javít, és éhségérzeteid sem lesznek.

6. számú HIEDELEM: Bizonyos tápanyagok fogyasztását napszakokhoz kötöm

VÁLASZ: Érdekes, hogy ez sok fogyókúrás diétának az alapelve, pedig eddig még hosszantartó eredményességét tudományos kutatásokkal nem tudták alátámasztani.
Minden lelkifurdalás nélkül, nyugodtan ehetsz egész nap bármilyen élelmiszert, de ha lehet, akkor minél egészségesebb, és csökkentett kalóriatartalmú ételt válassz. Figyelj arra is, hogy az esti lefekvés előtt már ne egyél. Előtte legalább 2 órával ejtsd meg az utolsó étkezésedet, így a pihenésed nyugodtabb lesz, nem gyötör az éhség sem, és a gyomrod sincs akkor már telítve.

7. számú HIEDELEM: Délután 5 vagy 6 után már nem eszem semmit, így könnyebben megtartom a súlyom, avagy ezáltal könnyebben tudok fogyni

VÁLASZ: Sokan úgy gondolják, hogy hihetetlenül csúnya eredményeket okoznak az esténként elfogyasztott kalóriák. Itt igazából a legnagyobb gond, hogy olyan rohanó életvitelt élünk, amiben nincs időnk az étkezésre. Ez tényleg nevetséges, hiszen a táplálkozásunkból ered az egészségünk.
Nem az a fontos, hogy mikor eszel!!! A hangsúly mindig azon van, hogy változatos, megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok kerüljenek étrendünkbe. Természetesen az étkezéseket napi rendszerességgel, több alkalommal be kell ütemeznünk. Ha nem figyelünk arra, hogy mit eszünk, könnyen okozhat hízást is a napi egyszeri, de nem jól átgondolt evés!
A lényeg csupán annyi, hogy gondoskodnod kell a megfelelő mennyiségű mozgásról, és az egészséges étrendről. Teljesen mindegy, hogy mikor eszel, a szervezeted a plusz kalóriákat zsírként raktározza el. Az esti étkezésnél mindenképp csökkentett kalóriatartalmú ételt (pl-ul.:gyümölcsöt, zöldséget) válassz. Figyelj arra, hogy ne tv nézés közben étkezz, mert akkor hajlamosak vagyunk magunkról megfeledkezni, és máris többet ettünk, mint kellett volna.

8. számú HIEDELEM: Zsiradékot nem fogyasztok fogyókúra alatt

VÁLASZ: A zsiradék is az egyik alapvető tápanyag, amire szüksége van a szervezetnek. Nem elhagyni kell, hanem a mennyiségét csökkenteni. Figyelj arra, hogy zsírszegény termékeket fogyassz, (pl: 1,5 %-os tej, 12 %-os tejföl, zsírszegény túró, joghurt, light margarin stb.) Fogyassz kevesebb kenhető zsiradékot, illetve az étel elkészítéséhez szükséges zsiradékot is csökkenteni érdemes. Lehetőleg mindig az olíva olajat, a halolajat vagy a növényi magvakból nyerhető olajat válaszd az állati eredetű zsiradékok helyett.
Fogyókúra alatt célszerű a normál, egészséges étrendben ajánlott 30 energia % zsír mennyiségét 25 energia %-ra csökkenteni.

9. számú HIEDELEM: Fogyókúra alatt tilos szénhidrátot fogyasztanom

VÁLASZ: Fogyókúra ideje alatt a szénhidrátokra is ugyanolyan szükség van, mint a zsiradékokra. Szénhidrát több okból is nélkülözhetetlen, pl szükséges az agyműködéshez. Az egészséges táplálkozásban a szénhidrátok az összenergia kb. 55 %-át teszik ki. Ha szénhidrátszegény étrendre váltunk, akkor az a szervezet anyagcseréjének a felborulásához vezet. Emellett a szénhidráthiányt kompenzáló magasabb zsír és fehérjefogyasztás a szervezetben súlyos károsodásokat okozhat (szív- és keringési betegségek, vese-, illetve májproblémákat stb.).
A szénhidrátokra tehát szükség van a kúra alatt is. Fogyasztásakor nem is annyira a mennyiségére, mint inkább a minőségére kell odafigyelnünk (sok magas rosttartalmú élelmiszer fogyasztása ajánlott). Az édességek nagy részében is a szénhidrát a fő tápanyag. Ezeket sem szükséges teljes mértékben száműzni a fogyókúra alatt. Nyugodtan fogyaszthatjuk csökkentett mennyiségben (egy tábla csoki helyett, egy kis szeletet) és természetesen nem napi rendszerességgel.

10. számú HIEDELEM: A fogyókúrám csak zöldség és gyümölcs fogyasztásából áll

VÁLASZ: Fogyókúra alatt sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanod rosttartalmuk és alacsony energiaértékük miatt, és még teltségérzetet is okoznak. Viszont a szervezetünknek nem csak rostra van szüksége, hanem még egyéb tápanyagokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, fehérjére, gabonafélékre, húsokra, tejtermékekre, szénhidrátokra, zsírokra. Semmi szükség arra, hogy fogyókúra alatt megfosszuk magunkat valamilyen élelmiszerféleségtől, mert megbetegíthetjük önmagunkat.

11. számú HIEDELEM: Ha sportolok, a súlyom is csökken

VÁLASZ: Ha csak a testmozgástól várjuk a fogyást, akkor napi rendszerességgel több órán keresztül kellene edzenünk. Csak a mozgás önmagában nem elég.
Gondolj csak bele, hogy ha megeszel egy diós búrkiflit, ami 420 kalóriát tartalmaz, akkor körülbelül 2 órát kell futnod ahhoz, hogy elégesd az általad elfogyasztott kalóriát. Mivel növeli az energiafelhasználást a testmozgás, ezért hasznos a fogyókúrával is összehangolni. Mindenképp szükség van a mozgás mellett egy tudatos, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra is a fogyókúra ideje alatt, és utána is, amely egészséges életmódot eredményez testsúlyod megtartásával együtt.

Kép: Engin_Akyurt / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja