SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 gyakori hiba, amivel évekre elronthatod a gyerek alvását

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-11-25
Bár nem mindig egyszerű, érdemes már csecsemőkorban elkezdeni a jó alvási szokások kialakítását, hogy hosszú évek küzdelmeinek vegyük elejét. Az alább felsorolt altatási hibák közül valamelyikbe szinte mindenki beleesik: vegyük észre, és változtassunk időben!
9 gyakori hiba, amivel évekre elronthatod a gyerek alvását


1.    Esti rutin elhanyagolása

A kiegyensúlyozott fektetés titka az esti rutin, ami mindig nagyjából ugyanabban az időpontban, ugyanolyan sorrendben ismétlődő történéseket jelent. A vacsora-fürdés-esti mese-lámpaoltás sorrendje kamaszkorig fontos lesz.
A rutin ne legyen kapkodós, szánjunk rá minimum egy órát, de ha több gyerek van, még többet. A kulcsszó a nyugalom.
 

2.    A fektetési idő váltakozása

A fektetési időt vegyük komolyan! Semmi baj nem történik, ha nagy ritkán, mondjuk karácsonykor később kerül a baba vagy a kisgyerek ágyba, rendszert azonban semmiképp ne csináljunk a késői fektetésből.
Törekedjünk minél korábbi lámpaoltásra. Nem véletlenül mondták anyáink, hogy a gyereknek este 8-kor ágyban a helye: a korai fektetés jobb alvást biztosít a babának, és egy kis magánélethez juttatja a szülőket is.
 

3.    A rácsos ágy korai elhagyása

Sok gyerek kerül át másfél éves kora környékén ifjúsági ágyba, és ez az esetek jelentős részében tönkreteszi az eddig jól működő altatási rendszert. A kicsi nem igazán érti, mi a feladat a nagyágyban, elszaladgál, alig lehet benne tartani. Éjjel a leesésgátló ellenére is legurulhat, vagy vándorolni kezdhet.
Nyugodtan használhatjuk a rácsos ágyat akár 3 éves korig is, ha a gyereknek nincs kifejezett kifogása ellene. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ha felmerül a gyanú, hogy ki tud mászni belőle, cseréljük le az ágyat, mielőtt esetleg fejre esik.


4.    Túl aktív esték

A birkózás, kergetőzés, dögönyözés nagyon fontos a lelki egészséghez és a kiegyensúlyozott szülő-gyerek kapcsolathoz, de lehetőleg napközben kerítsünk sort rá. Az este, pizsamában felpörgetett gyerek nem fog varázsütésre lenyugodni és aludni térni.


5.    Csendhez szoktatás

Sok család vált suttogó üzemmódra onnantól, hogy a kicsi aludni tért. A telefont nem veszik fel, és semmi zajjal járó tevékenységet nem folytatnak, hogy fel ne ébresszék a babát.
Ezzel csak a gyerekkel tolunk ki, ne tegyük! Nyilvánvalóan nem akkor kell betonfalat fúrni, amikor a baba alszik, de a mindennapi élet normális zajaihoz érdemes már kicsi korában hozzászoktatni. Ezzel akár felnőttkori alvási nehézségeket is elkerülhetünk.


6.    Cumisüveggel altatás

A cumisüveggel a szájában elalvó csecsemő felébredve azonnal az üveget foga keresni. Ha az üvegben nem tej, hanem cukros tea vagy gyümölcsé van, még a fogainak is rendkívül rosszat tesz – ezért érdemes napközben is elkerülni azt, hogy a kisgyermek szájából folyamatosan az üveg lógjon ki.


7.    Az álmosság jeleinek figyelmen kívül hagyása

Az álmos baba kókadozni kezd, szemeit dörzsöli, leteszi a fejét a földre. Ha jót akarunk, ezekre a jelekre azonnal reagáljunk, és tegyük le aludni! Ha egy kicsit tovább fent tartjuk, álmossága nyűglődésbe, később hangos sírásba csap át, amiből már sokkal nehezebb lesz megnyugtatni.


8.    Túl kevés vagy túl sok alvás napközben

Onnantól, hogy a gyermek egyszer alszik napközben, ez ebéd után, valamikor 12 és 3 között legyen. Három óránál többet egyben ne aludjon! Hasonlóan kerüljük el azt, hogy a délutáni alvás a kora estébe nyúljon bele, mert akkor garantálható, hogy este nagyon sokáig nem lesz álmos.
A délutáni alvást már nem igénylő gyerek ágyba kényszerítése sokszor forrása az esti fektetési nehézségeknek (sajnos itthon az óvodai rutinnak gyakran még 6-7 évesek esetében is kötelező része a mérlegelés nélküli altatás), de ugyanígy problémát okoz az is, ha a gyereknek nincs lehetősége lefeküdni ebéd után, pedig igényelné. Ilyenkor túlpörög, kezelhetetlenné válik, és gyakran be is alszik az autóban késő délután – szintén megnehezítve az időben történő esti lámpaoltást.


9.    Alkudozások a fektetés során

Itt kanyarodunk vissza az első ponthoz: a megszokott esti rutin arra is jó, hogy minél kevesebb terület legyen alkudozás tárgya. A „még egy mesét had nézzek meg”, „még egy történetet olvass el”, „még egy éneket szeretnék” – típusú kérések nagyon könnyen vezetnek ördögi spirálba. Amennyire lehet, próbáljunk következetesek maradni, és az előzetes megállapodásokhoz tartani magunkat.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Monkey Business Images / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja