SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Macskaszezon

Családinet [cikkei] - 2005-09-22
Utcán születik, majd pusztul sok ezer kóbor cica
Macskaszezon

A városban sétálva a bokor alól cincogó macskahangok szűrődnek ki a forgalmas útkereszteződésnél. Az emberek sietnek, nem is akarnak tudni arról, hogy mi lehet az. Én azért benéztem a bokor alá, majd megdöbbenve tapasztaltam, hogy egy egész kis macskabirodalmat találtam.

 

A későtavaszi, nyárelejei macskaivarzás után 1-2 hónappal ugrásszerűen megnőtt a kóbor macskák száma. A sokszor állatbarátok által jól táplált anyacicák a pincékben, bokrok alján vagy a ház mögött gond nélkül adtak életet utódaiknak. A kismacskák egy része sikeresen megmenekül a vandáloktól, túléli a macskabetegségeket, és beszocializálódik az ivarképes kóbormacska hierarchiába. És a mókuskerék forog tovább…

 

A bokornál vacillálok, hogy vajon mit tehetnék a macskák megmentéséért, amikor hozzám lépett egy öregúr. „Nálunk a faluba a macskakölyköket vödörbe fojtják, de csak a nőstényeket, a kandúrok meg megmaradnak pockozni - egerezni” – informált. Még a mondata végén jár az öregúr, mikor leállt egy középkorú nő is - egy egész kis munkacsapat gyűlik össze, gondoltam biztos lesz megoldás a macskabajra – „amott a ház mögött egy kosárnyi kismacska volt, már jó helyre kerültek, megszervezzük nekik a gazdák keresését” – meséli. Szerintem is a gazdakeresés a kóbor állatok számára a megoldás, így a hölgyre figyelek. „Elejét kellene venni az utcai kóborállat szaporodásnak.” Erre megfelelő lenne az ivartalanítás vagy a gyógyszeres fogamzásgátlás. Nagy nehezen kibányásztuk a cicákat és az anyukát a bokor alól, majd a hölgy egy dobozban „biztos helyre” vitte őket. Hurrá, egy újabb apró csoda a mindennapok útvesztőjében..

 

A legtöbb kóborként születő állatnak nincs ilyen szerencséje, hiszen a számtalan betegség mellett ki vannak téve a gyermekded játéknak induló állatkínzásoknak, a közlekedési eszközöknek, az időjárás viszonytagságainak is. Az ország 3200 településén működő gyepmesteri telepekre (közegészségügyi normatartás végett) évente megközelítőleg százötvenezer állatot fognak be és pusztítanak el. A gyepmesternek a döglött állatok mellett ugyanis kötelessége elvinni a lakosság által bejelentett kóborló állatot is.

 

A gazdátlan kutyák – macskák számát csak a felelős állattartással (ivartalanítással, ember által szabályozott – csak szükséges, direkt - szaporítással) lehet humánusan csökkenteni. Így érdemes mindenkinek a saját háza táján emberséggel kezelni az állatait, beleértve a kóbor állatokat is, ha lehet megakadályozva a túlszaporodásukat.

 

Seres Zoltán

Orpheus Állatvédő Egyesület

 

www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó

www.sinter.hu – Állatvédelmi Adatbank,

Adó 1%: Orpheus Egyesület – 18464654-1-06

 

Kiadványrendelés (matrica, poszter, képeslap): közepes méretű (bélyeges) válaszboríték ellenében az egyesület postacíméről (6701 Szeged, Pf:929.) ingyenesen rendelhető.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja