SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Milyen háziállatot tartsunk?

Kókai Kata [cikkei] - 2004-03-18
Mindenkinek vannak kedvenc állatai. Ők is élőlények, melyeket nem lehet eldobni, ha rájuk untunk. Fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten válasszuk ki házi kedvencünket, így a későbbiekben nem nehezítjük meg saját dolgunkat.
Cikksorozatunkban hasznos tanácsokat kaphatnak a legkedveltebb háziállatok tartásáról, gondozásáról, s a felmerülő költségekről, így könnyebben eldönthetik, mely fajból kerüljön ki a család kedvence.
Milyen háziállatot tartsunk?

A teknősök

  

Magyarországon már nem számít különlegességnek, ha valaki teknőst tart. Mára az egyik legkedveltebb háziállattá vált, s nem sok emberrel találkozhatunk, aki ne hallott volna még az egyik legelterjedtebb fajról, az ékszerteknősről. A vízben élő teknősök fajtájához tartozik, s nem igényel különösebb gondoskodást. Ha sikerül kialakítanunk a számára ideális környezetet, akkor már az etetésen, és a havonta esedékes takarításon kívül nincs is más dolgunk, minthogy csodáljuk házi kedvencünk fejlődését.

 

Milyen teknőst válasszunk?

 

A választásnak két nagyon fontos szempont szerint kell történnie. Először is el kell dönteni, mennyi pénzt és helyet tudunk szánni kis kedvencünkre. A szárazföldi teknősök jóval drágábbak, mint vízben élő társaik, nem beszélve méreteikről, és igényeikről, tehát csak az esetben válasszunk ilyen fajt, ha legalább 4 nM szabad helyet tudunk biztosítani számukra akár a lakásban, akár kinn, a szabadban.

A vízben élő társaik kevésbé igényesek, egy jól kialakított terráriumon kívül nem igényelnek nagyobb mozgásterületet, s méretük is jóval kisebb, mint szárazföldi rokonaiké. Akár méret szerint is megválaszthatjuk leendő teknősünket, hiszen fajtól függően 9 cm-től (déli ékszerteknős), akár 66 cm-ig (keselyűteknős) is megnőhetnek.

 

A teknősök tartása

 

Elterjedt az a téves közhiedelem, hogy a teknősök mindent kibírnak, mindegy, hogy hol tartjuk őket. Igaz, hogy nem a legkényesebb állatok, de semmiféleképpen ne tartsuk őket műanyag kádban, mert teknősünk nem lesz hosszú életű. A különböző díszállat kereskedésekben már nagyon olcsón kaphatunk terráriumot. Ennek a méretét a teknős nagyságának megfelelően kell kiválasztani:

Akvárium hossza = kifejlett teknős páncélhossza x 5 cm

Akvárium szélessége = kifejlett teknős páncélhossza x 3 cm

A mélység legyen nagyjából 30-40 cm, ez ideális a teknősök számára. Mivel a vízi teknősöknek szükséges a fény az egészséges páncélnövekedéshez, mindenféleképpen szükséges a világítás, és természetesen egy napozórész, ahol kedvükre sütkérezhetnek. Fontos, hogy ne legyen nagyobb a szárazterület, mint a terrárium egyharmada.

 

Mivel etessünk egy teknőst?

 

Fontos, hogy teknősünk megkapja a számára szükséges vitaminokat, melyeket a természetben is a táplálékából szerez meg. Az alábbi a teknősök természetes étrendje:

 

Állati eredetű ételek:

  • Tubifex
  • légy
  • tücsök
  • csiga
  • pók
  • garnélarák / tüskés bolharák
  • szív mix

Növényi eredetű ételek:

  • saláta
  • alma
  • szőlő
  • spenót
  • káposztalevél
  • sárgalépa
  • vízinövények

A díszállat kereskedésekben szinte bármit megtalálhatunk, amire csak szüksége lehet egy teknősnek. Egy jó tanács: teknőseinknek hetente adjunk halat (liofilizáltat, vagy élőt), hogy páncéljuk kemény és ellenálló maradjon.

 

Hol vásároljunk teknőst?

 

A választék igen nagy, lépten-nyomon találhatunk olyan díszállat kereskedést, ahol teknőst árulnak, azonban néhány fontos szempontot mindenképpen vegyünk figyelembe, nehogy fertőzött teknőst vásároljunk.

Ne vegyük meg a teknőst, ha

 

  • ferdén úszik
  • a szeme be van dagadva
  • láthatóan piszkos vízben tartották
  • nagyon puha a páncélja

 

Hasznos linkek

 

www.teknos.hu

www.teknos.lap.hu

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja