SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babafejlődés hétről hétre - 9 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2013-01-15
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre adunk szakértő választ cikksorozatunkban. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
Babafejlődés hétről hétre - 9 hónapos baba fejlődése

Összefoglaló a kilenc hónapos baba fejlődéséről

 

FIZIKAI FEJLŐDÉS


Nagyon jól érzi magát ülő helyzetben, felsőtestét elfordítja és előrehajol, hogy valamit felvegyen anélkül, hogy elvesztené egyensúlyát. Mászása célirányosabb. A kéz mozgása viszonylag kifinomult, belenyúl a lyukakba is.
Teljes súlyával ránehezedik lábfejére, de egyensúlyozni még nem képes magát (testsúlya nagy részét azért még tartsuk mi).

Kibújnak a felső középső metszőfogak (1 éves korig) és ez alsó szélsők (16 hónapos korig). A fog áttörését megelőző 2-3 napon a baba nyugtalan, fokozottan nyáladzik, éjszaka felriadhat és hőemelkedése is lehet, a fogínyen egy kis gyulladt "udvar" képződik és egy kékes-átlátszó hólyag jelenik meg.
 

 

 

 







 

INTELLEKTUÁLIS FEJLŐDÉS

Mondanivalója csiszolódik, bonyolultabbá válik, kezdi összekapcsolni az ismert szótagokat, mondatszerűen fűzi össze őket. Amikor elkezd ezen a halandzsának tűnő nyelven beszélni, tudjuk, hogy hamarosan megszólal. Utánozza a felnőtt beszéd emelkedő és ereszkedő hanglejtését.

Követi a mutatóujjal kijelölt irányt, arra néz, amire felhívjuk a figyelmét.
Buzgón mutogatni kezd, rájön, hogy így a legkülönbözőbb holmikat is meg tudja szerezni. Egyre gyakrabban próbálgatja saját akaratát, és ez időnként helyes reakciók kíséretében nyilvánul meg.

A környezetben lévő összes dolgot fel akarja fedezni. Tökélyre viszi a hipp-hopp eltűnést, miközben valamely vérpezsdítő új inger nyomába ered.
Elmerülten nézi a játékot, forgatja a kezében, hogy alaposabban szemügyre vegye. A tárgyak megérintése, kézbevétele, kiismerése a névadás nélkülözhetetlen lépcsőfoka (18 hónapos korig). 

Szenvedélyesen ragaszkodhat valamely biztonságérzetet nyújtó tárgyhoz – a gyermekkor végéig bármikor – pl. kendő, textilpelenka, plüssállat stb. Ha ezeket soha el nem ereszti, az intő jel, biztonságkeresésének foka meghaladja a normálist.

Felfogja, hogy a tárgyak tőle függetlenül is léteznek; akár látja őket, akár nem, valahol mindig vannak. Ha letakarunk valamit tudja, hogy ha felemeli a ruhát, megtalálja alatta a tárgyat. 
 

 

 



 

SZOCIÁLIS FEJLŐDÉS


Állandóan csacsog, próbál különbséget tenni megnyilvánulásainak hangereje között. Kifejezést ad akaratának pl. megfogja a kezünket, mert nem szereti, ha az arcát mossuk.

Elérkezett a babák egymás iránti érdeklődésének első állomása: mosoly, egymás megérintése. Az önálló helyváltoztatással meglazulnak az anyai testhez fűződő kötelékek.

Enyhe félelmén képes úrrá lenni. Ne rohanjunk minden sírásra, ha nincs baja, rövid időn belül abbahagyja. Ha túl gyorsan mellette termünk, nem tudja kifejleszteni tűrőképességét.
 

HOGYAN ETESD?


A 8. hónaptól bevezethetjük a „rágcsálnivalókat” is, mert ekkor már elég fejlett a baba kéz-száj-szem koordinációja. A gyermek táplálását felügyelet mellett vézezzük! Adhatunk neki például puha zöldségdarabokat, kiflivéget, banánt. Arra azonban vigyázzunk, hogy kemény, apró ételeket ne adjunk nekik, mert fennállhat a fulladás veszélye.

Fontos az is, hogy ebben a korban hozzászoktassuk a gyermeket a rágáshoz. Ez úgy történhet például úgy, hogy hagyjunk egy-egy puha darabot a főzelékben, amelyet a gyermek az ínyével szétnyomhat

Kerüljük továbbá az ételek sózását és cukrozását, és az olajos magvakat is!
 

 

 



 

 

HOGYAN SEGÍTHETED, FEJLESZTHETED?


Ha tartasz tőle, hogy nem tudsz mindig figyelni rá, tedd gyermekbiztossá a lakást. Életmódotoktól, a lakás veszélyforrásaitól függően érdemes lehet beszerezni a következőket:

  • biztonsági rács,
  • sütőajtó védőrács,
  • tűzhely platniját lekerítő védőkeret,
  • sütő ajtajának nyitását gátló eszköz,
  • zárófedél videóhoz,
  • hűtőszekrény zárszerkezet,
  • mágneszáras bútorokra szerelhető műanyag retesz,
  • fiókra ütköző, amely nem engedi a teljes kihúzást,
  • sarokra/élekre pattintható legömbölyített betét,
  • WC-ülésdeszka rögzítésére szolgáló műanyag patentfül,
  • nyitott ajtóra/ablakra határoló, hogy a mozgó szárny ne tudja fejbecsapni vagy becsípni a kezét a véletlen becsapódáskor,
  • kétoldalas ragasztócsík a csúszós szőnyegek rögzítésére,
  • csúszásgátló gumi a fürdőkádba,
  • védőfedél valamennyi hőforráshoz,.
  • vakdugó a fali csatlakozókhoz, valamint védőhuzat az elektromos vezetékekhez (a vezetékeket mindig olyan helyen kell tartani, hogy a kisbaba ne tudjon hozzáférni), 
  • biztonsági zárak a fiókoknál és szekrényajtóknál, emellett jó ötlet a toxikus anyagokat magasabbra tenni, a helyett, hogy a mosogató alatt tárolnánk őket,
  • ssúszásgátló szőnyeg és csapborítás a fürdőkádban, emellett a víz hőfokát 45 foknál kevesebbre állítsuk, mert a magasabb hőmérséklet már komoly égési sérüléseket okozhat a kisbabának,
  • csavarokkal a falba szerelt (nem nyomásra nyíló) ajtók a lépcsők alján és tetején, 
  • füstjelzők és poroltók.

Minél körültekintőbben alakítjuk ki a kicsi környezetét, annál nagyobb szabadságot, biztosíthatunk számára, hiszen nem kell állandóan a nyomában lenni.

Nem kell minden eséstől óvnunk, ezzel hasznos tapasztalattól fosztanánk meg, de a súlyosabb balesetek csak állandó felügyelettel védhetők ki.
Ha mindenhová követjük, nehogy beverje a fejét, vagy mindannyiszor ájuldozunk, mikor elesik, ő is szorongani kezd és elveszti az önbizalmát.

A mozgástanulás természetes folyamatába se avatkozzunk bele, ne tanítgassuk, ne siettessük, amikor idegpályái, izmai, agysejtjei felkészültek az adott feladatra, akkor úgyis magától fogja végrehajtani őket.

Már előfordulnak rémálmok, ún. pánikrohamok is – amikor éjszaka rémülten sírva felriad, olyan benyomást kelt, mint aki nem is ébredt fel igazán. Ilyenkor nyugtassuk, simogassuk az ágyában. Ringatni csak akkor tanácsos, ha nagyon izgatott állapotba kerül.

Játékai: képeskönyv lapozgatása (házilagos megoldás: fotóalbumba régen megírt mesefigurás vagy állatos képeslapokat teszünk, időnként cseréljük a képeket), ujj-játékok, mondókák, ciróka-maróka, tapsikolás, bújócska, testének felfedezése.

 

 

 

 

MIKOR VAN GOND? 


Figyeljük minden hónapban a gyermekünk fejlődését! Ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez időben, hogy megfelelő fejlesztésben részesülhessen a csecsemő. Ebben korban a következőkre figyeljünk kiemelten:

  • mozgása nem fejlődik megfelelően, 1 hónappal késik a mozgásfejlődési mérföldkövek meglépése
  • nem követ színes tárgyakat, nem reagál arcokra
  • figyelme nem köthető le
  • nem gagyog, gügyög
  • nem reagál hangokra, fényekre
  • nem játszik játékokkal, illetve nem megfelelően használja azokat.

9 hónaposan javasolt elvinni a gyermekünket a szemészetre, hogy az esetleges rendellenességeket még időben ki lehessen szűrni. Ha már előbb tapasztalunk problémát a baba látásával, szemével kapcsolatban, akkor vigyük rögtön orvoshoz!
 

 

 

 



 

Iratkozz fel BABAFEJLŐDÉS HÉTRŐL HÉTRE e-mail sorozatunkra! Add meg a születés dátumát és hetente megkapod az aktuális tudnivalókat babád fejlődéséről az első életévben.

Fotó: freedigitalphotos.net 

8 hónapos baba fejlődése

10 hónapos baba fejlődése

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja