SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan fejlesszem a babám? Tippek okosító játékokra az első hónapokban

Herczku Nóra [cikkei] - 2021-01-19
Bármennyire is hihetetlen, a szakemberek szerint egy kisbaba fejlesztését, tanítását már az első napoktól érdemes elkezdeni. A mai rohanó világunkban már nem biztos, hogy elég, ha az iskolapadban kezd el tanulni valaki, és az első hat évben az anyukák is kifejezetten sokat tehetnek a gyermekük fejlődéséért. Most a kezdeti időszak agystimuláló módszereire adunk néhány tippet.
Hogyan fejlesszem a babám? Tippek okosító játékokra az első hónapokban

Megdöbbentő eredményre jutott egy chichagói pszichológus-csapat, akik gyermekek agyfejlődését vizsgálták. Az egyik vizsgálati csoporttal az édesanyák naponta 1 órán át tudatosan foglalkoztak, míg a másik csoportban erre nem került sor. Két év múltán összehasonlították a kicsik intelligencia-hányadosát, és az derült ki, hogy azoknak, akiket az édesanyjuk tanítgatott, átlagosan 16 ponttal volt magasabb az IQ-juk! Ez is bizonyítja, hogy érdemes minél hamarabb belevágni a kicsik fejlesztésébe. Ez alatt a szakemberek nem feltétlen azt értik, hogy idejekorán feladatlapozzunk velük, vagy a világ működésének összefüggéseit magyarázzuk el nekik: őszintén szólva ez elképzelhetetlen is lenne ebben a kicsi korban. Az első időszak „feladatai” inkább közös időtöltések az anyukával, amelyek ugyanakkor nagyon fontosak a fejlődéshez. Külön előnyük, hogy a rendszeres foglalkozások megalapozzák a minőségi időtöltést, és mélyítik az anya-gyermek kapcsolatot.

A szem gyakorlatai

A legfontosabb, hogy a kisbaba minden érzékszervét stimuláljuk már az első napoktól kezdve. A látás az ember egyik legfontosabb információ-forrása: főként a szemünk segítségével tájékozódunk a külvilágban. A frissen világra jött csecsemő szeme még nem szokott hozzá az éles fényhez, és nem is lát túl jól, ám a napsütés és a félhomály váltogatásával elő tudjuk segíteni a szeme fejlődését. Például úgy, hogy átsétálunk vele a sötét szobából egy kicsit világosabba. Természetesen ügyeljünk arra, hogy ne érje őt direkt erős fény. Az első hónap után már tehetünk a közelébe színes, vagy csillogó, esetleg nagy mintás textíliát, amit megfigyelhet. Ahogy közeledünk a harmadik hónaphoz, úgy próbálhatunk neki különböző játékokat is mutatni.

A tökéletes hallásért

Az anyaméhben nem csak a hangok, a fények is tompábbak voltak, így az újszülött babát a hirtelen, erős hanghatásokról is óvnunk kell. Az viszont nagyon jó hatással van rá, ha az anyuka már az első pillanattól beszél a gyermekéhez, illetve dúdol, énekel neki. Amikor gagyogni kezd, nyugodtan válaszoljunk neki babanyelven, illetve csörgővel is irányíthatjuk a figyelmét. A zenehallgatás ilyenkor még csak rövid ideig ajánlott. 

A tapintás fejlesztése

Az iskolába lépéskor különösen fontos lesz a testtudat, ezt alapozzuk meg a csecsemőkori finom érintésekkel. Kifejezetten ajánlott a babamasszázs, amely nemcsak ellazítja a babát, de néhány speciális fogással a kínzó gázoktól is megszabadíthatja. Mindig hagyjunk elég időt a fürdésre, és engedjük, hogy élvezze. Apróbb tornamozdulatokat is végezhetünk a fürdés után: óvatosan nyújtsuk fel a karjait a feje mellé, majd az oldalához. Háton fekve, a térdét behajlítva óvatosan közelíthetjük a lábait a hasa irányába, ezzel is lazítva a csípőt.

További feladatokat Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem! Című könyvében találsz.

A fotókat gabdullinayuka, serenestarts, amyelizabethquinn és PublicDomainPictures készítette a Pixabaynek

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja