SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tévhit, ami miatt nem alszik a babád

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-26
Az evés mellett az alvási szokások kialakítása szokott a legnagyobb feladat lenni az újdonsült anyukák számára. Nem könnyíti meg a helyzetüket az a sok tévhit sem, ami a témában kering. Melyek ezek?
5 tévhit, ami miatt nem alszik a babád

Néhányan tudni vélik, hogy pontosan hány órakor kell lefeküdni a babának és mennyit kell aludnia. Arról is meg vannak győződve, hogy ha nem 23 fok van a szobában, akkor nem alszik jól a baba. Milyen egyéb, altatással kapcsolatos tévhitekkel találkozhatsz?
 

1.A baba tanuljon meg minél előbb önmagától elaludni!

Ezt ugye te sem hiszed el. A kisbabád 9 hónapig a pocakodban nevelkedett. Érezte minden rezdülésedet, hallotta a hangodat, biztonságban érezte magát. Komolyan van olyan, aki azt hiszi, hogy miután megszületik az a legfontosabb, hogy az anyukájától elszakítva, idegen hangok és illatok között megtanuljon egyedül elaludni?

A magukra hagyott kisbabák nem tudják, hogy mi történik körülöttük. Nem értik, hogy hova tűnt a megszokott anyaillat, a kellemes melegség és a biztonság. Azért nyugtalanok, mert ennek a hiányát érzik. 

Ugyancsak ide tartozik az is, hogy a felnőttek is akkor alszanak, ha álmosak. Te sem tudsz napközben elaludni akkor, amikor akarsz! A babák esetében is hasonló a helyzet. Nekik is megvannak az ébrenléti és az alvási ciklusaik, így hiába mondják az ismerősök, hogy délelőtt 9-kor aludnia kell egy 1 éves babának, ha a te babád nem álmos, nem fog aludni.

Problémát okozhat az is, ha nem veszed észre a babádon, hogy már fáradt. Ha átesik azon a bizonyos holtponton, akkor már azért nem fog tudni elaludni, mert túl fáradt hozzá. Ingerült lesz, nem tudja kezelni a helyzetet és biztosan nem fog tudni egyedül elaludni. Ne erőltesd, inkább segíts neki ellazulni. Ha sikerül a feszültséget feloldanod, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy-két perc múlva álomba szenderül.

Az ellazulásban a rutin kialakítása sokat segíthet. Kialakíthattok rutinokat a nappali alváshoz és az esti alváshoz is. Nyilván a nappali egy kicsit lehet rövidebb, míg az estit összekötheted a fürdéssel. Fontos, hogy minden nap ugyanúgy csináld. Ne változtass rajta, mert lehet, hogy az elején még nem éred el a célt, de egy idő után megtanulja, hogy alvás következik. Te is hangolódj rá. Ha feszült vagy, sürgeted a dolgot, akkor azt ő is megérzi és biztosan nem fog elaludni.
 

2. Teljesen csendben kell lenned ahhoz, hogy aludni tudjon!

Teljesen felesleges zoknit húzni a székek lábára ahhoz, hogy a babád aludni tudjon (most lehet, hogy meglepődsz, de van ilyen). Nem kell otthon néma csendnek lenni, mert azzal nem, hogy megnyugtatod a babádat, hanem inkább megijeszted. Számára teljesen normális a monoton zaj, hiszen a pocakodban is folyamatosan hallotta őket. Amikor az utcán sétáltál, amikor otthon zenét hallgattál, amikor beszélgettél valakivel, ő akkor is tudott pihenni.

Az, hogy a babád alszik, ne korlátozzon téged abban, hogy otthon egyéb tevékenységeket végezz. Ha szeretnél, akkor nyugodtan mosogass el, vagy ha pihennél, akkor nézz meg egy filmet.
 

3. Három hónapos korára már át kell aludnia az éjszakát, különben valamit nem jól csináltál!

Ahogy a felnőttek, úgy a kisbabák is különbözőek. Nem lehet általánosítani és azt mondani, hogy egy három hónapos babának mindenképpen végig kell aludnia az éjszakát. Ettől függetlenül ne ijedj meg, ha a tiéd végigalussza. Inkább örülj neki és te is aludj vele együtt.

Ha azt veszed észre, hogy a babád nyugtalanul alszik, akkor sokat segíthet, ha kialakítatok egy napirendet, egy rutint, amit az alváshoz kötsz majd. Arra is figyelj, hogy ne kapd fel minden neszre. A kisbabák sokszor felületesen alszanak. Ez azt jelenti, hogy nyögdécselhetnek, nyöszöröghetnek, sőt még néha fel is sírhatnak alvás közben. Keresik a helyüket, próbálnak elhelyezkedni. Nem kell azonnal felvenned, hanem próbáld megnyugtatni. Simogasd meg a hátát, ha cumizik, akkor add oda neki a cumiját és várj egy kicsit. Ha megtanítod neki, hogyan tud megnyugodni, akkor később már képes lesz önmagát is megnyugtatni és vissza tud aludni.  
 

4. Ha nem alszik rendesen éjszaka, akkor fektesd le minél később!

Ez sajnos nem így működik. A babák a kevés alvástól inkább túl fáradtak lesznek. Ennek az eredménye azonban nem az lesz, hogy egész éjjel mélyen alszanak, hanem az, hogy túlpörögnek, ingerültek, nyűgösek lesznek, és még rosszabbul alszanak. Tehát, ha sokat vársz az esti elalvással, akkor késői ébredés helyett sokkal inkább korai kelésre számíthatsz.
 

5. Adj neki több vacsorát és akkor biztosan jól alszik!

Az anyatejes babáknak 6 hónapos kor előtt teljesen felesleges plusz ételt adni. Nem fog jobban aludni tőle. Az anyatej mennyisége és sűrűsége a baba igényeihez igazodik. Emiatt reggel még hígabb lehet, de estére bár kevesebbnek tűnik, sokkal gazdagabb tápanyagokban. Nem érdemes tehát tejpépet, tápszert vagy bármi mást a babára erőltetni este azért, hogy jobban aludjon. Ha a baba szépen gyarapodik, akkor biztos lehetsz benne, hogy elegendő számára a tej. Teljesen felesleges plusz kalóriákkal terhelni a szervezetét.

Előfordulhat, hogy egy-egy időszakban többször ébred a baba éjjel. Ezek jelezhetnek fejlődési ugrásokat is, amikor több tápanyagra van szüksége. Ilyenkor ne teát adj neki éjjel, hanem nyugodtan szoptasd meg, ha igényli. Így tud majd alkalmazkodni a te szervezeted is a megnövekedett igényekhez.

Kép forrása: Dominika Roseclay fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja