SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.
Tisztelt Prof. Dr. Balázs Csaba!
43 éves nő vagyok, 2 gyermeket szültem - 2006, 2009). 1993 óta 1. típusú cukorbeteg vagyok, az inzulinigényem folyamatosan emelkedik, melyet én alacsonyabb szénhidrátbevitellel próbáltam kompenzálni (2007 óta) annak érdekében, hogy ne hízzak. 2007 óta pajzsmirigyalulműködésem van. A betegség kezdetén 30 kg híztam, fáztam, székrekedésem volt. 50mg L-thyroxint kaptam, tüneteim rendeződtek. 2012 óta viszont folyamatos romlást mutatnak a tüneteim, kvázi most 27 kg hízásnál tartok - 90 kg vagyok és 160 cm, ismét fázok, székrekedésem van, mindezt folyamatos diéta – 50gr CH, 800 kcal/nap, mozgás mellett. T3 - 4,62 pmol/l , T4 - 13,41 pmol/l, TSH - 1,252 mIU/l, rT3 - 0,25 ng/mL vagyis ezek az értékek normálisak, anti TPO emelkedett - 37,4 U/ml, többször kértem segítséget, mert szerintem nem normális, hogy elméletileg jó pajzsmirigyértékek mellett pajzsmirigyalulműködés tüneteit adom. Ha cukorbeteg szakrendelésre megyek ott a következő tanácsokat kapom, emeljem az inzulinbevitelt, fogyjak, esetleg cseréljük le az inzulint. A tanácsokat követve lecseréljük az inzulint, a cukrom szépen beáll, csak ennek a végére 4-5 kg-al ismét több vagyok, vagyis fogyni ismét nem sikerült. Ha pajzsmirigyszakrendelésre megyek ott azt kapom, hogy biztos a cukrommal van a baj, és ilyen értékek mellett nem szabad hozzányúlni a pajzsmirigy gyógyszeres terápiájához. A cortizol szintem rendben, inzulin emelkedett. Segítségét szeretném kérni, hogy mit lehet ilyen esetben tenni, változtatni, hisz amennyiben nem tudom megoldani más szövődmények is jelentkezni fognak. Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, B.-T. Judit
Tisztelt B.-T. Judit!

Lehet segíteni, de ez sajnos személyes konzultáció nélkül nehezen megy valóban. Kétségtelenül, hogy holisztikusan kellene megközelíteni a nem kis gondot jelentő betegségét. A pajzsmirigy gyulladás is ronthatja az inzulin toleranciát.

Most csak néhány javaslatot teszek:
Fogyás fokozatosan, eredményesen
Az alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató, teljes étkezésnek beillő saláták a következőképpen lehetnek finomak:Minél többféle íz, szín és állag van benne, annál jobb.
Legyen benne valami fehérjetartalmú, például tojás, sült vagy főtt hús, esetleg sajt.
Keveredjenek az állagok: ropogós, puha, rágnivaló alapanyag is kerüljön bele.
A zöld se legyen egyféle, minél többféle levél kerül a salátába, annál izgalmasabb és ízesebb lesz.
Öntet kell, de nem feltétlenül szükséges a sok zsír, majonéz, olaj, lehet fűszerekkel, könnyű szószokkal ízesíteni.
I.Ropogós, édes-savanyú répasaláta csirkemájjal
A csirkemáj nem a legmegszokottabb salátafeltét, pedig nagyon laktató és tápláló, értelmet ad a hozzá remekül passzoló, édeskés répának.
Alapanyagok 1 adaghoz:
2 szál répa – 15 dkg – 60 kcal
15 dkg csirkemáj – 190 kcal
egy kiskanál olívaolaj – 25 kcal
fél alma – 15 kcal
50 gramm mazsola – 60 kcal

friss petrezselyem
két evőkanál balzsamecet
Összesen: 325 Kcal
A répát megpucolom, és egészen vékonyra szeletelem. Az almát is vékonyra szeletelem. A májat grillserpenyőben hirtelen megpirítom úgy, hogy a közepe ne száradjon ki, egészen puha maradjon.
Sülés közben megszórom a mazsolával, és amikor megsült, csak akkor sózom meg, és a balzsamecettel is meglocsolom. Elkeverem a vékonyra szelt répával, almával és megszórom friss petrezselyemmel.

II. Csirkesaláta aszalt paradicsommal és parmezánnal
Az aszalt paradicsom és a parmezán keveréke még akkor is íz bombát varázsol a mellette lévő alapanyagokból. Ha nincs más, jégsalátával is el lehet készíteni, de a fejes salátának vagy a római salátának több íze van.
Alapanyagok egy adaghoz:
100 g csirkemell: 110 kcal
20 g aszalt paradicsom: 70 kcal
100 g paradicsom: 20 kcal
20 g parmezán: 100 Kcal
fejes saláta
negyed citrom leve
egy kiskanál mustár

Összesen: 300 Kcal
A csirkemellet vékony csíkokra vágom, és grillserpenyőben néhány perc alatt megsütöm. Sózom. A fejes salátát megmosom, és darabokra tépkedem. A paradicsomot összevágom, az aszalt paradicsomot elkeverem a mustárral, a sóval és a citromlével. Az öntetet a saláta, paradicsom és csirke keverékére öntöm, majd ráreszelem a parmezánt.

III. Pirított gombasaláta buggyantott tojással
Ez a saláta nemcsak azért laktatóbb az átlagosnál, mert langyos, hanem merta gombának nagyon magas a rosttartalma, viszont alig van benne kalória és szénhidrát.

Alapanyagok egy adaghoz:
20 dkg gomba – 80 kcal
egy kiskanál vaj
1 tojás – 66 kcal
két marék rukola – 10 kcal
fél fej hagyma – 20 kcal
egy csokor petrezselyem
frissen őrölt fekete bors
egy tojás
A gombát a megolvasztott vajon átpirítom – éppen csak annyira, hogy ne dobja ki magából a nedvességet, de mindenütt megpiruljon. Megsózom, borsozom, és félreteszem. A hagymát vékonyra szeletelem, és ugyanabban a serpenyőben, amiben a gomba pirult, egy kiskanál olajat melegítek.
Belekeverem a hagymát, sózom, és alacsony lángon egészen puha, barna színűre párolom a hagymát. A salátástálra rukolát halmozok, erre jön a gomba, majd a hagyma és végül a finomra vágott friss petrezselyem. A tojást három perc alatt posírozom, és a salátára helyezem.
Jó egészséget kívánok,Üdvözlettel


Prof. Dr. Balázs Csaba
2021-01-04 12:44:28
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja