SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Még nyaralni sem mehetek terhességi táppénz alatt?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-07-22
A magyar nők nagy része nincs tisztában a munkavállalói jogaival. Sokan nem tudják, hogy milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak a terhesség alatt, hogy esetleg felmondási védelem alatt állnak-e, vagy hogy terhességi táppénz esetén mit csinálhatnak és mit nem. Utóbbi témát jártuk körül egy kicsit alaposabban.
Még nyaralni sem mehetek terhességi táppénz alatt?

Amit a terhességi táppénzről tudni kell

Mit takar a terhességi táppénz?

A várandós nők 99%-a terhességi táppénzre megy szülés előtt, hiszen már nem olyan világban élünk, hogy az íróasztal mellől mennénk szülni. Persze az egyéni vállalkozóknál, vagy a családi vállalkozásban dolgozóknál ez könnyen előfordulhat - de legtöbbjük azért hagy magának egy kis időt a szülés előtt, hogy felkészüljön egy teljesen új életre.

Sajnos vannak azonban olyan kismamák, akik nem önszántukból kényszerülnek már a terhesség korai szakaszában táppénzre menni. Közéjük tartoznak például azok, akik

  • veszélyes anyagokkal dolgoznak,
  • akik 3 műszakban vállaltak munkát,
  • akik 18 év alattiak vagy 40 felettiek,
  • és az ikrekkel várandósok.

Ők a terhesség közlésének időpontjában már kérhetik is a rózsaszín lapot a háziorvosuktól, hacsak a munkáltatójuk nem tud számukra olyan munkakört biztosítani, amit otthonról vagy egy biztonságos irodából is kényelmesen elvégezhetnek.

Rizikófaktort jelentenek még a cukorbetegek, a túlsúlyosok, azok, akik átestek már több vetélésen vagy abortuszon, akik korábban császármetszéssel szültek, vagy akiknek magas a vérnyomásuk. Náluk az orvos dönti el, hogy indokolt-e a terhesség korai szakaszában a teljes ágynyugalom.


A terhességi táppénz összege

A terhességi táppénzt 9-es kóddal jelölik a rózsaszín lapon, ami abban különbözik egy sima, betegség esetén használt kódtól, hogy ezt nem előzi meg betegszabadság. Ebben az esetben a dolgozó nő a fizetése 60%-át kapja meg akkor, ha az elmúlt 2 év alatt folyamatosan biztosítva volt, tehát nem volt 30 napnál hosszabb szüneteltetése. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor csak 50%-ot kap, valamint akkor is, ha kórházi ápolásra szorul, ugyanis ott kap ellátást.


Kitől kell igényelni a táppénzes papírt?

Terhesség ideje alatt a veszélyeztetett terhességet a nőgyógyász vagy más szakorvos (pl.: cukorbetegség esetén a diabetológus) állapíthatja meg, az ő ajánlása alapján kapja majd a várandós anya a táppénzes papírt. Ezért két hetente kell jelentkezni a háziorvosnál, de szerencsére legtöbbször egyszerre adják ki hónap végén a leendőbeli anyukának az elszámoláshoz szükséges dokumentumokat.


Mit csinálhat egy veszélyeztetett terhes nő a táppénz alatt?

A Magyar Államkincstár az alábbi javaslatokat fogalmazta meg a témával kapcsolatban:

A beteg a keresőképtelensége idején köteles:

  • az orvos utasításait betartani, különös tekintettel a gyógyulását elősegítő, meghatározott időtartamú ágynyugalomra vonatkozóan,
  • a tartózkodási helyről való kijárás korlátozására való utasításokat betartani,
  • a vizsgálatokon megjelenni,
  • a keresőképtelen állományban tartó orvost tájékoztatni arról, ha ez idő alatt más orvos is kezeli,
  • a keresőképtelenséget elbíráló orvosnak bejelenteni a keresőképtelensége ideje alatti tartózkodási helyét (lakcímét). Ha a keresőképtelenség időtartama alatt a beteg tartózkodási helye megváltozik, és ennek következtében az orvos személye is megváltozik, erről tájékoztatni kell az ellátó orvost, aki a keresőképtelen állományba vételt lezárja, majd a lezárt keresőképtelen állományról és ezzel egyidejűleg a beteg állapotáról igazolást ad ki. A beteg ezzel keresheti fel az új tartózkodási helyén a keresőképtelenség megállapítására jogosult orvost.


Lehet-e terhességi táppénz alatt (külföldre) utazni?

Lényeges pont, hogy a tartózkodási helyről való kijárás is korlátozva van. Tehát hivatalosan az a kismama, aki kicsit magasabb cukorral rendelkezik, nem mehet el önfeledten nyaralni a családjával. Ilyen esetben kérhető egy ajánlás az orvostól, hogy igaz, hogy veszélyeztetett terhességet állapított meg, de ez nem befolyásolja a szabad kijárásban, mert gyógyszeres kezeléssel/diétával/rendszeres ellenőrzéssel kordában tartható. Ezt a munkahely vagy elfogadja, vagy nem, de ritkán szokták felülbírálni az orvosi véleményt.

Viszont ha a baba vagy az anyuka állapota igényli a folyamatos ágynyugalmat, akkor nem éri meg kockáztatni semmiféle utazással vagy kimozdulással. Lehet, hogy egy pár kilométer séta korábban nem jelentett problémát, de ha elvékonyodott császárheget állapítottak meg, az bizony bármikor szétszakadhat, és sokkal jobb, ha a kismama azonnal kórházba kerül.
 

Ellenőrizheti-e bárki az otthon tartózkodó kismamát?

Nem meglepő, de az illetékes járási hivatal bármikor kijelölhet egy orvost, aki akár az otthonában is ellenőrizheti és meg is vizsgálhatja a várandós anyukát. Ezt megelőzheti a betegdokumentáció átnézése, valamint az is, hogy a kijelölt főorvos javaslatot tegyen további szakvizsgálatra.

A munkáltató is kérvényezheti az ellenőrzést, neki 15.800 Ft igazgatási szolgáltatási díjat kell ezért fizetnie. Ilyenkor a szakértő orvos a betegdokumentációban található adatok, illetve a kismama vizsgálata után dönt arról, hogy a munkáltatónak ad-e igazat. Ritkán élnek ezzel a lehetőséggel a cégek, ugyanis ha nem lesz igazuk, akár egy rágalmazási pert is a nyakukba akaszthat a terhes munkavállaló, ami semelyik vállalkozásnak sem hiányzik.

Indexkép: Neal E. Johnson képe az Unsplash.com-ról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja