SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A beágyazódás árulkodó jelei, tünetei

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-06-14
Pocaklakód épp a legmegfelelőbb helyet keresi magának, amikor neked még eszedbe sem jut, hogy valami készülődik odabenn. Sőt! Bármennyire is furcsa, mikor megtudod, hogy hamarosan felfordul az egész életed, már négy-öthetes kismamának számítasz. Észreveheted-e jóval a "nem várt" kimaradása előtt, hogy babát vársz? Melyek a sikeres beágyazódás jelei?
A beágyazódás árulkodó jelei, tünetei

A beágyazódás

Mikor történik - általában - a megtermékenyülés?

Az utolsó menstruációd első napja mérföldkő, innen kell ugyanis minden számolást indítanod. Az első héten még menstruálsz, a következő héten viszont már elérheted termékenységed csúcsát. Ez általában a ciklusod kellős közepére esik, ami alól természetesen akadnak kivételek. Ilyenkor kerül sor az ovulációra, azaz arra a napra, mikor a petesejt megtermékenyíthető. Ha ebben az időszakban többször vagytok együtt, jó eséllyel pályáztok a baba megfoganására.

Ha késik a menstruációd, és kíváncsi vagy, melyik napon eshettél teherbe, próbáld ki szülés és terhességi kalkulátorunkat!

Utazás a méh felé - a beágyazódás helyszíne

A hímivarsejt és a petesejt egyesülése a petevezeték oldalsó, tölcsérszerű tágulatában következik be, majd a már megtermékenyített petesejt innen indul el a beágyazódás helyére, a méh felé. A megtermékenyített petesejt – amit már zigótának nevezünk – 5-7 napig tartó vándorútra kel a petevezetékben, és vándorlása közben folyamatosan osztódik. Ennek során alakul ki a szedercsíra - ez a 32 sejtes állapot, melynek belső sejtjei részben elfolyósodnak, majd ebből jön létre a negyedik napra a hólyagcsíra (blasztociszta).

A petesejt lassú mozgását a petevezeték csillámai segítik elő, és miközben halad a beágyazódás helye felé, a méh felkészül a befogadására. Kialakul az úgynevezett terhességi nyálkahártya, vagyis a méhet bélelő nyálkahártya megvastagodik. Ezt a folyamatot a petefészek által termelt sárgatest hormon és tüszőhormon segíti elő.

Mi is az a beágyazódás?

Beágyazódásról akkor beszélünk, amikor a megtermékenyített petesejt megtapad a méh falán.

A megtermékenyülést követő 5-7. napon megérkezik a méhbe a blasztociszta, amely ekkor 0,2-0,4 mm átmérőjű, és 2-3 napos várakozást követően ágyazódik be. Maga a beágyazódás kb. 5 napig tart. A blasztociszta beágyazódási helye a méh felső részéhez esik közel: a pete az elülső vagy a hátulsó falban fúrja be magát a méhet bélelő nyálkahártyába. Ettől a pillanattól kezdve szervezetünkben rohamosan nő a HCG (humán koriális gonadotropin), más néven a terhességi hormon mennyisége.

Ezt a hormont – amely megakadályozza a terhesség során történő további peteérést, valamint az ösztrogén és a progeszteron hormon termelését is szabályozza – figyelik később a terhességi tesztek is.

A beágyazódást követően a szervezetedben jelentős hormonális változások zajlanak le, és ezek okozzák a terhesség első jeleit, tüneteit. A beágyazódás folyamatának lezárásával megkezdődik az embrió, a köldökzsinór, a méhlepény és a magzatburok fejlődése.

A beágyazódás korai jelei: meg lehet érezni?

Fontos tudnod, hogy az összes tünet megléte sem jelenti azt, hogy babát vársz, de a tünetek hiánya sem feltétlenül utal arra, hogy nem történt megtermékenyítés. Ennek az az oka, hogy egyesek nagyon érzékenyek saját testük jelzéseire, míg mások semmit sem vesznek észre a bennük zajló folyamatokból. Nem mindegy az aktuális lelkiállapotod sem, hiszen ha már nagyon régóta szeretnél babát, akkor valószínűleg minden aprócska tünetet jelnek veszel, míg ha nem foglalkozol túl sokat a kérdéssel, jó eséllyel később fogsz majd gyanút.

Vannak nők, akik a peteérésüket is érzik, tapasztalják, és olyanok is akadnak, akik egészen biztosak abban, hogy észlelik a megtermékenyülést. A beágyazódás jelei is hasonlóan alakulnak: vannak, akiknél semmilyen tünetet nem produkál, másoknál viszont egyértelmű jelei vannak.

Beágyazódás utáni tünetek

Alhasi fájdalom, derékfájás

A beágyazódás alhasi fájdalommal és derékfájással is járhat, de ugyanakkor premenstruációs tünet is lehet. A kezdeti tünetek közül ezért is ezek az egyik legmegtévesztőbb jelek. Ez a hasfájás a menstruációs alhasi görcshöz hasonlítva egy picit más jellegű fájdalom. Így – ha nagyon figyelsz a tested rezdüléseire, akkor – akár ez alapján is következtethetsz a sikeres beágyazódásra.

Szúró fájdalom

Szintén az alhasi tájékon jelentkezhet szúró jellegű fájdalom, ami lehet intenzívebb és gyengébb is. Akár az egyszeri erőteljes szúró fájdalom, akár a rendszeresen jelentkező kisebb szurkáló érzés is utalhat beágyazódásra.

Hőemelkedés

A megtermékenyülés után megemelkedik a szervezet progeszteron szintje. Ennek hatására minimálisan, de megemelkedik a testhőmérséklet. Ez a gyakorlatban csupán néhány tizedes ingadozást jelent, ezért nagyon tudatosan kell figyelni a testhőmérsékletet, hogy ebből bármit is meg tudj jósolni.

Először is feltétel, hogy azonos napszakban, azonos helyen mérd a testhőmérsékleted. Általában a szájban történő mérés a legeredményesebb, időben pedig ébredést követően, de még felkelés előtt. Természetesen ahhoz, hogy észrevedd a testhőmérsékleted változását, már a fogantatást megelőzően is mérni kell a hődet. Bár csak minimális ingadozásról van szó, mégis a hőemelkedés az egyik legkézzelfoghatóbb a beágyazódás tünetei közül.

Pecsételő vérzés

A szinte alig észrevehető pecsételő vérzés is egy az ismert beágyazódási tünetek között. A pecsételő vérzést a termelődő EPF, azaz a korai terhességi faktor hormon okozza. Ezt a szervezet az immunrendszer elnyomására termeli, hogy a saját tested ne érzékelje betolakodónak az embriót. Itt tényleg nagyon minimális mennyiségről van szó, néhány csepp rózsaszínes vagy barnás vérzésre kell gondolni. Előfordulhat, hogy a fehérneműdön nem is veszed észre, csupán a WC papír használatánál láthatsz egy apró foltot.

Az emésztés lassulása

A magas progeszteronszint - azaz a sárgatest hormon - fontos feladata, hogy biztosítsa a terhesség fennmaradását. Ennek hatására az emésztés lelassul, amit puffadás, székrekedés kísérhet, így különösen azoknál a nőknél lehet feltűnő, akiknek eddig nem volt ilyen jellegű gondjuk.

Szédülés

A sárgatest hormon szintjének megemelkedése és a csökkent vérnyomás szédülést is okozhatnak.

Sikertelen beágyazódás

A statisztikák szerint a megtermékenyített petesejt az esetek 25-30 százalékában ágyazódik be, míg a petesejtek 70-75 százaléka elhal és a következő menstruációval távozik.

A beágyazódás csak bizonyos feltételek esetén történhet meg. Ha a méhfal még nem készült fel a blasztociszta fogadására, vagy a zigóta még azelőtt érkezik meg a méhbe, mielőtt blasztocisztává fejlődött volna, akkor nem tud beágyazódni.

Ritkán előfordulhat az is, hogy a blasztociszta a petevezetékben vagy a hasüregben tapad meg. Ezt méhen kívüli terhességnek nevezzük, ami életveszélyes állapot és azonnali műtétet igényel.

Mit tegyél, ha a beágyazódás jeleit tapasztalod?

Fontos észben tartani, hogy a legtöbb nő nem érzi a beágyazódást. Sokan tévesen azonosítják a premenstruációs szindróma tüneteit, utána pedig jön a csalódás. A terhességi tesztet, még ha nagyon reménykedik is az ember, a várt menzesz első napjáig nem érdemes elvégezni. Addig ugyanis nem elég magas a terhességi hormon, a HCG szintje az értékelhető eredményhez.

Figyeld testeden a terhesség jeleit! Amennyiben a tünetek arra utalnak, hogy egy kis élet fogant meg benned, a várandósság könnyebb kialakulásához, megtartásához és az egészséges védekezőképesség megteremtéséhez érdemes időben elkezdeni a terhesvitaminok szedését.

Forrás: Tudatos Szülés, Nőgyógyászati Központ
Indexkép: Depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja