SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életmód a szoptatás alatt

Családinet [cikkei] - 2007-10-02
A tévhitek ellenére a szoptatás összeegyeztethető a mindennapi életvitellel, kikapcsolódással, sportolással, változatos táplálkozással. A szoptató nőnek nem kell szigorú diétát tartania, nem kell otthon ülnie éjjel-nappal, nem kell lemondania sem a pihenésről, sem a tanulásról, vagy a munkáról. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat az étrendről, fogyókúráról, öltözködésről, szépségápolásról és a testmozgásról szoptatás alatt.

Életmód a szoptatás alatt

A szoptató anya étrendje

A szoptató nőknek kb. napi 500 többletkalóriára van szüksége. Ez fedezi a tejtermeléshez szükséges energiának a kétharmadát, míg a többi a terhesség során elraktározott zsírból származik.

A szoptatás idején nincs szükség különleges diétára, de ügyeljünk az egészséges és változatos táplálkozásra.

  • Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt. Minden nap együnk egy keveset nyersen is. A K-betűs ételeket sem kell kerülni, a káposztafélék értékes rostanyagokat, folsavat tartalmaznak. Ha fedő nélkül főzzük, akkor szélképző anyagaik főzés során távoznak belőlük. 
  • Válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, pékárut. Ezek sok rostot és B-vitamint tartalmaznak.
  • Gondoskodjunk megfelelő fehérje bevitelről: kb. napi 20 gramm fehérje javasolt a szoptatás alatt.  Ne csak fehér húsokat (csirkét, pulykát) és halat fogyasszunk, hanem a vörös húsokat is, mivel azok vasban is gazdagok. Növényi eredetű fehérjéhez a hüvelyesekből juthatunk hozzá. Fogyasztásuk nem okoz hasfájósságot a csecsemőnél, mivel az anya beleiben keletkező gázok nem kerülnek be a vérkeringésbe, tehát nem befolyásolják az anyatejet sem.
  • Az ételeket minimális zsiradékkal, nyersanyagkímélő eljárásokkal készítsük el.
  • Kerüljük a magas cukortartalmú, értékes tápanyagokat csak alig tartalmazó üdítőket, édességeket, desszerteket. Fogyasszunk helyette egészséges rágcsálnivalókat: sárgarépát, olajos magvakat, gyümölcsöket.
  • Fogyasszunk minél természetesebb állapotú élelmiszereket, kerüljük azokat a készételeket, amelyek felesleges színezékeket, aromaanyagokat, ízfokozókat tartalmaznak. 
  • A fokozott kalciumszükségletet fedezhetjük tejjel, vagy tejtermékekkel: joghurttal, sajttal, túróval.

Gyakran előfordul, hogy a tehéntejfehérje béta-laktoglobulinja átmegy az anyatejbe, és allergiás tüneteket okoz a babánál: bőrkiütést, véres, nyálkás székletet, hasfájósságot. A tojás vagy a citrusfélék is okozhatnak ilyen panaszokat. Ha gyanakszunk valamelyik ételre, iktassuk ki azt 10-14 napra az étrendből. Ha a tünetek megszűnnek, hagyjuk el egy időre az adott ételféleséget. A baba hat hónapos kora után megpróbálhatjuk újra fokozatosan bevezetni. Ha fontos élelmiszereket kell kiiktatni, például a tejtermékeket, akkor meg kell oldani a tápanyag és a vitamin/ásványi anyag pótlást.

Az anyatej összetételét alapvetően nem befolyásolja az étrend, kivéve annak jód és C-vitamin tartalmát. A szélsőséges éhezés, alultápláltság csökkentheti az anyatej átlagos zsírtartalmát. A vegán, vagyis minden állati eredetű táplálékot nélkülöző diéta esetében pedig előfordulhat, hogy csak saját B12-vitamin szükségletét képes fedezni az anya.

Figyeljünk az elegendő folyadékbevitelre. Egy szoptató nőnek kb. 2-3 liter folyadékra van szüksége naponta. Azonban a túl sok folyadék is csökkenti a tejmennyiséget, így csak annyit igyunk, amennyi még jólesik.

Élvezeti szerek

Koffein:
Megfigyelések szerint, ha az anya legfeljebb napi 400 milligramm koffeint fogyaszt, az átlagos csecsemőnél nem kell mellékhatásokkal számolni. Ha azonban a gyermek nyűgös, sokat van ébren, a koffeinfogyasztás csökkentése segíthet. Koffeinmennyiségek:

  • egy csésze filteres feketekávé, kb. 150 ml: 60-100 mg koffeint tartalmaz,
  • egy csésze fekete tea, 150 ml: 20-50 mg theobromint tartalmaz
  • 10 dkg tejcsokoládé 6 mg theobromint tartalmaz
  • egy liter Coca-cola kb. 520 mg koffeint tartalmaz

Dohányzás:
A nikotin rendkívül gyorsan átmegy az anyatejbe, és koncentrációja a háromszorosa is lehet az anyai vérben mérhetőnek. Az anya dohányzása csökkenti a tejmennyiséget, gyengítheti a tejleadó reflexet, és szinte folyamatos nikotinhatásnak teszi ki a csecsemőjét. Az ilyen a kisbabák gyakran hánynak, sokat sírnak, keveset alszanak, gyarapodásuk sokszor nem kielégítő, és gyakoribbak náluk a felsőlégúti fertőzések, az asztma. A dohányos szülők gyerekei felnőttkorukban gyakrabban válnak maguk is dohányosokká. Nem csak az anyatejen keresztül juthat nikotin a baba szervezetébe, hanem akkor is ha a családtagok a kisbaba jelenlétében dohányoznak, mivel ilyenkor belélegzi a füstöt.

Alkohol:
Az anyai vérben mérhető alkoholszint csaknem megegyezik az anyatejben mérhetővel. Tévedés, hogy az alkohol serkentené a tejelválasztást. A kisbaba mája még nem képes gyorsan lebontani az alkoholt, ezért egyetlen pohár sör anyatejen keresztül közvetített alkoholtartalmának kiürülése is három órát vesz igénybe.  Az alkohol megváltoztathatja az anyatej ízét, és ezért szopási nehézségeket okozhat.  A napi két pohárnyi italt fogyasztó nő kisbabája egyéves korára elmarad a fejlődésben vele egykorú társaitól. Egy-egy koccintás ünnepi alkalmakkor azonban nem árt meg a babának, különösen ha szoptatás utánra időzítjük. Így van ideje az alkoholnak kiürülni az anya szervezetéből a következő szoptatásig.

Kábítószer:
Szoptatás (és várandósság) alatt kábítószer használata tilos! A drogok megváltoztatják a gyermek idegrendszerének működését, a magzat és a csecsemő is függővé válik.

Fogyókúra

A szülés után nagyjából két hónapra van ahhoz szükség, hogy szervezet regenerálódjon, és a tejelválasztás beálljon. Ebben az időszakban még nem javasolt semmilyen fogyókúra. Később sem javasolt havi két kilónál többet fogyni, a méreganyagok ugyanis a zsírszövetben raktározódnak, s hirtelen fogyás esetén a véráramba, és így az anyatejbe is eljutnak.  Ráadásul az erőteljes testsúlycsökkenés a tejelválasztás csökkenését is eredményezheti. Nem javasoltak a magas fehérje és alacsony szénhidrát tartalmú étrendek sem, mert az anya anyagcseréjét megváltoztatják, és a keletkező anyagok bejuthatnak a tejbe is.
 
A szoptató anyák többsége akkor is fogy néhány kilót, ha az átlagos étrendet követi, mivel a tejtermeléshez többletenergia szükséges. Elősegíthetjük a fogyást, ha csökkentjük étrendünkben a zsírban és cukorban gazdag ételek, édességek, rágcsálnivalók, cukros üdítők, gyümölcslevek mennyiségét. Ezzel párhuzamosan a testmozgást is elkezdhetjük, óvatosan fokozva a terhelést. Így körülbelül heti fél kilót lehet leadni, ami nem befolyásolja az anya tejtermelő képességét, és nem árt a babának sem. A diétát folytató szoptató édesanyáknak növelniük kell a kálciumban és D-vitaminban gazdag ételek mennyiségét az étrendjükben.

Testmozgás

A gyermekágyas időszak lejártával, a hatodik hét után, a testmozgást is elkezdhetjük. Elterjedt tévhit, hogy az izomláz hatására „megsavanyodik” a tej, ez azonban nem igaz. Bár edzés után növekszik az anyatej tejsavtartalma, ez rendszerint egyáltalán nem vagy csak kevéssé csökkenti a baba szopási kedvét. Azonban a túlzott megterhelés hatására csökkenhet a tej mennyisége, ezért mindenképpen tartsuk be a fokozatosság elvét – és kerüljük az izomlázat. A legfontosabb, hogy semmi olyasmit ne tegyünk, ami érzéseink szerint rosszat tesz nekünk, kellemetlen, vagy túlságosan megerőltető.

Fokozottan figyeljünk a folyadékpótlásra, torna közben, után igyunk ásványvizet, gyümölcsteát. Viseljünk rugalmas, jó tartást biztosító sportmelltartót, mivel a mellek túlzott rázkódása – amellett, hogy kellemetlen lehet - tejcsatorna elzáródást is okozhat. Válasszunk olyan mozgásformát, amely nem okoz ilyen kellemetlen érzést.

Sok helyen hirdetnek meg baba-mama tornát, baba-mama jógát, ahova kisbabánkat is magunkkal vihetjük. De akár otthon is tornázhatunk dvd-re, a baba alvásidejében vagy vele együtt. A tempós, jó levegőn végzett hosszú séta, a kirándulás, biciklizés is egészséges testmozgás. Nagykerekű, jó rugózó babakocsiban kocogni is magunkkal vihetjük a gyereket. Az úszás is megfelelő lehet, ha nem túlságosan hideg a víz. Egy-két alkalom után el tudjuk dönteni, kellemes érzés-e a vízben lenni, és nem csökkenti-e a tejtermelést. Ha sebes a mellbimbó, semmiképpen se menjünk úszni a fertőzésveszély miatt.

Kikapcsolódás

Igény szerint szoptatott baba esetében is néhány hét után többnyire megjósolható, körülbelül mikor fog legközelebb szopni kérni. Így egy-két órára – például amíg elmegyünk tornázni vagy fodrászhoz - nyugodtan másra bízhatjuk. Ha hosszabb időre kell elmennünk, akkor lefejt tejjel más is megetetheti. Később, ha már nagyobb a baba, esetleg mást is eszik már anyatejen kívül, egyre több időt fog kibírni szopás nélkül, így hosszabb programokat is szervezhetünk nélküle. Fontos, hogy mindig olyanra bízzuk rá a babát, akiben tökéletesen megbízunk, és akit ő is szeret. Így lelkifurdalás nélkül mehetünk el otthonról, az együttlétet pedig pótolhatjuk a hazaérkezés után.

Ha nem akarjuk, vagy nem tudjuk másra bízni a babát, bátran vigyük magunkkal, a legtöbb esetben egy kis találékonysággal megoldható, hogy megszoptassuk. Utazásokra, nyaralásokra is magunkkal vihetjük. Otthon sem a kisbaba a kikapcsolódás legfőbb akadálya, hanem a tornyosuló feladatok, kötelezettségek. A hármasban töltött kirándulások szép, maradandó emlékek maradnak, s megszabadítanak a bezártság érzésétől.

Öltözködés

Szoptatás alatt kerüljük a szoros vagy/és merevítős melltartókat, a mellben szűk ruhaneműket, a hátul záródó ruhaneműket és a műszálas ruhaneműket, alsóneműket a felsőtesten. Dúsabb keblűek hordjanak jó tartást biztosító melltartókat. Kisebb mellű nőknél remekül beválik egy jól tartó pamut-top is.  Biztosítsunk elegendő szellőzést a mellbimbónak, különösen akkor, ha sebes. A nedves, sötét meleg, vagyis a becsomagolás melltartóbetétbe, melltartóba kedvez a kórokozók szaporodásának.
 
Előnyösek az elöl nyíló vagy könnyen felhúzható pólók, blúzok, esetleg a speciálisan szoptató nőknek kialakított ruhadarabok. Olyan alapanyagú ruhát hordjunk, aminek nem árt a gyakori mosás, hiszen bármikor előfordulhat, hogy folyni kezd a tej, vagy a baba lebüfizi a ruhánkat. A világos színű holmikon könnyebben meglátszik a tejfolt, a színes, nagymintás anyagokon kevésbé. Ha "rosszkor" váltódik ki a tejleadó reflex, nyomjuk tenyerünket erősen a mellbimbóra, így általában megállítható a tej spriccelése.

A mellméret várhatóan többször változni fog a szoptatás időszaka alatt, különösen, ha sokáig szoptatunk. A szülés utáni időszakban két mérettel is nagyobb lehet a megszokottnál, később viszont, a baba egyéves kora után, illetve akkor, amikor a szoptatást abbahagyjuk, eredeti méreténél kisebbre alakulhat.  A testsúly is változik, van akinek a szoptatás segíti az eredeti alak visszanyerését, van, aki a korábbinál is soványabb lesz, míg másnál csak a szoptatás abbahagyása után tűnnek el apránként felesleges kilók. Ezeket a változásokat is vegyük figyelembe a ruhák beszerzésekor és kiselejtezésekor.

Szépségápolás

Szoptatás alatt a kozmetikai kezelésnek, szőrtelenítésnek nincs ellenjavallata. Előfordulhat, hogy bőrünk a hormonális változások miatt érzékenyebb bizonyos anyagokra is, amelyekre korábban nem volt. Kérjük meg kozmetikusunkat, hogy fokozottabban figyeljen a lehetséges bőrirritáló anyagokra.

Kellemes kikapcsolódást nyújthat a test-masszázs is. Kerüljük azonban a fogyasztó, méregtelenítő kezeléseket, pl. a nyirokmasszázst, vagy cellulitisz-kezeléseket, mivel a felszabaduló méreganyagok ebben az esetben is bejuthatnak az anyatejbe.

Fodrászhoz is nyugodtan elmehetünk, akár hajat festetni is. Mértékkel a szolárium és a szauna is megengedett, kivéve, ha hajlamosak vagyunk mellgyulladásra – ilyenkor nem tesz jót a fokozott hőhatás. Előfordulhat, hogy a meleg beindítja a tejtermelést, készüljünk fel, hogy csepegés is előfordulhat. Szaunázás után csak langyos vízzel tusoljunk le, ne jéghideggel.

www.babafalva.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja