SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Repceolaj - a bébiételek egészséges adaléka lehet

Családinet [cikkei] - 2010-02-25
A kutatók a repceolajat adalékként javasolják az üveges bébiételekhez. Különösen csecsemőknek és kisgyermekeknek ajánlják.

A repceolajat adalékként javasolják az üveges bébiételekhez egy német gyermektáplálkozási kutatóintézet felmérése alapján. A kísérletbe 102 Dortmundban élő csecsemőt vontak be kéthónapos kortól. A babákat egy kísérleti és egy kontrollcsoportba osztották be.

A szülőket mindkét csoportban arra kérték, hogy öt és tízhónapos koruk között adjanak gyermeküknek legalább hetente ötször olyan bébiételt, amelyet krumpliból, zöldségből, húsból állítottak össze. A kontrollcsoport ételébe hagyományos kukoricacsíra-olajat tettek, a kísérleti csoport táplálékában pedig ezt repceolajjal váltották ki. A gyermekek kéthónapos korától pontosan dokumentálták étkezési szokásaikat egészen a kísérlet végéig.

A kísérlet elején és végén a kutatók vérmintákat vettek le a babáktól. A vérben néhány zsírsav koncentrációját mérték. A kísérleti csoport minden tagjánál magasabb omega-3 zsírsavszintet tapasztaltak. Ennek a vegyületnek csecsemőknél az agy, a retina fejlődésében, valamint az immunrendszer működésében van jelentős szerepe.

Miért egészséges a repce olaj?

Ez a növényi olaj többek között tartalmazza az esszenciális omega-3 zsírsavat (más néven alfa-linolénsav, röviden ALA), az esszenciális szó azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megtermelni az ilyen anyagot, de működéséhez szükséges és táplálékkal kell felvenni. Az alfa-linolénsav egy további zsírsav kiindulási anyaga, ez a dokozahexaénsav (DHA), mely az idegsejt membránjának alkotó eleme. A szervezet ezt a vegyületet használja az idegsejtek és a retina képzéséhez. A hagyományos kukoricacsíra-olaj az Omega-3 zsírsavból csak kevés mennyiséget tartalmaz.  Ezidáig nem volt ismeretes, hogyan hat a repceolaj a babák vérének omega3-zsírsavszintjére és azt sem tudták, segíti-e a DHA képződését.  



Miért fontos?

Mert néhány létfontosságú zsírsavval gazdagítja a szervezetet.  Mivel a szervezet nem képes előállítani az alfa-linolénsavat, fontos, hogy táplálékkal megfelelő mennyiségben juttassuk be.

„Különösen kisgyermekkorban, csecsemőknek pedig kifejezetten szükséges ez az anyag, mivel a szervek jóval gyorsabban fejlődnek az első hónapokban, mint a későbbi években” - magyarázza a kutatást vezető orvos. Az omega3-zsírsavak segítik ezt a fejlődést.
„A kísérleti csoport a repceolajjal dúsított táplálékkal több Omega-3 zsírsavat vett magához, mint a kontrollcsoport. A repceolajat fogyasztó babák vérében magasabb DHA tartalmat is mutattunk ki. A kísérlet jelentősége abban rejlik, hogy ilyen egyszerű módon tudtuk javítani a gyermekek szervezetének létfontosságú zsírsavakkal való ellátását. Ezért fontos tehát a repceolaj.”

A fenti eredmények megerősítéséhez még további kutatások szükségesek.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Tragédia az uszodában: egy 10 éves fiú 5 méterről ugrott a vízbe, rázuhant egy 67 éves férfira, aki a helyszínen elhunyt

Egy szomorú baleset rázta meg azt az uszodát, ahol egy 10 éves fiú az 5 méteres ugrótoronyról ugrott a medencébe, és egy 67 éves férfire zuhant. A férfi a helyszínen életét vesztette, miközben a gyermek is eltűnt a rendőrség elől. Az eset rávilágít a medencehasználat biztonsági szabályainak fontosságára.

Kétéves fiú halt meg, miután az orvosok sűrített levegővel próbálták eltávolítani az orrába szorult pattogatott kukoricát

Egy rendkívül felkavaró eset rázta meg Brazíliát, amikor egy két éves kisfiú vesztette életét azután, hogy az orvosok súlyos hibát követtek el egy egyszerű orrdugulás kezelése során. A fiú orrába szorult pattogatott kukoricaszem eltávolítása közben alkalmazott sűrített levegős eljárás következtében a gyermek tüdeje és gyomra is megrepedt, ami végzetesnek bizonyult.

Ne féljünk a természetes édességektől, együnk gyümölcsöt!

Gyakori táplálkozási tévhit, hogy a gyümölcsökben található természetes cukrok (azok közül is a fruktóz) hizlalnak, megemelik a vércukor- és inzulinszintet, ezért egészségtelenek. Az igazság ezzel szemben az, hogy a gyümölcsökben található rostok, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok kulcsszerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, az immunrendszer erősítésében és az anyagcsere szabályozásában - mondja Szabó Adrienn dietetikus, a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének munkatársa.

Megdöbbentő eset: Egy nő császármetszést hajtott végre saját magán - Ő és a babája is túlélte

Egy mexikói asszony hihetetlen története járta be a világot: saját magán végzett császármetszést, miután nem tudott orvosi segítséget kérni. A nő és gyermeke is túlélte a drámai beavatkozást, amelyet azóta az orvostudomány is vizsgál.

Szívszorító tragédia: Egy anyuka lelőtte halálos beteg férjét és két gyermeküket - a legkisebb gyermekük árván maradt

Egy szívszorító tragédia történt New Hampshire-ben, ahol Emily Long, 34 éves anyuka lelőtte a halálos agydaganatban szenvedő férjét, két gyermeküket, majd végül önmagával is végzett. A tragédia után a legkisebb gyermekük, egy hároméves kisfiú árván maradt - ő sértetlenül került egy család gondozásába.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja