A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kreatív ötletek a szobatisztaságra szoktatásra: 11 tipp, hogy hamarabb hagyja el a pelenkát

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-11-29
Nagyjából a gyermek kétéves kora táján minden szülő elkezdi a fejét vakarni: vajon itt van az idő a pelenka elhagyására? És ha igen, hogyan? Örök lelki sérülést okozok neki, ha azelőtt elkezdem tanítgatni, hogy megérett volna rá? Egyáltalán: kell ezzel foglalkozni, vagy menni fog magától?
Kreatív ötletek a szobatisztaságra szoktatásra: 11 tipp, hogy hamarabb hagyja el a pelenkát

A kérdésre nem lehet egyetlen szóval válaszolni. Az biztos, hogy előbb-utóbb minden egészséges gyermek elhagyja a pelenkát, ám hogy mikor, az nagyrészt a kultúrától függ, ahol él. A magyar gyerekek általában 2,5-3 éves koruk között szoktak szobatisztává válni, miközben az amerikai hároméveseknek közel fele még pelenkát hord a harmadik születésnapján. Jómagam egy békés közel-keleti országból érkezett gyermekekkel foglalkozom, és a csoportomba járó 3 évesek mindegyike stabilan pelenkás még.

Vannak azonban kultúrák, ahol nem igazán szeretnek ezzel a kérdéssel sokáig várni. Az Elefántcsontparton élők szokása, hogy az újszülöttnek már néhány hetes korától naponta kétszer beöntést adnak, így kerülendő el, hogy a pici a köztes időben székletet ürítsen. Mivel a vidéki területeken nem elérhető az eldobható pelenka, azt pedig senki nem szeretné, hogy az egész nap hordozott gyermeke a hátára végezze a dolgát, ezzel a módszerrel rendkívül hamar „szobatisztává” válik a baba (még ha nem is a mi fogalmaink szerinti szobatisztaságról van szó).

Ennél kevésbé riasztó a Kína vidéki részein ma is élő gyakorlat, amely szerint a kisgyerekek a nemi szervüknél és a feneküknél nyitott nadrágot viselnek, és ha rájuk jön a szükség, csak leguggolnak és segítenek magukon. A módszer segítségével körülbelül 2 éves korra már ők is teljesen szabályozni tudják a folyamatot.

Ha tőled a fenti módszerek némileg távol is állnak, az alábbi ötletek közül talán lesz olyan, amely segítségedre lehet gyermeked bilire szoktatásában.

Szobatisztaságra tanító módszerek
 

Megszokott módszerek
 

1. Bízd rá!

Az ezt az utat követő szülők nem kerítenek nagy feneket a témának. Jól látható helyen tartják a bilit, néha megemlítik a gyermeknek, hogy akár használhatná is, ha sikerrel jár, megdicsérik, de semmiféle nyomást nem gyakorolnak. A módszer előnye, hogy mivel a gyerek irányítja, ha egyszer elhatározza magát, valószínűleg minimális baleset mellett lesz szobatiszta. Hátránya, hogy ebből a csoportból szoktak kikerülni a harmadik születésnapjukon még pelenkát hordó gyerekek.
 

2. Tervezz!

A főleg a tengerentúlon divatos módszer szerint a család rászán egy-két napot, esetleg egy hetet az ügyre. Nem mennek el otthonról, és rendszeres időközönként bilire ültetik a gyereket. A kicsi így elvileg nagyon hamar megtanulja, mi a feladat. A módszer fő hátránya, hogy csak együttműködő gyerekekkel lehet végigvinni, hisztizésre, frusztrációra hajlamosaknál nem ilyen egyszerű.
 

3. Leszoktató pelenkák

Akár az itthon is jól ismert, bugyira hasonlító kialakítású pelenkát választjuk, akár azt, amely bepisiléskor nedves érzetet kelt, a cél ugyanaz: átmenetet találni a babás pelenka és a nagy gyerekeknek szánt alsónemű között. Ezeket a pelusokat a gyerek önmaga is tudja kezelni, fel-lehúzni ha szükséges, de hátrányuk, hogy ettől még nem mindenkit ösztönöznek a wc használatára.


4. Jutalmazz!

Sokaknál beválik, hogy minden sikeres művelet után valami apró jutalmat – például matricát – adnak a gyereknek. Ez valóban hatékony motiváció a kicsik többségénél, de érdemes idejében felismerni, mikor van itt az ideje véget vetni a folyamatos ajándékozásnak.


5. Egyszerűen adj rá bugyit

Nyári melegben sokak által használt módszer. Egyszerűen leveszik a pelenkát a gyerekről, bugyit vagy alsót adnak rá, és közlik, hogy innentől a vécébe kell járni a dolgukat végezni. Noha az első egy-két napban elkerülhetetlen néhány baleset, ez talán a leghatékonyabb módszer, ha a gyerek már elég érett a feladatra. Ha azonban túl korán látunk neki, ne várjunk nagy eredményt.
 

Kreatív módszerek


6. Kuponok

Gyárts kuponokat, amelyeken jegyzed a sikeres próbálkozásokat. Minden 5. vagy 10. pecsét után járhat valami meglepetés.


7. Jutalompácikák

Vegyél egy csomag jégkrémes pálcikát, és mindegyikre írd rá a gyerek egy-egy kedvenc elfoglaltságát. Minden alkalommal, amikor sikeresen használta a bilit, választhat egyet a pálcikák közül.


8. Rendezz bulit

Ha nem idegenkedsz nagyon a gondolattól, rendezhetsz egy kisebb összejövetelt, ahol minden a wc-használat körül forog (lehetőleg a jó ízlés határain belül maradva). A programok között szerepelhet akár a pelenka-elhajítás vagy a bilidíszítés is.


9. Golyógyűjtés

Azoknak a szülőknek, akik szerint a gyermeknek a hibáival is el kell számolnia. Vegyél egy nagy zacskó műanyag golyót és egy befőttes üveget. Minden sikeres wc-használat után a gyerek egy golyót helyezhet az üvegbe, ha azonban baleset történik, egyet kiveszünk onnan. Megfelelő számú golyó összegyűjtése esetén jutalom várható.


10. Titkos ajándék

Készíts adventi naptárhoz hasonló ajándékos dobozt színes papírba csomagolt vécépapír-gurigákból, amelyek mindegyike kis meglepetést rejt. A gyerek ezek közül választhat minden sikeres kísérlet után.


11. Lövöldözésre fel!

Fiús anyukák próbálkozhatnak meg azzal a módszerrel, hogy papírból kivágnak néhány kicsi állatfigurát (pl. békát), amiket elhelyeznek a wc-ben. A feladat természetesen a békák eltalálása pisilés közben - a játékkal és kihívással sok kisfiú számára lehet vonzóbbá tenni a wc-használat gondolatát.


+ 1: Nyugalom!

Ha ezek egyike sem válik be, igyekezz nem idegesíteni magadat. Mint a bevezetőben már volt szó róla: előbb-utóbb minden gyerek elhagyja a pelenkát, és legkésőbb 4 éves koruk után már soha, sehol nem lesz téma, hogy mióta használják megbízhatóan a wc-t.

Fotó: David D / flickr

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja