SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Utcai cicainvázió

Családinet [cikkei] - 2008-02-20
Magyarországon az Orpheus Állatvédő Egyesület becslése szerint hárommillió macska él. A tavaszi párzási időszak után nyáron nagy fejtörést jelentenek a magánházak, és a panelépületek körül nyávogó kiscicák, akiknek szinte lehetetlen gazdát találni. A kóbor macskák pedig "csak" tovább szaporodnak!
Utcai cicainvázió

Alapvetően a ház körüli macska jó célt szolgálna, hiszen a pincék, csűrök rágcsáló állatainak számát szinten tartanák. A macskákat a házak körül rendszerint ételmaradékokkal etetik. A jól tartott macska ivarképesebb, és ezért gyakran túlszaporodnak. Van, hogy teli gyomorral csoportokban a ház körül lézengő macskák már a rágcsálókat meg sem fogják.

Az elszaporodott macskák miatt az állatokat etető állatbarátok tehetők felelőssé. Sok tömbház körül éldegélő cica összepiszkítja a házfalakat és elhagyott ürülékeikkel betegséget is terjeszthetnek.

A macskák féléves koruk után már ivarérettek, így egy cicamamának 3 év alatt akár 200 utódja is születhet. Ezért az Orpheus Állatvédő Egyesület fontosnak tartja, hogy ki-ki a háza körül élő macskák ivartalanításáról az állatok védelme, a közegészségügyi normák miatt maga gondoskodjon.

Az állatok ivartalanítása az állatorvosok körében ma már rutin beavatkozás, altatásban végzik, így az állat nem érez fájdalmat. Vannak fogamzásgátlást segítő szerek, melyek szaporodást gátló céllal időszakosan adhatóak a ház körüli állatoknak. Ez is megoldást jelenthet a túlszaporodás megelőzésére. Érdeklődés esetén keresse fel a lakhelyéhez legközelebbi állatorvost, hogy a konkrét cselekvési tervet meg tudják beszélni.

A nem kívánatos macskák elriasztása
„A szomszéd macskái összekarcolták az udvaron parkoló új autómat” – hangzik egy macskás állatbarát szomszédságában élő szomszéd sérelme. Nem a leghumánusabb, de létezik macskariasztó, ami emberi fül számára hallhatatlan hanghullámokkal udvarról vagy telkekről elűzi a nemvárt betolakodókat.

Vannak drasztikus esetek, amikor a sok házkörüli macskát az állatellenes lakótársak nem nézik jó szemmel. Sokszor konfliktus képződik az állatbarátok és az állatokat nem kedvelő lakosok között. Van, hogy az állatokat nem szerető lakosok mérgezett ételt szórnak le a kertbe, vagy puskával lelövik a kóbor macskákat. Az Orpheus Állatvédő Egyesület EBRENDÉSZETI Telepe napjában találkozik lemérgezett, kidobott, elpusztult állattetemekkel. Gazda és elkövető hiányában sok esetben nem derül ki, hogy mi történhetett. Az állatok leölése a 2004. X. törvény értelmében állatkínzás, és a rendőrségi eljárás után két évig terjedő börtönt kaphat az elkövető.

Az utcamacskák számát humánusan is csökkenteni lehet, például azzal, hogy az állatok utcai etetésével az állatbarátok felhagynak, így a macska élelemszerzés miatt továbbáll. Az is megoldás lehet, ha az utcai macskatartás helyett a cicákat a lakásban vagy a házban tartják az állatkedvelők.

Legyen Ön is Állatvédő!

Orpheus Egyesület
Adó1%: 18464654-1-06
www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó
www.ebrendeszet.hu – Állatvédelmi Adatbank

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja