SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Népi bölcsesség vagy tudomány?

Családinet [cikkei] - 2014-09-12
Ősz közeledtével nap, mint nap egyre gyakrabban hangzik el olyan "bölcsesség", ami a betegségek elkerülésére, a táplálkozás fontosságára mutat rá. Kisgyermekes családokban ez még gyakrabban ismétlődik, hiszen az ősz a picik, nagyok számára a közösségbe kerülés időszaka is. Ilyenkor minden szülő igyekszik előhúzni olyan praktikákat a fiókból, ami segíti gyermeke immunrendszerének erősítését, a betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozását. Előkerülnek ilyenkor a C-vitaminos csodák, a házi tuti tippek, amik persze sok igazságot rejtenek magukban, de érdemes a tudomány eredményeit is figyelembe venni.

A közösségbe kerülés, vagyis a bölcsi, ovi kihívásai sok kutatót késztettek arra, hogy felmérjék a gyermekek szervezetére gyakorolt környezeti hatásokat és a kivédésükhöz szükséges tényezőket számba vegyék.

Ilyen kutatást végzett a közelmúltban egy európai kutatócsoport – 14 izraeli bölcsödében 201 gyerek bevonásával –, akik arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen kulcsfontosságú szerepe van a probiotikumoknak az immunvédelemben. A vizsgálat során a bölcsiseknek 4 héten keresztül adtak egy anyatejben is előforduló probiotikumot, Lactobacillus Reuteri-t és azt figyelték meg, hogy a közösségben gyakori fertőzéses betegségek előfordulása hogyan alakul. Eredményeik során arról számoltak be, hogy a Lactobacillus Reuterit fogyasztó gyermekek csoportjában harmad annyian kaptak el betegségeket, mint akik nem kaptak ilyen probiotikumot.

Mik is a probiotikumok?

A probiotikumok olyan, a szervezetünkben élő jótékony mikroorganizmusok, melyek részt vesznek élettani folyamatainkban, segítik emésztésünket, vitaminokat termelnek, sőt, néhányukat közülük nevezhetjük immunrendszerünk „tanítómestereinek” is, hiszen saját immunsejtjeinkkel folyamatos interakcióban, együttműködésben vannak, s felkészítik immunrendszerünket a más baktériumokkal és vírusokkal való találkozásra.

Fontos tudni, hogy nem minden probiotikum egyforma, szervezetünkre gyakorolt hatásuk más és más. Egy egészséges csecsemő bélflórája, vagyis a benne élő probiotikumok összessége, jelentősen eltér az egészséges felnőttek bélflórájától, mivel a kezdeti időszakban a Bifiduszok vannak többségben, majd később a bélflóra Lactobacillus dominánssá válik. Egészségünk fenntartása, helyreállítása szempontjából fontos tehát a megfelelő probiotikum törzs jelenléte szervezetünkben.

Tehát nem mindegy, hogy mikor milyen probiotikumot adunk a gyerekeknek. Ajánlott odafigyelni, hogy mindig az életkornak megfelelő, kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett probiotikumot jutassunk a szervezetbe.

Mikor mit adjunk?

A szoptatás abbahagyása után, az anyatejes immunvédelmi hatás elérése érdekében, célszerű olyan kifejezetten gyermekek számára készített élelmiszereket, tápszereket, tejitalokat adni, amik ezeket a jótékony baktériumokat tartalmazzák, és rendszeres fogyasztásukkal biztosítható a baba szervezetének további védelme.

Egy éves korig, ahogyan számos vizsgálat eredményei ezt igazolják, a bifiduszok jelentik a leghatékonyabb immunvédelmet.

Egy éves kor után az alakuló, formálódó bélflórát a Lactobacillus Reuteri fogyasztásával segíthetjük, ami az egyre jobban táguló környezet kihívásaival szembeni védőrendszer fejlődését a leginkább támogatja.

Megelőzésre! Ősszel, bölcsibe, oviba indulás előtt, illetve beszoktatási időszakban érdemes Lactobacillus Reuteri adásával felkészíteni a gyermek immunrendszerét az őt érő kihívásokra.

Megbetegedés esetén! Amikor egy betegség már komolyabb beavatkozást igényel, a kicsi antibiotikus kezelésben is részesül, feltétlenül adjunk probiotikumot is, a bélflóra helyreállítására.

Dr. Kiss Zsuzsanna, gyermekorvos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Tragédia az uszodában: egy 10 éves fiú 5 méterről ugrott a vízbe, rázuhant egy 67 éves férfira, aki a helyszínen elhunyt

Egy szomorú baleset rázta meg azt az uszodát, ahol egy 10 éves fiú az 5 méteres ugrótoronyról ugrott a medencébe, és egy 67 éves férfire zuhant. A férfi a helyszínen életét vesztette, miközben a gyermek is eltűnt a rendőrség elől. Az eset rávilágít a medencehasználat biztonsági szabályainak fontosságára.

Ne féljünk a természetes édességektől, együnk gyümölcsöt!

Gyakori táplálkozási tévhit, hogy a gyümölcsökben található természetes cukrok (azok közül is a fruktóz) hizlalnak, megemelik a vércukor- és inzulinszintet, ezért egészségtelenek. Az igazság ezzel szemben az, hogy a gyümölcsökben található rostok, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok kulcsszerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, az immunrendszer erősítésében és az anyagcsere szabályozásában - mondja Szabó Adrienn dietetikus, a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetének munkatársa.

Kétéves fiú halt meg, miután az orvosok sűrített levegővel próbálták eltávolítani az orrába szorult pattogatott kukoricát

Egy rendkívül felkavaró eset rázta meg Brazíliát, amikor egy két éves kisfiú vesztette életét azután, hogy az orvosok súlyos hibát követtek el egy egyszerű orrdugulás kezelése során. A fiú orrába szorult pattogatott kukoricaszem eltávolítása közben alkalmazott sűrített levegős eljárás következtében a gyermek tüdeje és gyomra is megrepedt, ami végzetesnek bizonyult.

Szívszorító tragédia: Egy anyuka lelőtte halálos beteg férjét és két gyermeküket - a legkisebb gyermekük árván maradt

Egy szívszorító tragédia történt New Hampshire-ben, ahol Emily Long, 34 éves anyuka lelőtte a halálos agydaganatban szenvedő férjét, két gyermeküket, majd végül önmagával is végzett. A tragédia után a legkisebb gyermekük, egy hároméves kisfiú árván maradt - ő sértetlenül került egy család gondozásába.

Rohamosan terjed a Vibrio vulnificus: Már nyolc ember halt meg ettől a húsevő baktériumtól

Eddig nyolc ember halálát okozta a romahosan terjedő Vibrio vulnificus nevű nevű húsevő baktérium Floridában. Az egészségügyi hatóságok határozott figyelmeztetést adtak ki. A meleg, sós-torkolatvíz kedvez a baktériumnak, amely nyílt sebeken keresztül vagy nyers tenger gyümölcsei fogyasztásával jut be a szervezetbe. A WHO és más egészségügyi szervezetek által kiadott figyelmeztetések arra figyelmeztetnek: különösen a krónikus betegséggel élőknek kell fokozottan óvatosnak lenniük. - olvasható a unilad oldalán.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja