SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A köldökcsonk kezelése

Kissné Duró Ágota [cikkei] - 2021-01-24
Elsőgyerekes szülőként ijesztő lehet a köldökcsonk kezelése - főleg, ha minden szakember mást ajánl. Mit tegyünk, hogyan tisztítsuk, hogy ne gyulladjon be, ne gennyesedjen és lehetőleg minél előbb leessen?
A köldökcsonk kezelése

Az a bizonyos spray: nálunk a kórházba azt a bizonyos O betűs, fújós fertőtlenítőszert kellett vinni. Kifejezetten csak a spray-vel ellátott verziót fogadták el, és csak ezt, hiába írta fel a gyermekorvos az alkoholt. Úgyhogy apuka rögtön első nap szaladhatott a gyógyszertárba, hogy újdonsült szeme fényét megfelelően el tudjam látni. Abban már a kórházi protokoll sem egyezett meg, hogy pontosan hova és mennyit kell fújni – volt, aki csak napi egyszer ajánlotta, de rá a köldökcsonkra, volt, aki reggel és este, egyet felülre, egyet alulra (úgy, hogy a csonkra, és alatta a bőrre is ment).

Aztán hazajöttünk, és rögtön, ahogy jött a gyermekorvos látogatni, kaptuk az új tanácsot. Azt a fújóst tegyük el, majd jó lesz, ha elesik a gyermek. Vegyük elő az alkoholt és a hintőport, az az igazi. A doktornő megmutatta, hogy az alkoholos fültisztító pálcikával hogyan lehet körben, szépen kitisztítani az egészet. Fontos, hogy a csonk mellett, végig, körben tisztítsuk ki – ez a babának nem fáj, viszont fontos ahhoz, hogy ne gyulladjon, gennyesedjen be, ne varrosodjon össze ott, ahol nem kéne. Ezután jöhet rá a hintőpor, ami segít szárítani magát a csonkot. Erre tesszük a gézlapot, és jöhet a pelenkázás. Őszintén szólva, ez a verzió már szimpatikusabb volt, hiszen itt biztosan megtisztult az a terület, aminek tisztának kell lennie.

Ettől függetlenül a következő nap érkező védőnő tanácsát is kikértem. Ő egyrészt elmondta, hogy nem tanácsolja, hogy úgy fújjuk a baba bőrére a spray-s fertőtlenítőt, hogy a hasára is menjen, mert nagyon kiszáríthatja a bőrét. Másrészt ajánlott egy harmadik lehetőséget is (amit egyébként korábban egy barátnőm is tanácsolt). Ebben az esetben a fültisztító pálcikát az O betűs fertőtlenítőszerrel itassuk fel, és ezzel töröljük körbe a köldökcsonkot – betörölve a csonk mellé. Ez után jöhet a gézlap és a pelus.

Kicsit értetlenül álltam a dolog előtt, hogy szinte három nap leforgása alatt három különböző verziót hallottam. De végső soron ilyen szülőnek lenni – kapod a tanácsokat jobbról is, balról is, aztán megpróbálod a saját utad járni.

Végül napi kétszer – reggel és este fürdés után – kezeltük a csonkot. Hol a fertőtlenítőszerrel, hol alkohollal. Hintőport mindig használtunk. És így, ha emlékeim nem csalnak, 7 nap után esett le gyulladás, gennyesedés nélkül. Én még utána is törölgettem addig, amíg úgy nem látszott, hogy már nem is tud begyulladni, összenőni, gennyesedni. Mára pedig a gyermek egyedül mossa, tisztogatja.

Fotó: fancycrave-től a pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja