SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babaszéklet: Mi számít normálisnak és mi nem?

Családinet [cikkei] - 2014-11-12
A szülőkben sok kérdés merülhet fel a babájuk székletével kapcsolatban, a következőkben az "Ez most normális?" kérdésére próbálunk választ adni. Bemutatjuk, mi az, ami teljesen természetes, és azt is, hogy mikor lehet probléma.
Babaszéklet: Mi számít normálisnak és mi nem?

Mielőtt azonban bármit is mondanánk, fontos leszögezni, hogy az újszülött székletének minősége nagyban függ a következő három tényezőtől:

  • milyen idős a csecsemő
  • anyatejet kap-e vagy tápszert
  • mikor kezd el szilárd ételeket is enni.

Az újszülött széklete az első napokban

Az világrajövetel utáni első néhány napban a baba leginkább magzatszurkot (mekónium) ürít. Ez a fekete vagy feketés-zöldes ragacsos anyag még azokból a tápanyagokból eredeztethető, amit a csecsemő az édesanyja hasában fogyasztott el.

A mekónium ürítése azt is jelzi, hogy a baba emésztése, bélrendszere megfelelően működik.

Az anyatejjel táplált baba széklete

A mekónium távozása után (kb. 3 nap) a baba ürüléke megváltozik. Az anyatejjel való táplálás hatására a széklet színe világossárgára vagy mustársárgára vált. Szaga inkább édeskés, mint kellemetlen. Az állaga is megváltozik, kenőcsös jellegű, egyúttal sokszor szemcsékkel tarkított.

Az első hetekben nagy valószínűséggel minden etetés után üríteni fog a baba. Ez átlagosan 4 kakit jelent egy nap. Ám, ahogy a csecsemő belei kezdik egyre jobban feldolgozni a kapott táplálékot, kialakul a napi rutin is. Ezért lehetséges, hogy pár hét után minden nap egyazon időben találhatunk székletet a baba pelusában.                                                                  
Az anyatejes csecsemők az első néhány hét után általában naponta egyszer, de az is lehet, hogy csak hetente (!) egyszer kakilnak. Utóbbi addig nem problémás, amíg a széklet állaga lágy és a babáknak nem okoz nehézséget az ürítés.

Tápszeres csecsemő széklete

Ha az anyuka valamiért nem tudja tejjel táplálni gyermekét, akkor tápszerre van szükség. Ám ilyenkor a csecsemő széklete is megváltozik, sűrűbb, testesebb állag (a fogkréméhez hasonló) jellemzi. Ez azért van, mert a baba nem tudja még megfelelően megemészteni a tápszert. A kaki színe jellemzően halványsárga, sárgásbarna. A szaga is más, mint az anyatejes babáknál. Kellemetlen, bűzös illatok lengik ugyanis körül a pelenkát.

Problémás lehet a tápszeres etetésnél a székrekedés kérdése. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyerek erőlködik, nehézséget okoz neki az ürítés, akkor érdemes több folyadékot adni neki, vagy kikérni a védőnő/orvos tanácsát.

Áttérés az anyatejről a tápszerre

Ha valamiért abbahagyjuk a babánk tejjel való etetését és helyette tápszert kezdünk el használni, akkor is megváltozik a csecsemő széklete. Sötétebb sárga lesz, és az állaga is sűrűbbé, pasztaszerűvé válik, arról nem is beszélve, hogy jelentősen „szagosabb”, mint amikor csak tejet kapott az újszülött.

Ha van rá lehetőségünk, akkor fokozatosan, néhány hét alatt térjünk csak át az anyatejről a tápszerre. Ez abban segít, hogy hozzászoktassa a gyermek emésztőrendszerét a változásokhoz, így csökkenthető a tápszer miatti székrekedés veszélye is.

Azzal is számolnunk kell, hogyha áttérünk a tápszerre, akkor másfajta székelési rend fog kialakulni a babánknál. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki a védőnő, vagy az orvos tanácsát!

A baba széklete a hozzátáplálás során

A szilárd ételek bevezetése drámaian meg fogja változtatni a csecsemő székletét. Ilyenkor még nem áll egészen készen a baba emésztőrendszere, hogy feldolgozza ezeket a szilárd táplálékokat is, ennek köszönhetően a gyermek ürülékében gyakran visszaköszönnek az elfogyasztott ételek.

Ezért lehet az, hogy répa vagy sütőtök fogyasztása után narancssárga, míg zöldborsó evése után zöld színű lehet a baba végterméke.

Ahogy egyre több szilárd ételt eszik a kicsi, úgy lesz a széklete is egyre hasonlóbb a felnőttekéhez. Vastagabbá, sötétebbé és szagosabbá válik ugyanis.

Székelési rendellenességek

1. Hasmenés

A babának valószínűleg hasmenése van, ha a következők tapasztalhatóak nála:

  • túlságosan folyós a széklet
  • a gyerek többször vagy többet ürít, mint szokott
  • robbanásszerű székelés.

Ha anyatejjel tápláljuk a gyermeket, akkor kevésbé fordul elő hasmenés, mert a tejben olyan összetevők vannak, amelyek védenek a fertőzést okozó baktériumoktól.

A tápszeres babák viszont különösen nagy figyelmet igényelnek, mert náluk ez a védelem sokkal alacsonyabb. Szükséges ezért mindig jól lefertőtleníteni a cumisüveget és etetés előtt alaposan kezet mosni.

Ha a mégis kialakul a hasmenés, akkor ez a fertőzéseken kívül néhány más dologtól is lehet:

  • túl sok gyümölcs/gyümölcslé
  • reakció valamilyen gyógyszerre
  • ételallergia
  • érzékenység egyes tápszerek összetevőire.

Hasmenés esetén az első 24 óra a döntő. Ha ez idő alatt elmúlik a probléma, akkor nem szükséges orvoshoz fordulnunk. Ha utána is fennáll, akkor mielőbb keressük fel a doktorunkat, nehogy kiszáradjon a gyerek.

2. Székrekedés

Sok baba arca pirossá válik az erőlködésről, amikor székel, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy székrekedése van. Ha viszont már ezek közül is fennáll néhány, akkor jogosan gyanakodhatunk:

  • a baba ürüléke száraz, kemény, olyasmi jellegű, mint a nyúlé
  • a gyerek sír és erőlködik, miközben kakil
  • a hasa kemény, ha megérintjük
  • az ürüléke véres, ami amiatt van, mert megsérül a nyálkahártyája az erőlködés és a kemény széklet miatt.

Ahogy már említettük, az anyatejes babák nem nagyon szenvednek szorulásban, csak a tápszeresek. Ennek oka az is lehet, hogy nem megfelelő arányban tartalmaz vizet a tápszer, ergo túl sok por van benne. Egyéb okok lehetnek még:

  • láz
  • dehidratáció
  • túl kevés folyadék bevitele
  • változás az étrendben
  • egyes gyógyszerek mellékhatása

A nagyobb csecsemők néha direkt tartják vissza a kakit, mikor székrekedésük van, mert félnek a fájdalomtól. Így azonban egyre rosszabb lesz a helyzet, hiszen még jobban fog fájni a székelés a végén.

Székrekedés esetén úgy tudunk segíteni a gyermekünknek, ha több folyadékot, valamint magas rosttartalmú gyümölcsöket (sárgabarackot, szilvát a 8. hónaptól) adunk nekik. Ha ezek nem válnak be, akkor forduljunk a gyerekorvoshoz!

3. Zöld színű széklet

Az anyatejes babáknál néha zöld színű széklet jelenik meg, amely alkalmanként még habos állagú is. Ez első ránézésre rendkívül ijesztő lehet, a valóságban viszont csak az húzódik a dolog hátterében, hogy a baba szervezetébe túl sok tejcukor (laktóz) került. Ez akkor fordul elő leggyakrabban, amikor a csecsemő nem marad kellő ideig az anya mellén, és ezért nem jut hozzá a zsírosabb, hátsó tejhez. A túl sok laktóz puffadást, hasfájást is okozhat. Mindig bizonyosodjuk meg róla, hogy az újszülött végzett-e az adott mellel, mielőtt a másikat is odanyújtanánk neki!

A tápszeres csecsemőknek is lehet zöld a széklete, ha nem megfelelő az adott termék a számukra. Ilyenkor próbáljunk meg másikat választani, és akkor látni fogjuk, hogy továbbra is fennáll-e ez a probléma.

Itt is 24 óra leforgása a döntő. Ha azon túl is észleljük a zöld széklet jelenségét, akkor forduljunk orvoshoz!

4. Nagyon világos széklet

Lehet a sárgaság jele is, amely nem olyan ritka az újszülöttek körében. Ilyenkor a baba bőre és a szeme fehérje is sárga színűvé válik. Ez a jelenség rendszerint az első néhány hét alatt magától elmúlik.

Ha azonban ezek után is fennáll a probléma, és a csecsemő széklete továbbra is világos, sőt fehéres árnyalatú, akkor forduljunk orvoshoz, mert ez a máj problémáját is jelezheti.

 

Forrás: babycentre.co.uk
Kép: flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja