SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lelki meddőség

Kókai Kata [cikkei] - 2005-11-10
Szerte a világon több ezer pár küzd a meddőség problémájával, s nem egyszer lelki okok akadályozzák meg a gyermekáldást.
Lelki meddőség

A párok több mint 80 százalékának minden gond nélkül sikerül elérnie a gyermekáldást, ezért legtöbbször csak akkor kerül szóba a meddőség, ha évek után sem kerül sor a várandósságra. Nem egyszer hosszú évek, sőt, számtalan beavatkozás sem vezet eredményre. Az időzített együttlétek, a költséges beavatkozás, rengeteg hiányzás a munkahelyről; ezek mind a kezelés időszakának velejárói lehetnek. A napirend felborulása, s az akár évekig tartó, hiábavaló próbálkozás embert próbáló feladat, s nem egyszer nagy lelkierőre van szükség, hogy a gyermekre vágyó pár kapcsolata épségben maradjon. Az utóbbi évtizedben nagy fejlődésen ment át az orvostudomány, így egyre több lehetőség kínálkozik a probléma orvoslására.

A meddőség okai

A meddőségnek számtalan oka lehet, s nem feltétlenül szervi eredetű, beavatkozást igénylő problémáról van szó. Egy észre nem vett kórokozó, lelki problémák, vagy a pár "összeférhetetlensége" is az okok közé sorolható. Akár egy olyan egyszerű, mindennapos szenvedélybetegség mint a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás is hátráltathatják a megtermékenyülést.

Az okok közé sorolható:

  • A nők szervezete bonyolult és összetett, egy-egy ciklus folyamán bonyolult hormonális változások zajlanak le. Egyes betegségek, sőt, stressz hatására is felborulhat a hormonális "egyensúly", ez nehezíti, vagy szinte lehetetlenné teszi a gyermekáldást.
     
  • A kismedencében található szervek elváltozása szintén megakadályozza a teherbe esést. A méh fejlődési rendellenessége, de a petevezeték rossz átjárhatósága (vagy elzáródása) is okozhatja a problémát.
     
  • Férfiak esetében az alacsony spermiumszám (vagy annak lassúsága) is okozhatja a gondot.
     
  • Pszichés tényezők is fontos szerepet játszanak a várandósság elmaradásában. A terhességtől való félelem, vagy éppen ellenkezőleg a "túlzott" gyermek utáni vágy is akadályozza a megtermékenyülést.
     
  • A mindennapi stressz, a rohanó életvitel gyengítheti az immunrendszert, megzavarhatja a hormonális egyensúlyt, így a megtermékenyülés nem jön létre.
     
  • A depresszió, sőt maga a hit, hogy "úgysem sikerülhet" szintén akadályozza a gyermekáldást.

Szervezetünk igyekszik minél inkább fenntartani egészséges állapotát, és kiiktatni minden olyan tényezőt, amely negatívan hat rá. Ugyanígy esélyt sem ad egy gyermek kihordására, ha számára nem megfelelő a környezet. Egy dohányzó, állandó stresszben élő nő sokkal nehezebben esik teherbe, mint egy nyugodt, kevésbé káros életvitelt folytató nő. Sok esetben a számtalan kivizsgálás ellenére sem találnak semmilyen magyarázatot a várandósság elmaradására. Ez esetben érdemes mérlegelni; vajon mennyire vagyunk nyugodtak, s jelen körülmények között milyen gyermekünk születhetne?

Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket:

  • Gyakran vagyok ideges?
  • Jut időm minden nap egy kevés testmozgásra?
  • Rendszeresen és változatosan táplálkozom?
  • Agagszt-e, hogy mi lesz, ha sikerül végre teherbe esnem?
  • Félek a terhességtől és/vagy a szüléstől?

Ha alaposan mérlegelve megválaszoltuk a kérdéseket, akkor elkezdhetjük a lelki tréninget, mely felkészít a gyermekáldásra. Bármilyen csodálatos élmény egy gyermek megszületése sok nő kimondhatatlan félelmekkel indul a szülőszobára. Sokan már magától a terhességtől is félnek. Legtöbb esetben a félelmeik alaptalanok, s csupán az ismeretlenségen, a megfelelő ismeretek hiányán alapulnak. Hasonló esetben érdemes felkeresni egy szülész orvost, vagy átolvasni néhány könyvet, mely elegendő információt adhat minden, a gyermekáldáshoz kapcsolódó kérdésre. Amint sikerül eloszlatni a félelmeket, a gyermekáldás esélye is megnő.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja