SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mennyi most az átlagfizetés 4 órában?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-11-14
A gazdasági élet változásai napjainkban gondolkodásra és tettekre ösztönzik azokat a nőket, akik eddig nem jelentek meg a munkaerőpiacon. Sokan közülük azt a kompromisszumot kötik meg gondolatban, hogy részmunkaidős állást vállalnának, így marad még idejük a gyerekekre és a háztartásra is, mégis hozzájárulnak a megemelkedett rezsiköltségekhez. De megéri-e ez a vállalás? Mennyi pénzt kereshet egyáltalán egy négy órában dolgozó nő?
Mennyi most az átlagfizetés 4 órában?

Érdemes-e elmennünk 4 órában dolgozni?

Amit a 4 órás munkáról tudni kell

A négy órás munkák piaca meglehetősen tarka, számos változótól függenek a lehetőségek. A munkakör, a szakképzettség, a munkavállaló lakhelye, tapasztalata, végzettsége, nyelvtudása mind befolyásolja a kereseti lehetőségeket. A cégek egy része a hirdetéseiben nem jeleníti meg a munkabér összegét, mi mégis végeztünk egy kis kitekintést, hogy mire számítson az, aki részmunkaidős állás vállalásban gondolkodik.

A „versenyképes fizetés” és hasonló kifejezések megjelenése a hirdetésekben többnyire csak káros és időpazarló lózung mindkét fél számára. Amelyik cég a bérkalkulációját titkolja, ott valószínűleg nem tisztességesek a feltételek. Colorado államban, de a szomszédos Szlovákiában is kötelező megjelölni a bér összegét az állásajánlatokban, nálunk ezt gyakran szemérmesen titkolják a munkaadók.

A „bér megegyezés szerint” azt jelenti, hogy az állásinterjún alkudozásra kell számítani, amelyben a munkáltató számol majd azzal az általános lelki hozzáállással, hogy nem akarunk nagyravágyónak és követelőzőnek tűnni, tehát máris egy játszmában találhatjuk magunkat. Nem árt felvérteződni az effajta manipuláció ellen, és húzni egy lélektani határt ott, amennyi fizetésért megéri nekünk elvállalni a munkát, és ahhoz határozottan ragaszkodni.

4 órás munkáról tudni érdemes, hogy valójában nagyon ritkán jelent négy órát. Munkafolyamatot négy órásként sem lehet félbeszakítani, és ez a pár óra többnyire nem elég az adott munkafolyamat elvégzéséhez. A tapasztalatok szerint az otthoni munkavégzés többnyire több munkaórát vesz igénybe, mint amit a felek közötti megállapodás kijelölt. A közlekedésre is számítani kell.

Lássuk a számokat!


A minimálbér összege 2022-ben

A minimálbér azt az összeget jelenti, amennyit a törvény határoz meg, az a legalacsonyabb bér, amit a munkáltató egyáltalán megajánlhat. A minimálbért minden bejelentett munkavállalónak meg kell kapnia, tehát ha ez alatti összeget ajánlanak számunkra, az csak törvénytúlsó feltételeket jelenthet.

A minimálbér szakképzést nem igénylő munkakörökhöz tartozó fizetési minimumot jelent, összege 2022-ben:

  1. havibér alkalmazása esetén 200 000 Ft / hó
  2. hetibér alkalmazása esetén 45 980 Ft / hét
  3. napibér alkalmazása esetén 9 200 Ft / nap
  4. órabér alkalmazása esetén 1 150 Ft / óra

A napi 4 órában, tehát heti 20 órában dolgozó munkavállalók számára a minimálbér bruttó havi 100.000 forint.


Garantált bérminimum összege 2022-ben

Szintén a kormány határozza meg a garantált bérminimum összegét, mely a szakképzést igénylő munkakörök legkisebb kötelező munkabére. A garantált bérminimum eléréséhez legalább középfokú végzettséggel, vagy középfokú szakképzettséggel kell rendelkezni, és ennek a végzettségnek az adott munkakörhöz kell kötődnie. Fogorvosi asszisztens végzettséggel tehát nem lehet garantált bérminimum összeget kapni egy takarítói állásban.

A garantált bérminimum összege 2022-ben teljes munkaidőre 260.000 forint. A bérminimum összege a munkaórák számával arányosan került meghatározásra, így a 4 órás munkanapok után járó legkisebb összeg 130 000 forint.

A fizetést a munkáltatók jellemzően bruttó összegben adják meg. Ha egy cég a nettó összeget hirdeti meg, ott szintén érdemes gyanút fognunk, hiszen nem tudhatja a munkáltató előre, hogy milyen adókedvezmények illetik meg a munkavállalóját (pl. gyerekek utáni adókedvezmény). A kedvezmények nélküli teljes levonás a bruttó bérből 2022-ben 33,5%. Egyszerűen fogalmazva 100.000 forint bruttó bérből 66.500 forintot kapunk meg.


Mennyi szabadság és egyéb juttatás jár 4 órás munkavégzés esetén?

4 órás munkavállalóként fontos tudnunk, hogy a részmunkaidős dolgozót is ugyanannyi szabadság illeti meg, mint a teljes munkaidős állásvállalót, és a gyerekek után járó pótszabadságokra is ugyanúgy jogosult.

A részmunkaidősnek is jár cafeteria, ha a cég ebben gondolkodik. 


Mikor mehet nyugdíjba az, aki 4 órában dolgozik?

Az öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz való szolgálati időt is napokban számolják, nem pedig órákban, tehát a 4 órás munkavállaló ugyanakkor mehet nyugdíjba, mint 8 órás munkatársa. A nyugdíj összegében viszont fog jelentkezni a különbség, hiszen a részmunkaidős kevesebb jövedelemre tett szert.

Nagyon fontos tudni, hogy ha a munkavállaló a részmunkaidős foglalkoztatás során a minimálbérnél kevesebb jövedelemre tett szert, akkor szolgálati időként csak részarányosan fogadja el a Nyugdíjbiztosító, tehát a plusz éveket kell ledolgoznunk ahhoz, hogy nyugdíjhoz jussunk.


Milyen 4 órás állások között válogathatunk? - A leggyakoribb lehetőségek

A call centeres állások terén sok otthonról végezhető 4 órás kínálkozik, időpontegyeztető vagy ügyfélszolgálatos tennivalókkal, 80.000-120.000 forintos havi bérrel.

Irodai takarító munkákra is gyakran keresnek 4 órás munkarendben dolgozókat, nagyjából 1600 Ft/órás nettó munkabérrel (a nettó összeg megjelentetése bejelentetlen munkára utal). Irodai takarítás esetén délutáni munkavégzésre kell számítani.

4 órás részmunkaidős állás lehet a projectadminisztrátor/asszisztensi állás, melynek kereseti lehetőségei nagyjából a garantált bérminimum körül mozognak. Ezek sokszor otthonról végezhetők, és a munkaidő rugalmas.

Aki közalkalmazottként helyezkedik el, arra a közalkalmazotti bértábla vonatkozik. Ha képzeletbeli munkavállalónk valahol a tábla közepén helyezkedik el, akkor a bruttó bére 109.000 forint körül helyezkedik el.

Zöldségesbolti munkához nagyjából 1800 Ft/óra körüli ajánlatokat lehet találni.

Vidéki viszonylatban csökkennek a munkabérek, vannak olyan megyék, ahol egy négy órás állás bérvonzata 60.000-90.000 forint körül van.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja