SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felelős hitelfelvétel - Hogyan NE kössünk személyi kölcsön szerződést?

Babus Edina [cikkei] - 2023-05-08
A közhiedelmekkel ellentétben független hitelszakértőként nemcsak a legjobb banki ajánlatokból készítek sokat mondó kimutatásokat és nemcsak hitel termékeket ismertetek vagy banki nyomtatványokat töltök ki, hanem valódi emberi, családi sorsokba is betekintést nyerek.
Felelős hitelfelvétel - Hogyan NE kössünk személyi kölcsön szerződést?

Épp ezért pontosan tudom, hogy akár ingatlanhitel, akár személyi kölcsön: ezer oka lehet annak, hogy valaki végül hitelszakértő segítségét kéri.

Legyen szó bármilyen feladatról, az én célom a lehető legkedvezőbb konstrukciók megtalálása ügyfeleim felmerülő problémáinak megoldására. Dönteni azonban nekik kell.

Nem szólok bele a döntési folyamataikba és nem terelem őket az egyik vagy a másik ajánlat elfogadásának irányba.

Mikor érdemes személyi kölcsön vagy ingatlanhitel felvételen gondolkodni?

Életünk során előfordulnak bizonyos normatív krízisek - mint például a szülőkről való leválás és életkezdés, a házasságkötés vagy a gyermekek születése -, melyek jellemzően anyagi következményekkel járó további változásokat hoznak magukkal. Ezek pénzügyi értelemben is várható és tervezhető életszakaszok, melyekre érdemes felkészülni.

Ugyanakkor legyünk őszinték! Nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ingatlanhitel vagy más hitelkonstrukció felvétele nélkül, készpénzes fizetéssel vegyenek maguknak kis lakást, családi házat vagy vágjanak bele meglévő otthonuk bővítésébe.

Ilyen esetekben az ingatlanhitel vagy a kamattámogatott hitelkonstrukciók segíthetnek megoldani a felmerült problémát.

És hogy mit tegyünk, ha váratlan helyzetek, úgynevezett paranormatív krízisek állnak elő?

Jó, ha van tartalékunk, amihez vész esetén nyúlhatunk, de még felelősségteljes, tervezett
pénzügyi év esetén is előállhat olyan helyzet, hogy bár azonnal szükségünk van pénzre, nem tudunk hova kapni. Ilyenkor érdemes megfontolni a személyi kölcsön felvételének lehetőségét.

Mire figyeljünk, ha hitelt veszünk fel?

Akár független hitelszakértő segítségével, akár önálló ügyintézéssel tájékozódunk a rendelkezésünkre álló hitelkonstrukciókról, legyünk körültekintőek! Nem tudom elégszer mondani: a teljes hiteldíj mutató, a jövedelem terhelhetőség és az észszerű döntéshozási folyamatok ismerete, pénzügyi tervek készítése, egyaránt elengedhetetlenek, ha hitelfelvételt fontolgatunk.

  1. Amikor azt számoljuk, mennyit tudunk törlesztőrészletre fordítani, gondoljunk a váratlanul felbukkanó kiadásokra, egészségügyi költségekre, szórakozásra, amortizációs díjakra és megtakarításokra is!
  2. Legyünk kíméletlenül őszinték magunkkal a párkapcsolatunk, munkahelyünk, körülményeink stabilitását illetően! Ha bármivel kapcsolatban meginog a magabiztosságunk, fontoljuk meg még egyszer a hitelfelvételt!
  3. Ne felejtsünk el kalkulálni a járulékos költségekkel sem! A THM nagyon sok mindent tartalmaz, de nem mutatja meg a hitelfelvétellel kapcsolatos minden díjat. Pl: folyósítási költséget, közjegyzői díjat, futamidő hosszabbítás költségét stb. Számoljunk velük!
  4. Mindig olvassuk el az apróbetűsöket! A bizonytalanság és a nemtudás egyaránt rossz döntésekre vezetnek bennünket. Informálódjunk, kérdezzünk és ha kell, kérdezzünk újra, mert csak így lehetünk biztosak a dolgunkban.

 

Felelős hitelfelvételre egy rossz példa:

Nemrégiben egy fiatalember személyi kölcsön igénylésének szándékával keresett meg.

Mintegy hárommillió forintra lett volna szüksége. Mint mondta, autóvásárlást tervezett, de
körülbelül egymillió forintot márkás ruházatra szeretett volna költeni.

Független hitelszakértőként nekem nem feladatom véleményezni az ügyfeleim döntéseit és szándékait, így hát természetesen legjobb tudásom szerint állítottam össze portfóliót a
rendelkezésre álló ajánlatokból. De bevallom, örültem, hogy a fiatalember végül nem velem szerződött a tervezett nagy mértékű személyi kölcsönre.

Hogy miért? Mert bár a vásárolni kívánt ruhadarabok, mint státuszszimbólumok fontossága az igénylő életkorából adódóan lényegesek, viszonylag rövid élettartamú használati cikkek vásárlására hitelt felvenni ugyanakkor pénzügyileg nem a legjobb döntés. Az idő elszáll, a ruhák kimennek a divatból, a hitel és a törlesztőrészlet viszont még évekig velünk marad.

Hitelfelvételt fontolgatsz? Ingatlanhitel, személyi kölcsön, CSOK, babaváró, kamattámogatott hitelkonstrukciók:

Babus Edina
+36 30 681 7381
edina@kaphatokhitelt.hu

Nyitókép: Towfiqu barbhuiya képe az Unsplash oldalon

Babus Edina


Babus Edina
Független hitel és CSOK szakértő

Elérhetőségeim:
Email: edina@kaphatokhitelt.hu
Telefon: +36 30 6817381
Honlap: kaphatokhitelt.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja