SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bemutatkozott a két perzsa leopárd kölyök - Szavazz a most tízhetes párducok nevére!

Családinet [cikkei] - 2021-11-19
Tegnap mutatkoztak be, és mától már a kifutóban lesznek láthatók a most tízhetes perzsa leopárd kölykök a Budapesti Állatkertben. A két jövevény közül az egyik nőstény, a másik hím. Az Állatkert honlapján egy héten át három-három névre lehet szavazni: amelyekre a legtöbb voks érkezik, azt a nevet kapják majd az ifjú leopárdok.
Bemutatkozott a két perzsa leopárd kölyök - Szavazz a most tízhetes párducok nevére!

Tovább folytatódik a „baby boom” a Budapesti Állatkertben: ezúttal a perzsa leopárdoknál volt gyermekáldás. A szülőknek most először lettek utódaik, mivel mindketten elég fiatalok. Banu, a négyéves anyuka tavaly decemberben érkezett a fővárosba, Akhum, az ötéves apaállat pedig 2018 óta él Budapesten.

A két kölyök szeptember 10-én született, vagyis most pénteken éppen tízhetesek. Eddig azonban nem láthatta őket a nagyközönség, hiszen az anya a kölykökkel az első hetekben egy a kulisszák mögötti „szülőszobában” tartózkodott, ahol a legteljesebb nyugalmat biztosították számukra. Nyolc-, illetve tízhetes korban viszont néhány percre külön kell választani őket az anyjuktól, orvosi vizsgálat és vakcinázás céljából. A tizedik heti kombinált védőoltás, illetve a féreghajtó paszta beadására most csütörtökön került sor, s mindketten azonosító chipet is kaptak, éppen úgy, ahogyan ez ma már a kutyáknál is szokás. Természetesen meghatározták a nemüket, és meg is mérték őket: a nagyobbik, 6,2 kg-os állat nősténynek, a kisebbik, 5,2 kg-os hímnek bizonyult.

Perzsa leopárd kölyök a Fővárosi Állatkertben

Mivel most már tudni lehet, hogy az egyik kölyök lány, a másik pedig fiú, eljött az ideje a nevek kiválasztásának is. Ehhez az Állatkert honlapján szavazás indult. Mindkét kölyök esetében három-három névre lehet voksolni, amelyek – mivel perzsa leopárdokról van szó – perzsa, arab, illetve szanszkrit eredetű, a perzsa leopárdok elterjedési területén használatos női és férfi nevek.

A szavazásra bocsátott nevek a következők:

  • Arya – óperzsa és szankrit eredetű név, jelentése: tiszteletre méltó, hűséges, barátságos;
  • Azara – perzsa eredetű név, jelentése: tűz, skarlátvörös;
  • Azra – perzsa eredetű név, jelentése: szűz, ifjú hölgy.

Nevek a leopárd kisfiúnak:

  • Aziz – arab eredetű név, jelentése: erőteljes, tisztelt, szeretett;
  • Amir – perzsa és arab nyelvterületen is elterjedt név, jelentése: uralkodó, vezér, halhatatlan;
  • Azad – perzsa eredetű név, független, kötetlen.

A szavazatokat egy héten át, jövő csütörtökig, azaz november 25-e éjfélig várják, az eredményt pedig másnap teszik majd közzé az Állatkert honlapján és Facebook-oldalán.

A csütörtökön bemutatott leopárd kölyköket péntektől már a kifutóban láthatja a nagyközönség. A szakemberek arra számítanak, hogy az első napokban a kicsik még igen óvatosan ismerkednek majd a kifutóval, ahol eddig még nem jártak, de amint hozzászoknak ehhez a helyhez is, egyre többet lehet majd látni belőlük.

A leopárdok, vagy más néven párducok (Panthera pardus) Afrikában és Ázsiában is őshonosak. Egykor hatalmas elterjedési területükön belül több különböző helyi típus, alfaj alakult ki a helyi természeti adottságokhoz való alkalmazkodás jegyében. Ezen alfajok közül a Budapesti Állatkertben a nyugat-ázsiai, a Kaukázustól Pakisztánig terjedő térségben élő perzsa leopárdokat (Panthera pardus tulliana) mutatják be.

Leopárdok tartásával, bemutatásával, szaporításával egyébként több mint egy évszázada foglalkoznak a városligeti intézményben, kifejezetten a perzsa leopárdokat pedig 2003 óta láthatja az Állatkert közönsége. Az első tenyészpár, a csehországi születésű Èezi és a francia születésű Nadir nászából négy alomban összesen hét kölyök született: Asszír 2005 júniusában, Bella, Bara és Bahar 2007 júniusában, Csiú és Csenge 2008 szeptemberében, Dante pedig 2013 júniusában. A kölykök persze azóta már felcseperedtek és más állatkertbe kerültek, majd később a már idős tenyészpár is elpusztult. Az Állatkert azonban tovább akarta folytatni a ritka perzsa leopárdok szaporítását, ezért szereztek be két fiatal tenyészállatot Banu és Akhum személyében.

Érdekesség, hogy Banu, aki tehát a mostani kölykök anyukája, bár a Jászberényi Állatkertben született, a régi budapesti vérvonalat képviseli. Banu anyja ugyanis az a Csiú nevű nőstény, aki még 2008-ban született Budapesten Nadir és Èezi kölykeként. A most született kölykök tehát valójában a 2003-ban érkezett első budapesti perzsa leopárdok dédunokái.

A perzsa leopárdok veszélyeztetett nagymacskák. Így a kölykök születése nemcsak azért öröm, mert nagyon aranyosak, és a látogatóknak minden bizonnyal sok örömük telik majd bennük. Hanem fontos azért is, mert világra jövetelük egy újabb lépés, újabb mérföldkő abban a munkában, amelyet a Budapesti Állatkert a nemzetközi tenyészpogram keretében a perzsa leopárdok védelme, megőrzése érdekében folytat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja