A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hasznosítsuk újra a Halloween tököt! - (vad)mentő ötletek egy alapítvány szemszögéből

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-10-13
A zöldségeseknél, az élelmiszerüzletekben, a hipermarketekben és már úton-útfélen is kapható "Halloween tök" néven futó - több vagy akár több tíz kilós - narancssárga faragni való példány nem más, mint az állatoknak fontos tápanyagokat biztosító takarmánytök: biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Miután "lejár a küldetése", ne dobjuk ki, hanem óvjuk, védjük a természetet, esetleg vegyük ki a részünket az állatok élelmezéséből is. A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány elnöke arról világosít fel bennünket, hogy melyik tök mikor és miképpen adható a vadaknak.
Hasznosítsuk újra a Halloween tököt! - (vad)mentő ötletek egy alapítvány szemszögéből

Fotók: Lélekszárny - Bitó Marietta állati portréi és Samu Zsolt képei

Hazánkban egyre népszerűbb a töklámpás faragása, és ezáltal egyre nagyobb a kereslet a tökökre. A kereslet növekedésével párhuzamosan az Egyesült Államokban a farmerek olyan fajtákat kezdtek el nemesíteni, amik a legalkalmasabbak a faragásra. Fő szempontjuk az volt, hogy minél könnyebben lehessen faragni, nem pedig az, hogy minél finomabb legyen.

Évente úgy 2,5 milliárd tököt termesztenek erre a célra, és mindössze az egyötödét hasznosítják újra. A többit elpazaroljuk, szemétbe dobjuk, ami aztán a hulladéklerakókban köt ki, bomlik le, és eközben metángázokat termel, azok pedig károsítják a környezetet. Hasznosítsuk újra a takarmánytököket nem csak a háztáji állatok, hanem a vadon élők segítségével, ez ugyanis egyáltalán nem ártalmas a számukra, sőt, kifejezetten szeretik, a magja pedig természetes féreghajtóként funkcionál.
 

Halloween tök kontra dísztök

Ne fogyaszd el a dísztököt - toxikus vegyületeket tartalmaz!

A Halloween töknek méretéhez képest kevés a húsa és nem túl ízletes, ám ettől még ehető, a magját pedig előszeretettel pirítják. Emellett sok helyen árulnak már kisebb-nagyobb dísztököket is, amik jóval keményebb héjúak és kizárólag dekorációs célokra használhatók fel, ugyanis olyan toxikus vegyületeket tartalmaznak, melyek – elfogyasztása esetén – már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket (hányást, gyomorgörcsöt, hasmenést, kiszáradást) okoznak.

Vásárláskor mindig győződjünk meg róla, hogy milyen fajtájú tököt vettünk, és ha nem vagyunk biztosak benne, inkább kérdezzük meg az eladót, hogy a kiszemelt példány emberi / állati fogyasztásra alkalmas-e vagy sem!

„A zárt területen (rezervátumban, vadasparkban, mentőhelyen) élő állatok egész évben kapják a szemes, rostos tápanyagokat. Ha fiatal jószág kerül be, az ő étrendjét külön kell meghatározni. Mindig úgy etetünk, ahogy azt a természetes környezetükben is megtalálnák. Nyáron például nem adunk olyan takarmányt, ami ősz előtt nem kerül az állatok látóterébe” – mondja Németh József, a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány megalapítója és elnöke.

                                                 

„A tipikus sárga takarmánytököt, amit Halloweenkor veszünk és faragunk, a rothadás előtti fázisig lehet adni, aminek a vége a lassú szikkadás, tehát maximum addig, amíg már nem eredeti lédús, de még nem pudvás. Ha már poshadt, folyós a belseje, az már csak komposztálásra való.

Sütőtököt, takarmány tököt, úritököt, cukkiniféléket, főzőtököt napi szinten használunk etetésre, amit a disznó, a szarvas és az őz is elfogyaszt. Ezekből évente több tonnát eletetünk. A kisebb, kemény héjú dísztököket egyáltalán nem adjuk” – folytatja az Alapítvány „Jockája”.

„Ma már nagyon sokan a környezettudatos életmódra tették le a voksukat. Tököt faragni is tudunk ám eszerint az elv szerint. Nagy divat a töklámpás tartósítására a hipós átmosást és a vazelinnel való bekenést használni, ami eleve kizárja, hogy utána az állatok elé dobjuk a takarmányt. A hagyományos gyertyával történő világítástól pedig megfolyik a tök belseje, ezért, ha tehetjük, használjunk inkább LED-es mécsest. Így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad” – teszi hozzá Bea, Németh József párja és egyben jobb keze.

„A legjobb módszer a takarmány megfelelő helyre történő eljuttatására, ha felvesszük a kapcsolatot a helyi vadgazdálkodóval, aki pontosan tudja, hova járnak a vadak enni. Ha nincs ilyen jellegű kapcsolatunk, akkor mindenképpen az erdő mélyebb pontjára vigyük be a megmaradt tököket, hiszen ha az erdő szélére tesszük le, azzal kifelé húzzuk a vadat, ami aztán súlyos közúti baleseteket okozhat. Lehetőség szerint ne egészben, hanem felkockázva, darabolva tegyük az „asztalukra” az ételt, és ha pár nap múlva visszamegyünk és mégsem fogyott el a termény, akkor se essünk kétségbe, hisz az erdő talajának a komposztálással is jót teszünk” – egészíti ki a mondandóját Jocka.

A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány önkéntes csapatát az alábbi elérhetőségeken kereshetitek, ha elárvult vagy sérült vadon élő állatot találtok; vagy neveléssel, takarmányozással, teleltetéssel és bármi egyébbel kapcsolatban merül fel kérdésetek. Az önkéntes hálózat országosan bővülő csapatában pedig folyamatosan várják az újdonsült jelentkezőket, akik egy kicsit is közelebb szeretnék magukhoz tudni a természetet.

          

Indexkép: Lélekszárny - Bitó Marietta állati portréi és Samu Zsolt képei

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja