SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért hideg a kisbabád keze?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-22
A kisbabák keze sokszor hideg. Nálatok előfordul? Vajon mit jelent ez?
Miért hideg a kisbabád keze?

A Romper internetes magazinban jelent meg egy interjú, ahol gyermekorvosokat kérdeztek arról, hogy a szülőknek kell-e aggódni amiatt, ha gyakran hideg a kisbabájuk keze.

Dr. Randy Thornton gyermekorvos szerint általában teljesen normális, ha egy kisbaba keze és lába hideg, mint a jég. Ennek oka, hogy az érrendszer még fejlődésben van, és nem működik olyan hatékonyan, mint a felnőtteknél. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyon fontos, hogy a kisbabákon mindig legyen sapka, mert sok hőt veszíthetnek a fejbőrön keresztül. Ha a lakásban hűvösebb van, akkor sem árt, ha egy vékony pamutsapkát adsz rá.

A szakértő elmondta, hogy az emberi szervezet működése rendkívül intelligens. A babák esetében, ugyanúgy, ahogy felnőtteknél is, ha túl alacsony a külső hőmérséklet, akkor a szervezet a belső szervek megfelelő működésére koncentrál és hőt von el például a végtagoktól. Ezért lehet, hogy hideg időben hidegek lesznek a kis kezek.

Ha úgy érzed, hogy babádnak szüksége van rá, akkor nyugodtan húzz a kis kezére kesztyűt, a lábára pedig zoknit. Dr. Thorton szerint azonban nem szabad túlzásba esni, mert azzal, ha a babák kezét állandóan kesztyűben tartjuk, megakadályozzuk őt abban, hogy jelezzen vele. Sok baba ugyanis azzal jelzi, hogy éhes, hogy hangosan cuppogtatja a kis kezeit, illetve az önnyugtatásban is fontos szerepe lehet.
 

Mit tehetsz akkor, ha mindig hideg a kisbabád keze?

Dr. Thorton szerint érdemes a lakás vagy a baba szobájának hőmérsékletét megfelelően tartani. Egy vékony sapkát nyugodtan húzhatsz a kis fejére, de kesztyű ne legyen állandóan a kezén. Az első időszakban egyáltalán nem javasolt a takaró vagy a pléd. Sokkal hasznosabb egy hálózsák, amiben nyugodtan foroghat, mocoroghat, mégsem fog fázni.

A szakértők szerint, ha kint vagytok a szabadban és úgy érzed, hogy nagyon hideg a kisbabád keze, akkor nyugodtan alkalmazhatod azt a módszert, amit önmagadnál is alkalmaznál. Óvatosan dörzsöld meg, vedd a kezeid közé a kis ujjakat és lehelj rá meleg levegőt.

Sajnos sokszor előfordul, hogy az újdonsült anyukák túlöltöztetik a babákat azért, mert féltik őket a megfázástól. Dr. Thorton szerint ez akár veszélyes is lehet a gyermekre nézve. Ha túl sok réteg van rajta, akkor megizzadhat, aminek következtében akár túl is melegedhet, illetve kiszáradhat.

Ne aggódj tehát a hideg kis kezek miatt. A szakértők szerint, ha a baba nem lázas és semmilyen más tünetet nem tapasztalsz rajta, akkor teljesen normálisak a hideg végtagok.
 

Mikor aggódj a hideg kezek miatt?

Dr. Thorton elmondása alapján ugyan teljesen ártalmatlan, ha néha hideg a baba keze, ha mégis azt tapasztalod, hogy hazaérve sem melegszik fel, akkor előfordulhat, hogy valamilyen egyéb problémát jelez. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a hideg kezek keringési problémára utalnak, de ilyenkor egyéb más tünet is társul hozzá. Ha azt veszed észre, hogy a babád fáradtabb a szokásosnál, sápadt, gyenge, esetleg szédül, akkor mindenképpen keresd fel a gyermekorvost és számolj be a tapasztalataidról.

A lényeg, hogy ne ijedj meg azonnal, hanem inkább figyeld meg a kisbabádat. Ne csak egy tünet alapján vonj le következtetéseket, hanem összességében figyeld a viselkedését. Legyen nálatok mindig kesztyű, hogy ha hidegre fordul az idő, akkor rá tudd adni.  Amúgy meg jó kis játék lehet, ha menet közben egy-egy dalt énekelve megdörzsölöd a kicsi kezeit. A babák imádják, te pedig még néhány mosolyt is bezsebelhetsz cserébe.

Kép forrása: Wayne Evans fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja