SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

Családinet [cikkei] - 2012-03-19
 [X]

Egyes környezeti tényezők egyre több kisgyermekes családban okoznak gondot. A fűtési szezonban ráadásul a bőr könnyen kiszárad, táptalajt biztosítva ezzel a kórokozóknak.
A kisgyermekek bőre vékonyabb, érzékenyebb, védtelenebb, mint a felnőtteké. Így aztán gyakori, hogy a gyermek bőre kiszárad, durva tapintásúvá válik, esetleg be is repedezik vagy hámlani kezd.
Hogyan óvhatjuk meg a kicsik bőrét?

emo_packs

A száraz bőr hajlamos a gyulladásra, az allergiás megbetegedésekre, például az ekcémára. Ezért nagyon fontos a gyermek bőrének ápolása. Megelőzésként egészséges gyermekeknél is alkalmazni kell valamilyen készítményt, amely pótolja a bőr zsírtartalmát, és megköti a vizet.

Mit kell tudni az ekcémáról?


emobaby4A bőrszárazságot és a kísérő tüneteket leggyakrabban az ekcéma (atópiás dermatitis) okozza. Becslések szerint a gyermekek 22%-a küzd ezzel a megbetegedéssel. Ha a családban előfordul allergia, akkor a betegség kialakulásának valószínűsége nő az utódokban. Az atópiás betegek felénél már egyéves kor előtt jelentkeznek a tünetek. Szerencsére az atópiás dermatitist a kis betegek fele „kinövi” felnőtt korára, ám ők a későbbiekben is érzékenyen reagálnak az irritáló anyagokra, hajlamosak lesznek például a kéz ekcémájára. Esetükben nagyobb a kockázata (többek között) az allergiás kötőhártya gyulladásnak, a szénanáthának, illetve a tüdőasztmának is.

Mi okozhatja, mit tehetünk ellene?

A betegség allergiás eredetű, de hátterében genetikai okok, pszichés, és egyéb,emobaby bőrszárazságot okozó, életmóddal összefüggő tényezők is szerepet játszhatnak. Vannak tünetmentes időszakok, de az atópiás dermatitis nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet és kell is enyhíteni. Mindenekelőtt a bőr kiszáradását kell megakadályozni, a gyulladást, és viszketést pedig csillapítani.

Fontos, hogy a tüneteket kiváltó allergéneket távolítsuk el a kicsik környezetéből. A házi poratka gyakran súlyosbítja a betegséget, ezért fontos a rendszeres portörlés, ágyneműmosás és szellőztetés, és természetesen a dohányfüstmentes környezet! A verejtékezés kedvez az ekcéma kialakulásának, úgyhogy kerüljük a kimelegedést okozó helyzeteket, pl a túlöltöztetést.

Fontos a mindennapi bőrápolás!
emobaby_

Főleg a téli időszakban a nagy hőingadozás, a hideg okozta rosszabb keringés és a fűtött helyiségek alacsony páratartalma miatt szárazabb a bőr. A megfelelő bőrápoló készítmények alkalmazása ekcémás és nem ekcémás gyermekek esetében egyaránt fontos. Olyan összetételű anyagokra van szükség, amelyek képesek bejutni a bőr mélyebb rétegeibe.

Szerencsére már kaphatók olyan modern, bőrgyógyászok által tesztelt készítmények, amelyekben megbízhatunk. Az Emolium termékcsalád tagjai: a krémek, a testápolók, a fürdető emulzió egymás hatását kiegészítve enyhítik a gyulladást, csillapítják a viszketést, pótolják a hiányzó nedvességet. A készítmények hipoallergének, illat- és színezőanyagot nem tartalmaznak, így csecsemők és érzékeny bőrű gyermekek esetén is alkalmazhatók. Ne feledjük, az atópiás bőr ápolására a tünetmentes időszakokban is szükség van!

További információ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja