SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szívmelengető videó a babák reakciójáról, amikor először kapnak szemüveget - mikor kell szemvizsgálatra vinni a csecsemőt?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-10-23
Negyvenhétmillió ember tekintette meg azt a pár perces videót, amely azokat a varázslatos pillanatokat mutatja be, amikor egy-egy csecsemő először látja meg a gyönyörű világot a neki készített vadonatúj szemüvegen át. A videóban semmi tragikus és váratlan nem történik, nem tartalmaz brutális híreket és megható zenei aláfestés sem járul hozzá, mégis óriási a hatása. Erre a képsorra van szükségünk ma.
Szívmelengető videó a babák reakciójáról, amikor először kapnak szemüveget - mikor kell szemvizsgálatra vinni a csecsemőt?

Szemproblémák babakorban

A babák első pillantása többnyire a mellettük ülő édesanyjukra esik. A babáknak, akik addig csak homályos foltokat láttak a világból, a szemüveg segítségével hirtelen határtalanná válik az örömük, mikor felismerik az anyukájukat, és a színek és formák csodálatos módon egy csapásra értelmet kapnak körülöttük. A boldog meglepettség gyönyörű érzéseket fest az apróságok arcára, és meghatottan leszünk részesei annak az örömnek, amikor egy könnyű és egyszerű tárgy teljesen megváltoztat egy kis életet.

A tudomány, melyet néha istenítünk, néha átkozunk, ebben a videóban kizárólag a vegytiszta örömöt mutatja meg, olyan önfeledett boldogságot, melyre csak a kisbabák képesek.

Amint a fejükre kerül a szemüveg, az értelmezhetetlenül gomolygó világ barátságossá és kiismerhetővé válik körülöttük. A videó annyira pozitív és szeretetteli, hogy érdemes elővenni akkor is, amikor egy mindennapi harcunkat vívjuk és elégedetlenek vagyunk a világ folyásával…

A babák látásának vizsgálata nem egyszerű feladat, újszülöttként ők még csak a kontrasztokat látják, hat hónapos korra alakul ki a látásuk élessége, a színlátás és a mélység – a dimenziók érzékelése. Nem könnyű észrevenni, hogy a baba nem lát jól, és nehéz elképzelni, hogy a beszélni még nem tudó kicsi látását hogyan tudja megvizsgálni a szemorvos. Ám szerencsére megvan erre a megfelelő eszköz.


Mikor vigyük szemvizsgálatra a kisbabát?

Száz egészségesnek gondolt csecsemő közül tizenhat baba szeme eltérést mutat, és ebből három eset rejtett kancsalság. Féléves korban érdemes ezért mindenre kiterjedő szemészeti szűrésre vinni a csecsemőket, főleg ha

  • eltérő nagyságúnak látjuk a szemeit,
  • pirosnak,
  • vagy feltűnően gyakran hunyorog a baba,
  • összehúzza a szemeit,
  • esetleg nem ugyanoda fókuszál a két szemével, 
  • ha a szem fehér területét homályosnak látjuk, vagy szürke foltokat észlelünk rajta,

szintén érdemes szakorvos segítségét kérni.

Ha a baba féléves korára sem ismeri fel az arcokat, vagy nagyon közel viszi a játékokat az arcához, gondoljunk arra, hogy fénytörési hibája lehet. Komoly figyelmeztető jel lehet az is, ha a baba nem hagyja, hogy valamelyik szemét eltakarjuk, ha mellényúl a tárgyaknak, nem jól méri be a távolságukat.

A csecsemők szemvizsgálata sajátos felkészültséget igényel a szemorvostól, ezért ilyen esetekben gyermekszemész szakorvoshoz forduljunk. A vizsgálat az együttműködni még nem tudó kisbaba esetében általában egy Plusoptix nevű készülékkel történik.

Vizsgálat közben a baba az édesanya ölében ül, és a gép segítségével pár másodperc alatt megállapítható, hogy fennáll-e a rövidlátás, távollátás, kancsalság vagy tompalátás veszélye. A vizsgálathoz nincs szükség pupillatágításra, nem kell a kicsinek sem olvasni tudnia, sem képeket felismerni, és beszélni sem.

Pár perc vizsgálat segítségével a világot adhatjuk a gyermekünknek.
 


 

Indexkép: All Things Internet / Youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja