SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a csecsemő- és gyermekbútorokról

Családinet [cikkei] - 2009-03-12
Mindannyian igyekszünk kellemes és szépen berendezett otthont teremteni a gyermekeink számára. A baba-, később a gyermekszoba elmaradhatatlan darabja a kiságy, a pelenkázó asztal vagy berendezés és a ruhásszekrény. A bútor legyen szép, de alapvetően a baba kényelmét szolgálja. Ragaszkodjunk a jó minőségű portékához.
Fontos tudnivalók a csecsemő- és gyermekbútorokról

Mindannyian igyekszünk kellemes és szépen berendezett otthont teremteni a gyermekeink számára. A baba-, később a gyermekszoba elmaradhatatlan darabja a kiságy, a pelenkázó asztal vagy berendezés és a ruhásszekrény. A bútor legyen szép, de alapvetően a baba kényelmét szolgálja. Ragaszkodjunk a jó minőségű portékához. A keményfából, vagy a stabil, kopásálló, hibátlanul élfóliázott, laminált bútorlapból készült darabok nem fognak csalódást okozni.

Megkönnyíti a dolgunkat, ha bababoltban vásárolunk, ahol szakszerű tanácsokkal segítenek a döntésünkben, és ahol kellő bőségben, megfelelő választékban és minőségben állnak rendelkezésünkre a kisgyermek gondozásához szükséges termékek, amelyektől joggal várjuk el, hogy azok megbízhatóak, tartósak, biztonságosak, káros mellékhatástól mentesek, tetszetős kivitelűek legyenek.

Jó, ha tudjuk...

hogy a 10 ezer forintnál drágább csecsemő és kisgyermekbútorokra kötelező jótállás vonatkozik. E termékeknek az uniós normáknak megfelelően biztonságosnak kell lenniük.

Jó, ha tudjuk...

A kiságy fekvőfelülete magasságának állítása, illetve az oldalrács leereszthetősége a kismamát kíméli, a megfelelő matrac kiválasztása a baba érdeke. Ajánlott a rácsos fekvőfelületű kiságy, mert ebben a matrac - akár szivacsból, akár kókuszból készült - át tud szellőzni. A baba nyugodtan pihen, ha nem izzad a fekhelyén.

A fiókos, polcos pelenkázó berendezésben elegendő hely legyen a pelenkának, kisruhának, ápoló szereknek stb.

Mire figyeljünk a kiságy vásárlásakor:

  • Méret: fekvőfelület szempontjából kétféle méret közül választhatunk az üzletekben. A 60X120 cm fekvőfelületű babaágy a gyermek körülbelül két és féléves koráig alkalmas fekvőhelyül. Nem alakítható át heverővé, és ha a kicsi túl sokat mozog, lehet, hogy hamarabb szükség lesz egy nagyobbra. A 70X140 cm méretű kiságyat a gyermek hat-hét éves koráig tudja használni. A két ágyvég és a rácsozat levételével már heverővé is alakítható. A kiságy oldalrácsa rúdjai közötti távolság (terheletlen állapotban) kevesebb legyen 45 mm-nél.
  • Oldalrács leengedő szerkezet: kezelése könnyű legyen. Előnye: a nagyon fiatal csecsemő ágyát úgy lehet a mama ágya mellé tenni, hogy nincs közöttük az elválasztó rács. A már nagyobb gyermek szülői segítség nélkül önállóan tudja használni a kiságyat. Néhány típusnál az oldalrácsnak több kivehető rúdja van, mely lehetővé teszi, hogy a már járni tudó gyermek szabadon közlekedhessen, ugyanakkor megmarad az oldalrács leesés gátló funkciója.
  • Fekvőfelület magasságának állíthatósága: általában két, de három magassági pozícióba is állítható kiságy kapható. Kezdetben a mama kényelme nagyon fontos, ezért a magas állás a megfelelő, mert a babát könnyebb ki és betenni az ágyba. Amikor viszont a kisbaba már meg tud fordulni, akkor az ágy alját lejjebb kell tenni, nehogy a baba kiessen a kiságyból.
  • Matrac: pontosan illeszkedjék a fekvőfelületre, a matrac és a kiságy végei, oldala között ne legyen rés. A szivacsból készült matrac olcsó és könnyű, vastagsága kb. 8-10 cm. A gyógyászati szivacsmatracot speciális anyaggal kezelték, és ez segít távol tartani az élősködőket. A biokókusz ágybetétek természetes alapanyagúak, tartósak, antiallergén tulajdonságúak és kellő alátámasztást biztosítanak a gerincnek. Hátránya, hogy viszonylag drágák.
  • Védőborítás: a kiságy oldalain lévő műanyag vagy gumiborítás nagyon hasznos, mert védi a bútort a károsodástól, amikor a gyermek már nagyobb és tud rágni.

Mire figyeljünk a pelenkázó asztal vásárlásakor:

  • Méret: pelenkázó felület szempontjából kétféle méret kapható. A 38x65 cm méretű a gyermek 12 hónapos koráig, míg az 55x75 cm méretűt 36 hónapos korig használható biztonságosan.
  • Védőkorláttal legyen ellátva. (Az a pelenkázó asztal a legbiztonságosabb, amelynek három oldalról 10 cm pereme van.)
  • A fiókok kihúzás-gátlóval legyenek ellátva.
  • A pelenkázó felület jól tisztítható legyen.
  • A később komóddá alakítható pelenkázó asztalok a nagyobb gyermeket is kiszolgálják.

Mire figyeljünk ruhásszekrény vásárlásakor:

  • Amíg pici a gyerek, a kisruhák a polcos szekrényben jobban elrakhatók.
  • Éles sarkai, élei a bútornak ne legyenek.

Mire figyeljünk otthon:

  • Kispárnát ne használjunk a kiságyban! Alvás közben akkor van biztonságban a baba, ha kellően kemény és sima a fekvőfelület.
  • A kiságyat ablak, fűtőtest, lámpa, fali dekoráció (kép, könyvespolc), és olyan bútor közelébe ne állítsuk, amelynek segítségével a gyermek ki tud mászni a kiságyból.
  • Ha a csecsemő már meg tud fordulni, a matracot a legalsó fokozatba állítsuk!
  • Függöny zsinórja, redőny hevedere, a kiságyra kötött játék szalagja fojtási veszélyt jelenthet! Ezektől óvjuk a csecsemőt.
  • A bútorok csavarjai nem lehetnek lazák, mert a gyermek ruházatának zsinórja, vagy a cumitartó pántja beleakadhat, ami fulladásveszélyes.
  • A pelenkázó asztalon soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyereket!

forrás: nfh.hu
Kép: Isa / Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja