A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Testedzés, mozgás kismamaként

Családinet - 2011-08-03
Amikor rájössz, hogy állapotos vagy, átgondolod, hogy hogyan tudod a testedet ezután is karban tartani úgy, hogy ne veszélyeztesd a méhedben növekvő babát. Az utazás, a mozgás, az edzés és a kikapcsolódás más lehetőségei mindig is részei voltak az életednek, azonban most felmerült benned a gondolat, hogy máshogy kellene csinálnod bizonyos dolgokat.
Testedzés, mozgás kismamaként

Általánosságban, a torna jót tesz neked is és a babádnak is. Ennek ellenére van néhány sport, amit terhességed alatt ajánlott elkerülni, hogy biztosíthasd babád egészségét.  Mielőtt belekezdenél bármiféle fizikai tevékenységbe, érdemes meglátogatni az orvosodat, hogy megbeszéljétek a helyzetet és együtt eldöntsétek mi biztonságos.

A következő listán olyan tevékenységeket sorolunk fel, melyek végzéséhez orvosi ajánlás lehet szükséges:

Futás, kocogás: Azok a futók, akik terhesség alatt is folytatják korábban megszokott programjukat, általában kevesebbet híznak és karcsúbb babáik lesznek. Bármilyen komplikáció esetén valószínűleg tanácsolni fogják, hogy hagyd abba a futást. Mindenképpen konzultálj az orvosoddal!

Biciklizés, spinning: A kerékpározás vagy a szobabiciklizés kellemes mozgás, mely megemeli a pulzusodat anélkül, hogy a járdát koptatnád. Azonban a biciklizés kényelmetlenné válhat a terhesség harmadik harmadában, amikor már akkorára nőtt a hasad, hogy akadályoz a kormány elérésében. A kerékpározás elkerülendő, ha nedves az útburkolat, illetve nem javasolt letérni az aszfaltozott útról, mivel ezek megnövelik a balesetveszélyt.

Súlyemelés: Ha már vesztettél el magzatot vagy bármilyen terhességi komplikáció fordult elő nálad, az orvosod valószínűleg azt ajánlja, hogy hagyj fel a súlyemeléssel.

Síelés, vízisí: Mind a vízi, mind a téli sportok esetében nagy az esések valószínűsége és jelentős a sérülések kockázata. Egyik sem ajánlott várandós kismamáknak.


Búvárkodás: Amikor a felszínre jönnek a búvárok, csökken körülöttük a nyomás. A fejlődő magzatnak ez a nyomáscsökkenés nehézségeket okozhat. Néhány kutatás azt mutatja, hogy a búvárkodó anyukák babái gyakrabban jönnek világra születési rendellenességgel és gyakoribb a koraszülés is. A búvárkodás nem ajánlott terhesség alatt.

Aerobik: Kismamaként a súlypontod eltolódott, ami befolyásolhatja az egyensúlyodat és a koordinációdat, ezért még nagyobb az esélyed a sérülésekre. Az aerobik alapvetően egészséges a kismamák és babáik számára, de csak egy könnyített variáció. Az igazi aerobic a sok ugrás, a nagy intenzitás miatt nem ajánlott várandós nőknek.

Küzdősportok: A várandós kismamák számára elkerülendő olyan sportok űzése, amiben közvetlen trauma érheti a hasat. A küzdősportok pont ilyenek, következésképpen ezen sportok űzése nem ajánlott a terhesség alatt.

Esés veszélyét magában rejtő tevékenységek: Korcsolyázás, sziklamászás, síelés és más olyan sportok, aminél gyakoriak az esések, elkerülendőek a terhesség alatt.

Edzés nagy magasságokban: Néhány kutatás azt mutatja, hogy a 2500 méter felett élők esetében gyakoribbak a terhességi komplikációk. A 2300 méter feletti testedzés bizonyítottan veszélyes. Ennek ellenére vannak nők, akik 2300 méter felett élnek, voltak terhesek, mozogtak és egészséges babáik születtek.

Magyarországon természetesen ilyen veszély nem fenyeget, de ha külföldre mész, nem árt ezt szem előtt tartani!

Sportolhat az ikreket váró kismama?

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja