SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Frank Orsolya


Frank Orsolya
Pszichológus, családi kommunikációs szakértő

Pszichológus, Gordon-instruktor
CSALÁDI KOMMUNIKÁCIÓS TANÁCSADÁS ÉS TRÉNING

Miért nem értek szót a gyerekemmel? Miként őrizhetnénk meg a családi békét és a párkapcsolatunkat? Hogyan csinálhatnám másként, mint a szüleim? És mi az a Gordon-módszer?

Egyéni tanácsadás igény szerint, felmérő beszélgetéssel.
Érdeklődjön, tájékozódjon, jelentkezzen itt:
Elérhetőségeim:
E-mail: posta@arete.hu
Honlap: http://www.szeresdjol.hu

Témakörök

összes téma      9 éves     akit aa megcsalás szele megcsapott     alkoholfüggés     anyós     autizmus     birtokló szülõk     büntetés     családi kapcsolatok     családi kommunikáció     családi rendszerek     csecsemõ     dackorszak     daganatos beteg     döntés     döntések     életvezetés     fejlõdés     felelõsségvállalás     felnõtt gyerek     férfi-nõ kommunikáció     gyerekek     gyereknevelés     gyereknyelv     gyerekvállalás     gyermekek félelmei     gyermeki fejlõdés     gyermeknevelés     halál     halálfélelem     hasfájás     házasságcsapda     iskola     iskolakezdés     kamaszkor     kapcsolati gyász     kétéves gyerekek     komfortszoptatás; digitális gyermekvédelem; altatás; testmozgás     kommunikáció     konfliktuskezelés     kötõdés     krízis     megváltozott családi helyzet     mentális egészség     mozaikcsaládok     nagyszülõhöz fûzõdõ viszony     nõi szerep     önismeret     önkielégítés     önsorsrontás     ovis gyerek     ovis kor     ovisok     ovisok gondjai     óvoda     óvodás korú gyerekek     óvodaválasztás     párkapcsolat     patchwork - családok     patchwork családok     pszichiáter     pszichológushoz fordulni     pszichoterápia     ragaszkodás     serdülés     serdülõ     serdülõk     serdülõkor     sorskönyv     stabilitás     személyiségfejlõdés     szeparációs szorongás     szerelem     szexuális fejlõdés     szexualitás     szobatisztaság     szófogadás     teljesítmény-szorongás     terápia     testvér fogadása     testvérféltékenység     titok vagy nem titok a családban     totyogó; alvás; szülõ érzései     válás  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Örökbefogadott gyerek beilleszkedés

Kedves Andrea!
Van egy egy kettő éves kisfiunk akit örökbe fogadtunk 5 hónapja.Az öt hónap alatt itthon voltam vele. A férjem is kedvezőbb munkaidőt kapott, hogy hamar haza tudjon sietni a gyerekhez, hisz a kötődés kialakításához ez nagyon fontos. Az elejétől kezdve nagyon apás volt, de mostanra elértük azt, hogy a szobából a wc-re sem tud kimenni tőle, mert szalad utána, vagy éppen sírni kezd. Két hete elkezdett járni bölcsibe, ami nagyon megviselte, de muszály beadnunk, hisz nekünk is dolgoznunk kell. Kisebb betegségek miatt ki-ki hagyott napokat a bölcsiben. Mindig én vittem be a bölcsibe, gondolván hogy az apja miatti ragaszkodás még nehezebbé tenné neki az elválást. De ezen a héten hétfőn éjszaka belázasodott, és a torka is begyúlladt, és nagyon köhög, így ismét megszakadt a bölcsibe járás folyamata. Két-három napja azt kapta fel, hogy az apukájának panaszkodik, hogy "anya bánt" de volt már olyan is hogy a " dajka bánt" Ha az apja nincs itthon, akkor pedig nekem panaszkodik, hogy "apa bánt". Éjszakánként 4-5 alkalommal is felkel, nagyon sír, és azt szajkózza az apjának, hogy bánt anya. Soha nem nyúltunk hozzá, maximum egy-egy kéz rácsapás volt, ha valami nagyon rosszat csinált. Sajnos engem ez nagyon rosszul érint, lelkiismeret furdalást okoz, de egyenlőre nem tudjuk kezelni ezt a dolgot. Mi ronthattunk el valamit esetleg, vagy a bölcsi hozta ezt a hatalmas fordulatot a gyerek lelkivilágában? Azt mondanom sem kell, hogy kedden ismét mennie kellene bölcsibe, és már félek hogy nem-e rontjuk a helyzetet, illetve hogy a dajkáknak is panaszkodni fog, hogy "anya, és apa bánt" .Kérdeztem a dajkától esetleg nincs olyan gyermek aki bántja vagy esetleg ő nem kezdett el verekedni de azt mondta semmi ilyen dolgot nem tapasztalt. Kérném szépen a segítségét, hogy hogyan viszonyuljunk a gyerekhez, mit válaszoljunk neki mikor panaszkodik, és hogy hogyan lépjünk túl ezen a problémám? Segítségét előre is köszönöm.: Mónika
Kedves Mónika!

Nagyon sajnálom, hogy ennyire nehéz napokat élnek át a kisgyerekkel, akire vágytak, akinek nagyon örültek. Az első dolog, amiben szeretném megnyugtatni, az az, hogy a gyermek szavait nem kell szó szerint venni: amikor azt mondja „anya bánt”, akkor ezt úgy kell tekinteni, mint egy mondatot, amit megtanult annak jelzésére, hogy valamitől boldogtalan, valami nem úgy van, ahogy az ő komfrtérzése, fejlődésének megkívánt iránya igényelné. Mintha meglobogtatna egy kis jelzőzászlót, hog jelezze, valami nem stimmel. Viszont ezeket a jelzéseket komolyan kell venni és – ahogyan Ön teszi – kutatni, mitől nem érzi jól magát, mi az, ami a fejlődését nehezíti.
Fontos különválasztani, hogy mi az, ami normális és mi az, ami miatt aggódni kell.
Az, hogy egy ilyen korú kisgyerek mellett nehéz elmenni a mosdóba, mert jönni akar velünk, bármelyik felnőttel, az teljsen szokványos dolog. A kisgyerek a szülőhöz való ragaszkodásával biztonságot keres. Az élet első éveinek a legfontosabb leckéje, hogy a gyerek megélhesse AZ ODATARTOZÁS BIZTONSÁGÁT. Fontos, hogy megadjuk neki ezt az élményt, amikor csak kéri: ölbe venni, úgy beszélni hozzá, úgy mesélni neki, magunkhoz engedni, ha kéri. A gyereknek nagyon fontos, hogy ne távolítsuk magunktól: az a cél, hogy az élete első éveiben jóllakhasson az odatartozás érzésével, hogy akárhányszor leteszteli, hogy rendelkezésre állunk-e, megnyugtató választ kapjon.
Két éves korban egyébként már két másik vonulat is fontos a gyerek fejlődésében
1) FELFEDEZNI A VILÁGOT és mindent kipróbálni, megismerni, mindenhez hosszányúlni;
2) ÖNÁLLÓ LÉNNYÉ VÁLNI.
A világ felfedezésében fontos, hogy türelmesen terelgessük – ilyenkor még nincs igazán olyan, hogy „rosszat csinál”. Ha tényleg bajt okoz, akkor el kell magyarázni neki, hogy miért baj az, amit csinál, TANÍTGATNI érdemes. Ha nagyon komoly az a határ, amit jelzünk, pl. mert az ő életét fenyegeti akkor az arcunkkal, a hangunkkal jelezhetjük, hogy ez mennyire komoly. A büntetéssel viszont csak a kapcsolatot rongáljuk, a nagy nehezen kialakult bizalmat romboljuk le. Érdemesebb elterelni a figyelmét és ezt a felfedező lendületet valami más dolog felé átirányítani. Őt még nem igazán kell rendszabályozni, nem ebben a korban kell neki megtanítanunk a társadalom összes szabályát – később sem jó, ha túlszabályozzuk. – kevés és értelmes szabály lesz a cél. A testi fenyítéstől viszont most is és később is feltétlenül tartózkodni érdemes, hiszen a meleg, jó kapcsolatukra még sok évig szükségük lesz. Ha nagyon elkeseredik a kisgyerek, akkor is rendelkezésre kell állni, higgadtan és kedvesen várni meg, amíg elsírja a bánatát, aztán amint lehet, újra kapcsolatba vonni őt.
A harmadik kérdéskör pedig a bölcsőde: én személy szerint ártalmas dolognak tartom, szükséges rossznak kényszerhelyzetek megoldására. A gyerekek ilyenkor még nem tartanak ott, hogy a szülőt beláthatatlanul hosszú időre elveszítsék és véletlenszerű idegenekkel pótolják. A többi gyerekkel se igen tudnak még mit kezdeni. Az személyiség érzelmi biztonságának az lenne az alapja, hogy legyen egy vagy két stabil, állandó és mindig jóindulatú felnőtt a háttérben, akiktől majd ő, a saját tempójában, amikor biztonságban érzi magát, fokozatosan függetlenedik.
Kedves Mónika, tudom, hogy nem könnyítik meg a helyzetét a fönti szavak – de azt remélem, használ, ha érti, mi történik. A kisgyereknek biztonságos, kedves meleg odatartozásra, a világ felfedezésére, humorra, játékra, jókedvre (!) és fokozatos leválásra van szüksége. Sok ölben ülésre, sok játszóterezésre. Akkor lesz érzelmileg stabilabb és jobban teljesítő nagy gyerek, ha az alapok szilárdak, ha az elején jóllakhat azzal, amire szüksége van, ha abban a tempóban oldhatja meg a kötődés-távolodás tudományát, amit a saját ritmusa diktál. Javaslom, hogy ezt a korai időszakot Ön is élvezze ki! Ha meg tudja teremteni a feltételeit, és tudja, hogy ezzel tesz jót, akkor nagyon örömteli hónapokat tölthet a kicsivel, aki biztos meg fogja hálálni a játékos vidámságot és a melegséget!


Frank Orsolya
2016-04-25 09:28:26
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja