SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

SOS- patkány a lakásban!

Kókai Kata [cikkei] - 2007-06-27
Ezúttal nem a rágcsálóírtásról, hanem az általában nem kívánatos rágcsálók háziállatként való tartásáról szeretnének ejteni néhány szót.
SOS- patkány a lakásban!

Nem egyszer előítéleteink vannak a rágcsálókkal szemben. A gyönyörű, puha bundás csincsilla, vagy éppen a rozettás tengerimalac nem csak a gyermek, de még a szülők szívét is megdobogtatja. Az állatkereskedében őszinte csodálattal lessük a szebbnél szebb apró, szőrös kis lényeket, de ha a közhiedelemben „gonosz ellenségként” elkönyvelt kisállatokkal találkozunk, rögtön előítéleteink lesznek. Pedig ma már a fehéregér, vagy éppen a patkány legalább annyira kedvelt háziállatok, mint a „nemesített” rágcsálók.

Ne legyenek előítéleteink

Régen, amíg nem létezett a kutya mint háziállat, sokan őt is kétkedéssel fogadták. Ma már az ember hűséges társai, házaink őrzője. A legtöbb, emberek által nem kedvelt állatfaj kártékonysága révén vívta ki rossz hírnevét. Az egeret nem szeretjük, hiszen megrágja ételekinket, végtermékét otthagyja a kamrában. A patkány pedig kártékony, nem túl esztétikus, és ráadásul a harapásával komoly betegségeket terjeszt.

De vajon mi a tévhit, és mi a valóság? A házban, mesterséges körülmények között nevelt és tartott kisállatok mindig nagyban eltérnek szabadon élő rokonaiktól. A fehéregér nem fogja megrágni a kenyeret, ha terááriumban tartjuk, és a patkány sem terjeszt betegségeket, ha megfelelő körülmények között neveljük.

A szeretetreméltó patkány

Egyes ókori kultúrákban még szerencsehozóként tisztelték, napjainkban azonban már a nem túl szívderítő „kártevő” névvel illetik. Sokan úgy véljük, a patkány egy mindenevő, agresszív állat, s mindennek tetejébe még visszataszító is. Valójában a patkány nem különbözik sokban más rágcsálóktól. Kitűnően alkalmazkodik a környezetéhez, a jég hátán is megél.


A közhiedelemmel ellentétben nem agresszív, ha megfelelő tisztelettel bánunk vele. Természetesen önálló lényként ő sem tűri el az állatkínzást, vagy a sarokbaszorítást, de normál körülmények között kiegyensúlyozott és emberszerető.

Kevesebb törődést igényel

A közkedvelt háziállatok (kutya, macska, papagáj, és még sorolhatnánk) általában rengeteg törődést igényelnek. Az éves védőoltástól kezdve egészen a közös játékig számtalan teendőnk adódik, ha becsületesen szeretnénk gondozni házi kedvencünket. Sajnos az állatmenhelyeken élő állatok magas száma is mutatja, hogy rohanó világunkban nem ők jelentik az ideális társat.

Míg egy kutyát nem lehet bezárni a panellakásba amíg elmegyünk dolgozni, és esetenként nem hajlandó megenni az olcsóbb kutyatápot, addig a rágcsálók nagy része igénytelen, és különösebb törődés nélkül is képes optimális életvitelt folytatni.

Nem lesz a gyermekek kedvence

Gyermekeink kevesebb előítélettel bírnak, mint mi, felnőttek. Képesek ártatlanul nézni minden kisállatra, s meglátni benne a szépet akkor is, ha egy patkányról van szó. Alapvetően nem tiltott gyermek mellett patkányt tartani, de a rágcsálók olykor szeszélyes magatartása, és a gyermekek kiszámíthatatlan viselkedése miatt mégis érdemes más háziállatot választani.

Míg egy kutya eltűri, ha a gyermek a fülét cibálja, vagy éppen a szobákon át üldözi, addig egy patkány nagyobb odafigyelést igényel. Ha véletlenül meghúzzuk a farkát, rálépünk, vagy egyszerűen megijed, akkor bizony harapni is tud. Mivel a gyerekek kevésbé érzékelik a veszélyt, és nem biztos, hogy megértik a rágcsálók magatartását, hobbiállatként tartott patkányhoz csak szülői felügyelet mellett engedjük.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja